Probiotika gör vaccin effektivare
Probiotika, levande nyttiga bakterier kan påverka hälsan på många sätt. Bland annat har man sett att det kan ha positiva effekter vid vaccinering mot virus. Forskare vid Örebro universitet och Universitetssjukhuset i Örebro ska nu undersöka om det även gäller vid vaccin mot covid-19.
Probiotika kan öka antikroppssvaret
– Syftet med den här studien är att undersöka om ett dagligt intag av probiotika ökar antikroppssvaret mot covid-19, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet i ett pressmeddelande.
Tidigare har man kunnat visa att probiotikan Lactobacillus reuteri ökar vissa typer av antikroppar mot influensa – och att det minskar sjukfrånvaron under en influensaperiod.
– Om probiotika ökar produktionen av antikroppar mot det nya coronaviruset skulle samma probiotika sannolikt också förstärka vaccinrespons, säger Robert Brummer.
I den nya studien kommer deltagarna att få ta ett tillskott med probiotika varje dag. De kommer sedan att få lämna saliv, avföring och blodprov och fylla i enkäter om symtom på covid-19 och matvanor.
Studien ska pågå i sex månader. Deltagarna får inte ha testats positiva för covid-19 före studiens start och de får inte ingå i någon av riskgrupperna för civid-19.
Det här är probiotika
Probiotika antas stödja immunförsvaret och förbättra vår hälsa genom att hålla antalet onda bakterier i vårt tarmarna under kontroll. Tjocktarmen är fylld med tusentals olika bakteriestammar, ungefär 1,5 kilo av vår kroppsvikt består av bakterier.
Probiotika finns bland annat i yoghurt, traditionellt tillagad surkål och koreansk kimchi. Det tillsätts också i vissa livsmedel som fil, yoghurt och fruktdrycker. Mängderna av olika bakterier är dock ganska små i dem.
Prebiotika är en typ av fibrer som hjälper de goda bakterierna i tarmen att trivas bättre. Prebiotika finns bland annat i grönsaker som gröna ärtor, vitlök och lök bönor och brysselkål. Det finns även i frukter, frön, nötter och fullkornsprodukter.
Foto: TT
Läs mer:
Så snabbt ger Pfizers vaccin immunitet