3 vanliga former av urin-inkontinens (och knep för att knipa)
Inkontinens där man läcker droppar av kiss mellan toalettbesöken är väldigt vanligt. Inte minst bland kvinnor. Men visste du att det finns flera typer av inkontinens? Och att olika typer av urininkontinens kan ge olika symtom?
Se även: Träningsexpertens bästa övningar för att börja träna bäckenbotten
De 3 vanligaste typerna av urin-inkontinens
Här är de tre vanligaste vanligaste typerna när det handlar om urin-inkontinens.
Ansträngningsinkontinens
Om det läcker urin när du hostar, nyser, hoppar, skrattar eller tränar så kallas det ansträngningsinkontinens. Då kan det ofta komma en liten skvätt utan att du känner att du behöver kissa.
Det här är den vanligaste formen av urininkontinens hos kvinnor mellan 25 och 55. Att det händer kan till exempel bero på försvagad bäckenbottenmuskulatur om du fött barn.
Trängningsinkontinens
Händer det att du plötsligt känner dig kissnödig och kan knappt hålla dig fram till toaletten brukar det kallas trängningsinkontinens. Här gäller det ofta att hitta en toalett snabbt.
Blandinkontinens
Om du både har svårt att hålla tätt när du anstränger dig och ofta blir plötsligt kissnödig kallas det blandinkontinens. Der här blir vanligare ju högre upp i ålder man kommer.
5 metoder som kan hjälpa vid urininkontinens
Det finns olika typer av hjälp och metoder som kan hjälpa vid urininkontinens. Här är fem av dem.
- Knipövningar. Om du har problem med trängningsinkontinens kan du få mindre besvär med hjälp av bäckenbottenträning.
- Operation. Om du inte blir hjälpt av bäckenbottenträning kan det bli aktuellt med en operation. Den vanligaste metoden är TVT då ett band opereras in för att skapa stöd för urinröret.
- Läkemedel. Det finns läkemedel i form av tabletter som behandlar ansträngningsinkontinens. Det finns även läkemedel som gör att man inte behöver kissa lika ofta.
- Blåsträning. Om du har trängningsbesvär kan du pröva att träna blåsan, då du försöker hålla dig och inte kissa för säkerhets skull.
- Behandlingar. Även andra behandlingar kan hjälpa: allt från lokalt östrogen (vagitorier, slidtablett) till injektion med botolinumtoxin, botox.
Källa: 1177.se Foto: TT