Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Varnar: Oregelbunden sömn ett problem – ökar risken för stroke

14 dec, 2024
author Adelina Storkaas
Adelina Storkaas
Korawat photo shoot
Att stanna uppe sent, ta igen förlorad sömn och njuta av långa lugna morgnar i sängen. Det är bland det bästa många vet med helgen. Men att bryta sina vanliga sömnmönster kan vara skadligt för hälsan, visar en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömnsBrand logo
Stressad vid läggdags? 7 knep för att lugna hjärnan till sömns

De flesta vet att det är viktigt att sova 7-9 timmar per natt. Det har otaliga studier slagit fast. Men det är inte bara längden som påverkar hälsan – även sömnmönstret har stor betydelse, visar den mest omfattande studien av sitt slag, rapporterar The Guardian.

Studien, som publicerats i Journal of Epidemiology and Community Health, visar att risken för stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt ökar med upp till 26 procent om man går och lägger sig och vaknar vid olika tider varje dag.

Inre klockan rubbas

Inte ens åtta timmars sömn kan kompensera för de skadliga effekterna av oregelbunden sömn. Det bedömer forskarna, som följt 72 269 personer mellan 40 och 79 år från Storbritanniens biobank under en åttaårsperiod.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

– Ingen är perfekt under ett helt år, och du kommer inte att dö av att ha ett oregelbundet sömnmönster en eller två dagar i veckan. Men om du har oregelbunden sömn upprepade gånger, fem eller sex dagar i veckan, då blir det kroniskt och det är ett problem, säger huvudförfattaren Jean-Philippe Chaput från University of Ottawa till tidningen.

Annons

Så vad räknas egentligen som ett oregelbundet sömnmönster? Enligt forskarna går gränsen vid en timmes avvikelse. Om din tid för att lägga dig eller vakna skiljer sig mer än så från dag till dag, kan det påverka hälsan negativt, menar dem.

Och om man ändå måste bryta rutinen, är det bättre att stanna uppe längre på kvällen än att sova ut på morgonen, berättar Jean-Philippe Chaput.

– Att vakna vid olika tidpunkter varje morgon rubbar verkligen din inre klocka, och det kan få negativa konsekvenser för hälsan, säger han.

Deltagare bar aktivitetsmätare

Jean-Philippe Chaput och hans kollegor använde aktivitetsmätare för att kartlägga deltagarnas sömnmönster. De registrerade när deltagarna gick upp, när de lade sig, hur många timmar de sov och hur ofta de vaknade under natten.

Efter en veckas mätningar delades deltagarna in i tre grupper: de med oregelbunden sömn, de med måttligt oregelbunden sömn och de med regelbunden sömn.

Annons

Åtta år senare visade resultaten att personer med oregelbunden sömn hade 26 procent högre risk att få en stroke, hjärtsvikt eller hjärtinfarkt jämfört med personer med regelbunden sömn. För dem med måttligt oregelbunden sömn var risken åtta procent högre. Dessa siffror kvarstod även efter att forskarna justerat för andra faktorer som kunde påverka resultatet.

Foto: TT

Annons