Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Tuula, 73, hittade hem i crossfiten: ”Jag har nog aldrig mått bättre”

03 jul, 2024
author Birgitta Lindvall Wiik
Birgitta Lindvall Wiik
Tuula Dam som tränar crossfit
Foto: Birgitta Lindvall Wiik
Hon hoppar upp på lådor, svingar tårna upp till stången hon hänger i och lyfter med lätthet 65 kilo på sina axlar. 73-åriga Tuula Dam har tränat crossfit i sex år och har aldrig känt sig starkare och yngre. Att hon dessutom håller benskörheten stången är en fin extrabonus.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Övningen som alla äldre borde göra – enligt läkaren Michael MosleyBrand logo
Övningen som alla äldre borde göra – enligt läkaren Michael Mosley

Det är cykelavstånd från villan till crossfitan­läggningen hemma
i Limhamn i Skåne. Det är en bra uppvärmning inför ett tufft träningspass. Tuula Dam börjar tre dagar i veckan med träning i grupp, innan hon knallar över till den närliggande butiken för att köpa ett knippe bananer.

– De är till seniorerna som jag coachar direkt efter mina egna träningspass. I början bjöd jag på kaffe och kaka, men sedan tänkte jag att vi måste vara lite nyttigare, skrattar Tuula.

Crossfit är i runda slängar hög­intensiv träning som fokuserar på funktionella rörelser. Att hoppa, springa, lyfta, dra och kasta är vardag. Träningen anpassas efter individens förutsättningar, utförs i grupp och antingen med den egna kroppsvikten eller redskap. Crossfitanläggningar kallas för ”boxar”.

Tuula Dam
För sex år sedan fastnade Tuula för crossfit. Nu delar hon även med sig av rörelseglädjen genom att coacha andra seniorer
i träningsformen. Privat

En slump och nyfikenhet

Att Tuula själv skulle hitta till crossfiten var otippat. Det var hennes nyfikenhet som drev henne att titta in och ta reda på vad de egentligen gjorde därinne.

Annons

– Jag skulle handla i matvaru­butiken när jag såg att porten till crossfitlokalen stod öppen. Jag såg hur någon välte ett jättestort däck. Det såg starkt ut och jag blev ny­fiken.

Vid det laget hade Tuula testat bootcamp som hon gillade. Det är ett slags träningsläger, ofta inspirerat av militärträning, där man intensivt bygger upp kondition och styrka under en viss tidsperiod. En krånglande hälsena tvingade dock henne att sluta. I stället började hon träna kampsporten kickboxning med en före detta granne.

– Det var också jätteroligt, men när grannen flyttade och morgonpassen togs bort var jag öppen för att hitta en ny träningsform igen. Eller egentligen frågade jag i boxen om de hade kickboxningspass. Det hade de inte men jag fick veta mer om hur man tränar crossfit, att det är en träningsform för hela kroppen. Ägaren bad mig komma och prova, men jag sa ”äsch, jag tecknar ett årsabonnemang på direkten”.

Annons

Det har Tuula aldrig ångrat. För första gången i sitt liv har hon fått en kontinuitet i träningen. Hon har kört crossfit i sex år och tävlar till och med i sporten.

Tog sig igenom mörka år

I ungdomen tränade Tuula lite till och från. Hon sprang i skogen, gick på aerobicpass och tränade judo.

– Jag fick faktiskt brunt bälte, men slutade helt i 20-årsåldern. Livet rullade på och när jag så småningom fick barn och blev ensam mamma gick all tid åt till att jobba och leva familjeliv.

I slutet av 90-talet träffade Tuula en man som hon så småningom flyttade ihop med. Efter tio år drabbades både mannen och Tuula av cancer, inom loppet av bara några månader.

– Han drabbades av lungcancer och jag hade cancer i livmodern. Båda opererades, men mitt fokus låg mest hos Lennart. Han var den som var sjukast och jag miste honom ett och ett halvt år efter diagnosen. Det var riktigt mörka år och jag har lite suddiga minnen från tiden efter Lennarts död.

Annons

Tuula tackar sitt positiva sinnelag och den finska sisun (ungefär jävlar anamma) för att hon trots allt reste sig ur sorgen och bland annat fortsatte med både sina egna och Lennarts åtaganden som god man. Livet rullade på och så småningom började Tuula hitta sig själv igen.

– Jag blev pensionär och ville inte bara sitta hemma. Till en början gick jag på fester med vänner, men det var inte riktigt min grej. Jag kände att jag ville börja ta hand om mig själv och min kropp. Nu fanns ju tiden. Det var då jag först hittade till bootcampen, sedan kickboxningen och nu crossfiten.

Tuula Dam

Ålder: 73 år.

Familj: Sambon Mats Clarensius, 62, sonen Kristian, 38, med frun Sofie, 42, och barnbarnen Ellie, 12, och Vilde, 6. I familjen ingår också Mats son med sambo och 2 bonusbarnbarn.

Gör: Pensionär och god man. Studerar personlig utveckling hos Create ya life.

Bor: I Limhamn.

Tre favoritövningar: Boxhopp, toes to bar och hopprep.

Utmanas och utvecklas

Tuula fastnade direkt för crossfiten. Det är en tuff träning, men med anpassningsbara övningar.

– Jag upptäckte att jag gillar att ta ut mig med träning. Jag fullkomligt älskar crossfit och utmanar mig själv hela tiden. Från början gick jag exempelvis upp och nerför lådorna, men en dag bestämde jag mig för att prova att göra så kallade boxhopp, att hoppa upp på dem. Det gick jättebra.

Annons

Hon fick blodad tand och över­talade en yngre kvinnlig träningskompis att de skulle delta i en crossfittävling.

– Vi kom sist, men det gjorde ingenting för det var så himla roligt. Efter det har jag blivit nionde bäst i Europa och 50:e bäst i världen i min åldersklass. Nu ska jag ännu en gång tävla i Crossfit games worldwide open och siktar på att bli världsmästare!

Man behöver dock inte ha så högt uppsatta mål för att få fördelar av träningsformen. Sedan ett år tillbaka coachar Tuula seniorer
i crossfit. Deltagarna är 60–77 år och får köra dagens träningspass (”wod” eller workout of the day inom crossfitkretsar) precis som alla andra träningsgrupper i boxen.

– Det är fantastiskt roligt och oerhört givande att vara coach. Jag ber såklart inte seniorerna att köra ”toes to bar”, det vill säga att häva upp tårna mot stången man hänger i. I stället kan man ligga ner på golvet och utföra samma övning. Det går alltid att anpassa övningarna, oavsett om deltagarna har knäproblem eller ont i en axel.

Tuula Dam
En av favorit-
övningarna är ”toes to bar”, alltså att häva upp tårna mot stången som man hänger i. Foto: Privat

Känner sig som 40 år

Tuula säger att hon älskar att inspirera andra och blir så glad när hon ser att deltagarna får bättre balans och blir starkare, och när de berättar att de får bättre hälsovärden. I hennes egen släkt finns ärftlig osteoporos och hon har själv en lindrig form av benskörhet. Den håller hon stången tack vare träningen!

Annons

– Att hoppa upp på en låda (boxjump) och att hoppa hopprep (double under) gör susen för att stärka skelettet. Jag har nog aldrig mått bättre än nu och känner mig mer som 40 än 73 år. Viktigast är att jag orkar spela fotboll och
krypa på golvet med barnbarnen, men aldrig hade jag för sex år sedan trott att jag skulle bli så här muskulös och stark som jag är nu. Min nu­varande sambo brukar skoja med mig och säga att jag har en fast rumpa som en ton­åring, skrattar Tuula.

Träning vid benskörhet

Den som lider av osteoporos bör ägna sig åt muskelstärkande träning i kombination med annan träning som belastar skelettet. Muskelstärkande träning tillsammans med balansträning kan bromsa benförlusten och öka bentätheten. Träningen minskar också risken för fall och fallfrakturer.

Källa: fyss.se

Annons