Så visar din kropp att du är allvarligt stressad – 17 tecken
För de allra flesta är livet stressigt då och då. Du kanske har ett jobb som kräver mycket av dig – eller är mitt i småbarnsåren och har ett närmast ohanterligt livspussel att upprätthålla. Så länge vi får regelbunden vila kan vi klara det mesta, även om det periodvis kan kännas slitsamt.
Får vi däremot aldrig tillräckligt med återhämtning, så är risken stor att gränsen för vad vi klarar av passeras och att kroppen säger ifrån på riktigt. Du kan då mötas av den omtalade väggen av orkeslöshet och drabbas av ett så kallat utmattningssyndrom.
MåBra har talat med Christiane van Cappellen, leg. psykolog och programansvarig på Stressmottagningen om allvarlig stress. Så här talar din kropp om för dig att du bör se över din livssituation.
– Det första tydliga tecknet är verkligen den där enorma tröttheten som inte går att vila bort. Och den i sin tur innebär minnes- och koncentrationssvårigheter. Inte sällan sömnsvårigheter, vilket egentligen också kan vara de som ligger till grund för energilösheten från första början, säger hon och fortsätter:
– De tre de går verkligen hand i hand och de ser man tidigt. Sen kommer den där känslomässiga labiliteten och somatiska symptom som exempelvis huvudvärk eller bröstsmärtor. Och ljuskänslighet, den är supertydlig hos de flesta.
17 fysiska och psykiska tecken på allvarlig stress
Då borde du söka hjälp:
Upplever du 1. påtagligt nedsatt psykisk energi samt 2. känner igen dig i flera av nedan symtom sen minst två veckor tillbaka, och 3. att dessa utvecklats till följd av en eller flera identifierbara stressfaktorer som pågått under minst sex månader – så rekommenderar Stressmottagningen att du söker hjälp för dina besvär.
Här är 17 symtom på att du stressar för mycket:
1. Konstant trötthet
Du upplever en enorm trötthet, som du upplever inte går att vila bort.
2. Minnesproblematik
Du har svårt att komma ihåg saker som du eller någon annan sagt, och kan således glömma bort möten, tider eller annat i vardagen.
3. Känslomässigt labil
Du blir lätt irriterad och kan snabbt skifta från att vara glad till att känna dig ledsen. Ju längre du stressar utan återhämtning, desto färre blir tillfällena då du så småningom kommer att känna dig genuint glad.
3. Aptit eller vikt förändras
När vi blir stressade frigörs hormonet kortisol i kroppen, vilken har egenskapen att det frigör energi och gör oss mer sötsugna. Energiöverskottet ökar alltså i takt med att vi blir mer och mer stressade vilket ger ökad risk för viktuppgång. Det är heller inte ovanligt att man äter mer och småäter oftare då man är stressad. Andra kan dock reagera precis tvärtom – och tappa aptiten helt.
4. Smärta och värk i kroppen
Du upplever ofta smärtor fysiskt i kroppen, utan någon direkt anledning. Ofta rör det sig om huvudvärk, eller smärtor i axlar och nacke, men kan också visa sig på andra ställen i kroppen. Det har att göra med att musklerna i kroppen är spända och har svårt slappna av.
5. Koncentrationen och tålamod sviktar
Det kan vara besvärligt att läsa böcker eller hålla fokus i samtal och svårt att ta till mycket ny information. Det finns inte ork eller tålamod att genomföra uppgifter som kräver lite mer.
6. Blir lätt sjuk
Stressen i din kropp gör att ditt immunförsvar inte fungerar optimalt, vilket i sin tur resulterar i att du blir extra mottaglig för sjukdomar och oftare går i sjukdomskänslor.
7. Energilöshet
Du känner dig utmattad och energilös, på ett sätt som inte går att vila bort. Du upplever ändå en generell trötthet. Du känner stort behov av att vila efter minsta uppgift.
8. Du sover dåligt – eller vaknar ofta
Trots att din kropp egentligen skriker efter vila – kan oroliga känslor i kroppen göra att du har svårt att få ro. Du kan då få svårt att somna – eller ha svårt att sova genom hela natten. Du kan vakna flera gånger under natten eller innan du egentligen ska gå upp.
9. Magproblem och illamående
Under akut stress minskar aktiviteten i matsmältningsapparaten. Det kan orsaka illamående, en tyngdkänsla i magen eller förstoppning. Många får också sämre aptit. Det här kan även ge symtom som diarré. Efter hand kan det utvecklas till IBS-symtom: uppblåst svullen buk, krampliknande smärtor, oregelbundna avföringsvanor och magkatarrsliknande symtom, som halsbränna.
Under långvarig stress får vi två olika reaktioner. Det finns de som inte får i sig mycket mat, medan andra äter mer och framförallt socker och fett. Det beror på att hjärnan kräver mer energi, något den kortsiktigt känner att den får genom att äta socker och snabba kolhydrater.
10. Ljud- och ljuskänslighet
Pupillerna vidgas för att släppa in mer ljus och öka synfältet, för att lättare upptäcka faror. Det här ökar ljuskänsligheten. Man kan uppleva fläckar framför ögonen eller tunnelseende. Hörseln skärps också, vilket gör att man blir ljudkänslig och får svårt att skärma av bakgrundsljud. Du kan också få svårt med starka dofter.
11. Tinnitus
Det finns en nervkoppling mellan muskelspänningar i käken, nacken, ryggen och hörselbanorna i hjärnstammen som kan orsaka tinnitus.
12. Hugg i hjärtat och hjärtklappning
Stress bidrar till att hjärtat slår snabbare och hårdare. Och blodtrycket ökar för att förbättra syreupptagningen i vävnaderna – så att vi kan springa snabbt. Du kan därför få hög puls utan att ha gjort något fysiskt ansträngande, och ibland kan det kännas som om det hugger till i hjärtat.
13.Yrsel
Spänningar i nacken kan orsaka yrsel och ostadighetskänsla. Det beror på att hjärnan får svårt att tolka signalerna från musklerna i nacken.
14: Överdriven kissnödighet
Ofta kommer urinträngningarna när man försöker ta det lugnt. Kroppen minskar nämligen på urinproduktionen när den är ”i fara”, eftersom det inte är läge att kissa då. Därför ökar urinproduktionen när ”faran” är över, och blåsan signalerar att den börjar bli full: vi känner oss kissnödiga. Samtidigt har vi lärt oss att man inte ska kissa på sig, och därför signalerar kroppen det som en fara. Rädslan gör att vi ökar vårt fokus på blåsan. Och efter hand kan den ökade anspänningen leda till ännu mer trängningar. Det blir en ond spiral.
15: Muntorrhet och konstig smak i munnen
Salivutsöndringen minskar, eftersom kroppen prioriterar annat i skarpt läge. Och adrenalinpåslaget kan smaka lite beskt och metalliskt.
16: Skakningar och darrhänthet
När vi får möjlighet att slappna av, till exempel på semestern – känner vi oss ofta fortfarande uppvarvade ett tag. Det beror på att hjärnan fortsätter att vara inriktad på flykt så att vi är beredd om ”faran” skulle komma tillbaka. Efter ytterligare en tid börjar vi ofta lugna ner oss. Då kan vi drabbas av skakningar eller bli darriga, i till exempel benen, armarna eller händerna. Det är efterdyningar av den starka anspänningen. Flera muskelgrupper har dessutom en tendens att spännas i förebyggande syfte. Det kan också leda till darrningar och skakningar – eller ryckningar, ofta i ögonområdet.
17. Du väljer bort lustfyllda saker
Du känner inte samma lust att hitta på sådant som du egentligen mår bra av. Kanske känns det mest jobbigt att upprätthålla kontakter med vänner, umgås med familjen, ägna sig åt fritidsaktiviteter eller att ha sex.
Testa din stressnivå – är du i farozonen?
Det finns många sätt att mäta dina stressnivåer. En variant är Holmes-Rahe testet som kan hjälpa dig att ta reda på om du löper risk för att drabbas av stressrelaterade sjukdomar. Gör testet här. Där finns även tips på hur man kan skapa bättre balans i livet. Niclas Almén, specialistpsykolog och stressforskare vid Mittuniversitetet och författare till Återhämtningsguiden ger där sina bästa råd.
Källa: 1177, MåBra, Stressmottagningen/Christiane van Cappellen
Inspiriation; Aftonbladet
Foto: TT