Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Balansträning

MåBra testar: Trådlösa sporthörlurar – vilka passar dig?

28 aug, 2018
author Mikaela Alex
Mikaela Alex
Trådlösa hörlurar – perfekt för träning och ett liv i rörelse!
Tröttnat på sladdar som fastnar och slänger mellan öron och telefon när du tränar? Då är det dags att utforska marknaden för trådlösa lurar. MåBra har testat trådlösa träningshörlurar – så här gick det.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att träna till musik har blivit mer vanligt än att inte göra det. På gymmet spelas ofta något upbeat (om du har tur), men det kan lika gärna vara Lugna favoriter som går på repeat – och då kan man behöva ha med sin egen musikaliska motivation.

Detsamma gäller i löpspåret. För oss som INTE njuter av att lyssna på vårt eget raspiga flämtande – och kanske till och med tycker att löpning är ganska tråkigt (ja, vi finns), så är bra musik ibland det enda som håller fötterna i rörelse. Själv tycker jag om att lyssna på morgonradio eller en spännande podd för att verkligen få bort tankarna på hur tunga benen känns.

Och en av de bästa sakerna med att leva 2018 är kanske att det idag finns ett stort – och växande – utbud av bra hörlurar UTAN sladd. Inget snöre som fastnar i dina pendlande löpararmar eller skivstången, och riskerar att ha sönder både lurar och telefon/Ipod. Inget gummirep som slänger och slår mot din kropp eller som du måste dra genom tröjan för att hålla på plats.

Annons

Nej, utbudet av trådlösa hörlurar blir allt bättre, framför allt när det kommer till sorter för just träning, som har fokus på funktion och passform för att klara allt från burpees till marathon och simning.

MåBra har testat fem av de hetaste alternativen på marknaden just nu, och det här är vad vi tyckte:

 

Bose Soundsport Free

Bose Soundsport Free

Pris: Rek. cirkapris 2 199 kronor.

Funktioner: Tre storlekar på öronsnäckor medkommer, samt USB-laddsladd. Du behöver ladda ner appen Bose Connect för att komma igång och använda lurarna. Lurarna är svett- och vädertåliga, men rekommenderas inte för simning. Räckvidd på cirka 9 meter.

Annons

Batteri: Upp till 5 timmars batteritid per laddning, plus 10 timmar i medföljande fodral. Tar cirka två timmar att ladda upp fullt batteri.

Ljud: Bra ljud men inte kristallklart, även om basen är tydlig. I och med den öppna konstruktionen är det också risk att fler än du får lyssna på din musik om du har hög volym.

Passform: Kräver lite vridande och vändande för att få i, och sticker ut en bit från örat, vilket gör att tungdpunkten hamnar rätt långt ut. Sluter väldigt tätt med de mjuka silikonsnäckorna, men är inte helt uteslutande av omgivningsljud. 

Bose Soundsport Free

Plus och minus: Relativt lång batteritid för att vara helt sladdlösa lurar, vilket är ett plus. Det laddbara etuiet är lättanvänt tack vare den magnetiska funktionen som ser till att lurarna landar på rätt plats – dock är det ganska stort och platsar inte i fickan.

Annons

Minus är nog den stora delen som sticker ut vid örat. Kan vara lätt att slå emot vid övningar med armarna ovanför huvudet, som chins eller axelpress.

Så tyckte vi: Skönt att helt slippa sladd, och på/av behöver du inte tänka på för de slås på automatiskt när du tar dem ut laddfodralet. De sitter bra trots att de kan kännas lite klumpiga på grund av sin storlek. Sitter kvar i alla övningar, även om de skakar oroväckande i sprinterna, särskilt i nedförsbacke. Flera gånger får vi trycka tillbaka dem när det känns som att de ska ramla ur.

Detta är Boses allra första helt trådlösa hörlurar. Och det är ett bra första försök för den som bara vill lyssna på musik utan sladd, men de är som sagt lite klumpiga, och andra recensioner, exempelvis denna, menar att lurarna inte är de bästa för att se video på grund av en viss ljudfördröjning.

Lite svårt att hitta styrknapparna på högra lurtoppen, men det lär man sig nog med tiden.

Plantronics Backbeat Fit

Plantronics Backbeat Fit

Pris: Cirkapris 1 300 kronor.

Funktioner: Dessa är vattentäta och tål rejält med svett och regn! Bygeln som går mellan öronen är mjuk och böjbar. En röst berättar emellanåt hur mycket tid du har kvar på batteriet. Laddbart fodral medkommer, som ger 16 timmars extra batteritid. Räckvidd på upp till 10 meter.

Annons

Med Backbeat Fit Training Edition och BackBeat Fit Boost Edition får du dessutom tillgång till 12 träningspass i appen Pear, samt ett 6 månaders medlemskap i Pear+, där du kan få interaktiv coachning från världskända instruktörer.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Batteri: 8 timmars batteritid för lyssning, 6 timmar för samtal. Med en snabbladdning på 15 minuter får du en timmes batteri. Från tomt till fullt batteri tar det omkring 2 timmar att ladda.

Ljud: Designade för att du ska höra ljud från omgivningen och vara medveten om vad som händer omkring dig, därför inget för dig som prioriterar ljudkvaliteten, men perfekt om du mest behöver lyssna på något för att ta dig genom träningspasset. Bra lurar för cykling till exempel!

Annons

Passform: Sitter runt hela örat med en stor bygel, med en mjuk men tjock kabel mellan öronen. Båda händerna behövs till en början för att få på sig lurarna, framförallt för att peta örat genom bygeln. På de stora öronen nådde de inte riktigt in i örat, och på de små öronen satt de lite löst runt.

Plantronics Backbeat Fit

Plus och minus: Till skillnad från modeller med en lång, lös sladd mellan öronen eller en hård men kort bygel så har dessa en mjuk men kort kabel vilket gör dem flexibla utan att det riskerar att trassla till sig när du packar ner dem.

De väger mer än de övriga lurarna, 24 gram. Det medkommer inga fler storlekar på öronsnäckor, de som sitter på är de du får.

Annons

Så tyckte vi: För mig som ofta har hästsvans när jag tränar skulle det krävas ett tag att vänja sig vid hur håret slår mot nackkabeln, vilket också får resten av lurarna att vicka lite i öronen. För den andre testpersonen, som inte har hår alls, var detta en mycket bättre modell än de med en längre sladd – i alla fall om hans öron hade varit mindre. 

Det tog ett tag innan vi förstod att volymknappen (som är på toppen av play/paus-knappen) höjer ljudet om man trycker snabbt och sänker om man håller inne den.

Annars klarade lurarna alla övningar, även om de behövde tryckas på plats vid både sprinter och burpees.

Sony SP700N Truly Wireless

Sony SP700N Truly Wireless

Pris: Rek. cirkapris 2 000 kronor.

Funktioner: Med valbar brusreducering kan du välja att helt utesluta ljud från omgivningen, eller stänga av brusreduceringen och höra mer miljöljud. Helt trådlösa, med Bluetooth-strömning. Du kan även ta emot samtal med hörlurarna. Räckvidd på ca 10 meter. Finns i fyra färger.

Annons

Batteri: Fulladdade lurar kan du använda i 3 timmar. Med följer dock ett etui som också är en laddstation, som du kan ladda hörlurarna med två gånger till innan själva etuiet behöver laddas igen. Sammanlagt blir tiden du kan vara utan eluttag 9 timmar. Det tar dock 1,5 timmar att ladda hörlurarna fullt, och 3 timmar att ladda fodralet.

Ljud: Bra ljudkvalitet när brusreduceringen är på. Betydligt sämre utan. Vi märkte också att ljudet blev bättre efter byte av stödbåge och öronsnäcka – så passformen har stor betydelse för ljudet här.

Passform: Lite svåra att få i till en början, men eftersom det kommer med olika storlekar på både på stödbågen (M/L) och långa hybridöronsnäckorna (SS/S/M/L) så blir det lätt att hitta en kombination som får lurarna att sitta bra i just dina öron.

Sony SP700N Truly Wireless

Plus och minus: Plus för brusreduceringen, där du kan välja att utestänga allt skränande på gymmet, men också välja bort det och höra viktiga omgivningsljud exempelvis när du springer eller cyklar. Plus för utseendet – klart de snyggaste lurarna i testet för den som vill ha litet och diskret.

Annons

Tre timmars batteritid är inte så värst mycket (även om de flesta av oss sällan kör längre träningspass än en timme). Så det gäller att ladda mellan varje pass för att slippa riskera att det plötsligt blir tyst. Också ett minus för att det saknas volymfunktioner på själva lurarna utan volymen justeras på telefonen/ljudkällan.

Så tyckte vi: När man väl fått lurarna på plats satt de förvånansvärt bra, och klarade både sprint och hoppövningar. Men på båda testpersonerna satt lurarna aningen sämre på högra örat.

Under testet hände det två gånger att lurarna tappade kopplingen till telefonen när vi stoppade ljudet, och Sony skriver själva på sin hemsida: ”På grund av headsetets konstruktion prioriteras sändning mellan spelaren och headsetets vänstra del, vilket kan leda till att ljudet hackar eller slutar spelas upp i headsetets högra del.”

Tog ett tag att komma underfund med att lurarna måste startas en och en, men stängs av med ett tryck enbart på den vänstra luren. Av de lurar vi testat som är helt utan sladd är dessa de lättaste och som tar minst plats utanför örat. Stort plus!

Urbanista Berlin

Urbanista Berlin

Pris: 399 kronor.

Funktioner: Lurarna är magnetiska för att kunna sammanfogas runt exempelvis halsen när de inte används. Du kan ta emot samtal och de finns i fyra färger.

Annons

Batteri: På en timmes laddning kan du lyssna på musik i 4,5 timmar.

Ljud: Helt ok, men inte spektakulärt. Brusreducerar på höga toner.

Passform: De utbytbara öronsnäckorna som medföljer är i silikon, och kommer också med så kallade ”GoFit”-snäckor med en stödbåge för att sitta extra stabilt vid träning. ”Plastpinnen” som sticker ner på vardera öra tar ett tag att vänja sig vid och hitta rätt placering för.

Urbanista Berlin

Plus och minus: Minus för den långa sladden, även om den går att fästa i exempelvis tröjan med en medföljande klämma så är den rätt bred och tung. Inte heller denna kommer med ett laddbart fodral, så räkna med att få ladda lurarna 1-2 gånger i veckan beroende på hur mycket du använder dem.

Annons

Ett plus för många är nog priset – det är ändå ett par bra lurar för 399 kronor!

Så tyckte vi: Dessa lurar sitter bra i alla övningar vi utsätter dem för, så länge sladden sitter fast med klämman. De håller dessutom kontakten med telefonen på åtminstone tio meter innan ljudet börjar hacka.

Att sätta på och stänga av på styrdosan är lätt, och den kopplar upp mot telefonen utan att du behöver välja bland valen i bluetooth-listan. Knapparna på styrdosan gör det lätt att styra volym och på/avstänging bara genom att känna sig fram.

JBL Reflect mini 2

JBL Reflect mini 2

Pris: Rek. cirkapris 1 000 kr

Funktioner: Du kan hantera samtal och komma åt röstassistenten via lurarna, som dessutom är svettsäkra för de allra hårdaste passen. Sladdlängden kan justeras med hjälp av en lite klämma. Reflexfunktion på kabeln för att synas i mörkret. Räckvidd cirka tio meter.

Annons

Batteri: 10 timmars batteritid, med snabbladdning. På 15 minuter har du laddat för en timmes användning.

Ljud: Riktigt bra, klart ljud här! Stänger ute annat ljud nästan helt.

Passform: Var lätta att få på plats och sitter riktigt bra. Med förpackningen kommer olika storlekar på både öronsnäcka och stödbåge, vilket gör det lättare att anpassa formen efter ditt öra.

JBL Reflect mini 2

Plus och minus: Plus för den långa batteritiden, som i praktiken innebär att du kan träna hela veckan utan att behöva ladda om lurarna.

Minus för kabeln mellan öronen, som kan kännas i vägen. Flera av de andra lurarna kom med ett laddbart fodral eller etui vilket göra att du kan ladda lurarna även utan eluttag en eller två gånger – det gör inte dessa. Du får med ett smidigt gummifodral, men ladda måste du göra med hjälp av en USB-sladd.

Annons

Så tyckte vi: Dessa hörlurar var väldigt lätta att hantera, lätta att få in i örat och lätt att hitta på/av-knapp samt höja och sänka volym. En ”konstig sak” var kanske att styrdosan sitter på vänster sida, när det på de flesta andra vi har testat sitter på höger. Så det kan kännas ovant till en början.

Att det finns en sladd var egentligen inget som störde – den är väldigt lätt och känns inte i vägen om man har den i nacken. Lurarna väger allt som allt 15 gram – vilket gör att de knappt märks!

Så gjorde vi testet:

Vi är två som har testat, en man med lite större öron och en kvinna med lite mindre. Samtliga lurar har fått genom gå ett test med följande övningar: Burpees, situps, rygglyft, jump squats, sprintlöpning och armhävningar.

Foto: Pressbilder, Roger Alex

Annons