Screening av tjock- och ändtarmscancer ska rädda 300 liv – varje år
Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancersjukdomen vi har i Sverige, efter prostatacancer och bröstcancer. Ändå har ingen åtgärd för att upptäcka cancerformen i tid varit fullt ut etablerad.
Något det inom kort är det på väg att bli ändring på.
1,5 miljon svenskar ska screenas – 300 liv räddas
Genom att införa allmän screening för tjock- och ändtarmscancer mellan 60 och 74 år, räknar RCC (regionala cancercentrum) med att kunna rädda runt 300 liv om året. Dessutom menar man att det kan bespara patienter på onödigt lidande eftersom en tidigare upptäckt i regel kräver en mindre omfattande behandling.
Tidsplanen för införandet av allmän screening fastställdes juni 2021 och förväntas starta successivt under 2022 i samtliga av Sveriges regioner.
Tjock- och ändtarmscancer ökar – så många drabbas
I Sverige insjuknar nästan 7000 personer varje år, och siffror visar på att cancerformen ökar drabbar kvinnor, och dessutom kryper ner i åldrarna.
– Tjock- och ändtarmscancer kan delvis ses som en och samma sjukdom. Omkring 4 600 personer får tjocktarmscancer och 2 400 får ändtarmscancer varje år. Båda sjukdomarna har blivit vanligare bland bägge könen, men ökar något mer hos kvinnor och bland yngre, säger Anna Martling, professor och överläkare vid Karolinska Institutet som forskar i tarmcancer för att förbättra behandlingen och överlevnaden i sjukdomen.
Tarmcancer är en livsstilssjukdom
Det finns mycket som talar för att vår västerländska livsstil ligger till grund för att tarmcancer blir allt vanligare, menar Anna Martling.
– Man har undersökt livsstilsfaktorer och levnadsvanor i stora epidemiologiska studier och vet att fiberrik kost och motion minskar risken för tarmcancer, säger hon och fortsätter:
– Mitt råd är att du ska röra på dig varje dag och se till att få upp pulsen tre gånger i veckan. Ät mer grönt, frukt och grovt bröd. Ät mindre fett, rött kött och chark och drick måttligt med alkohol. Man har också upptäckt att kaffe och kalcium har en skyddande effekt, så kaffe med lite mjölk kan vara bra. Men man ska komma ihåg att man kan ha en sund livsstil och ändå drabbas, avslutar hon.
Källa: Regionala Cancercentrum, MåBra
Foto: TT/Unsplash