De nya trendvitaminerna – 3 nyheter att ha koll på!
Numera svänger det lika fort i pillerbranschen som i modebranschen. Knappt har vi hunnit tömma burken med D-vitaminer förrän det är dags för nästa supervitamin vi bara måste äta – nämligen vitamin K. Och litium utpekas som det senaste i raden av mineraler vi sägs ha brist på. Vår brist är till och med så stor att det talas om ”ett dolt hälsoproblem”.
– Många av de här trenderna är resultatet av tveksam marknadsföring, säger MåBra:s nutritionist Anki Sundin.
Hon ifrågasätter framför allt att litiumbrist skulle vara ett dolt hälsoproblem. I höga doser används det som en medicin mot bipolär sjukdom.
– Men att folk i allmänhet skulle behöva få i sig litium låter märkligt. Vi vet inte ens hur mycket vi eventuellt skulle behöva. Litium räknas inte som ett livsnödvändigt näringsämne för människor, säger Anki Sundin.
Men det finns också näringsämnen som vi kanske hittills har underskattat.
– Vitamin K skulle jag gissa är ett sådant. Det har, precis som vitamin D, levt ett liv i skymundan men blivit väldigt hett – med rätta.
Senaste rönen är att vitamin K inte bara får blodet att koagulera – även upptaget av kalcium tycks vara beroende av vitaminet, liksom hjärt-kärlhälsan.
– Men dagens rekommendationer för hur mycket vitamin K vi behöver utgår från den koagulerande effekten. Det kan krävas mer för att också täcka behovet för de övriga funktionerna men det vet vi inte. Därför behöver det forskas mer på vitamin K, säger Anki Sundin.
Största snackisarna i hälsohyllan just nu:
Vitamin K
K kan vara en underskattad uppstickare, precis som vitamin D var. Men det återstår att bevisa. Vitaminet hjälper blodet att koagulera, är bra för bentätheten och även för hjärthälsan, enligt senare rön. Vissa menar att brist även kan kopplas ihop med demens. Det är dock inte bevisat. Vitamin K finns i två former: K1 och K2. Den förstnämnda finns främst i gröna bladgrönsaker och kål. K2 finns i kött, äggula och mejeriprodukter, till exempel lagrade ostar. Brist är ovanligt, enligt Livsmedelsverket. Andra hävdar att svenska kvinnor behöver tillskott för att slippa benskörhet.
Gurkmeja och kurkumin
Det gula färgämnet kurkumin, som utvinns ur roten gurkmeja, intresserar såväl seriösa som mindre seriösa forskare eftersom det verkar ha en antiinflammatorisk effekt. Kurkumin (som faktiskt har ett E-nummer, E 100) sägs vara bra mot allt från cancer och alzheimer till depression och ledvärk. Har länge använts inom österländsk folkmedicin, vilket skulle vara ett ”bevis” för att det fungerar. De studier som har gjorts på kurkumin och cancer är ofta gjorda på djur och kan inte alltid överföras till människor. Vissa mindre studier har visat att det kan lindra ledbesvär hos en del människor. Gurkmeja finns att köpa färsk eller mald som krydda och som kosttillskott.
Litium
Grundämnet litium är en metall som pekas ut som det nya hälsomineralet i en svensk bok. Brister påstås göra oss våldsamma, dementa och självmordsbenägna. Kopplas också ihop med diabetes typ 2 och hjärtinfarkt, bland annat har man sett att sjukdomarna är vanligare där litiumhalten i dricksvattnet är låg. Men kopplingen är ifrågasatt. Mest känt är det som läkemedel mot bipolär sjukdom men då i höga doser. Finns naturligt i jorden och vattnet. Förekommer även i potatis, tomater och gojibär. Säljs även som ett speciellt mineralvatten i Sverige.