Forskare undersöker koppling mellan post-covid och ME
Vid Karolinska Institutet har forskare insett att många post-covid-patienter utvecklar samma symptom som ME-patienter. ME (Myalgisk Encefalomyelit), ofta kallat kroniskt trötthetssyndrom, är en sjukdom som orsakar svår trötthet, smärta och kognitiva svårigheter.
– Den största likheten mellan de två sjukdomarna är att patienterna upplever sjukdomskänsla och trötthet, även efter en lång återhämtningsperiod. Vanligtvis 24 timmar eller mer, säger överläkaren Anders Kjellberg till dagbladet.no.
ME kännetecknas av att patienter blir för sjuka efter ansträngning. De behöver ofta mer än 24 timmar för att återhämta sig från både fysisk och psykisk belastning. Men även många post-covidpatienter upplever detta, berättar överläkaren. Han betonar även att flera patienter med post-covid också fått diagnosen ME.
Studie om ME kopplat till post-covid
Forskning pågår nu för att avgöra om ME och post-covid kan vara relaterade sjukdomar. Vissa forskare tror till och med att det kan röra sig om samma sjukdom som utlöses av olika virus.
I samarbete med läkemedelsbolaget Pfizer har forskare vid Karolinska Institutet testat Paxlovid, ett virushämmande läkemedel, på 200 post-covid-patienter. Om behandlingen visar sig effektiv kan det tyda på att både post-covid och ME är kopplade till ihållande virusinfektioner.
Studien har slutförts och resultaten väntas senare i år.
Svårt att diagnostisera post-covid
Petter Brodin, professor i immunologi vid Karolinska Institutet, har forskat på post-covid i flera år. Han beskriver sjukdomen som svår att diagnostisera eftersom symptomen varierar kraftigt från person till person.
– Post-covid är ett mycket diffust tillstånd och mycket svårt att diagnostisera. Vissa personer kan ha hundra olika symtom och det är naturligt att läkare är osäkra, säger han till Svenska Dagbladet.
Professorn påpekar att studier visar att vissa patienter fortfarande har virus som delar sig i kroppen flera månader efter infektionen, vilket kan tyda på att immunförsvaret inte fungerar som det ska.
– Vi kan mäta och se att viruset fortfarande delar sig i vissa människors kroppar sex månader efter infektionen. Det skulle vi inte ha sett om immunförsvaret fungerade som det ska, säger han.
Forskningen om post-covid fortsätter och Brodin tror att en djupare förståelse för immunsystemets roll kan vara avgörande för att hitta bättre behandlingsmetoder.
Sjukdomarna lämnar inga biomarkörer
Många post-covid-patienter och ME-patienter möts av en bristande förståelse för sjukdomen, både från samhället och ibland från läkare, säger Kjellberg.
– Detta är kanske en av de största utmaningarna med ME.
Vanligtvis när man är sjuk kan man se biomarkörer i kroppen. Om du får en hjärtinfarkt skickar hjärtat ut proteiner, och om du bryter armen syns det på röntgenundersökningar.
– ME- och post-covid-patienter har inga biomarkörer. Det finns en oro för att det finns en stor grupp patienter som är sjuka, men som inte tas på allvar av sjukvården och samhället, säger Kjellberg.
Kjellberg menar att man istället bör tänka på kroppen som ett ekosystem och titta på de anpassningar som kroppen har gjort.
– Det är som en planta som inte får tillräckligt med vatten. Den överlever, men den blommar inte som den ska. Precis som för dem som har ME. Kroppen försöker göra vad den kan för att anpassa sig, men patienterna får aldrig tillbaka den energi de hade tidigare, säger han.
Tar år att få ME-diagnos
Trude Schei, ställföreträdande generalsekreterare för ME Association, tycker att studien är intressant och tar upp ett spännande ämne.
– ME utlöses ofta av en virussjukdom och andra studier har visat att 50 procent av dem som får longcovid har symtom som uppfyller de diagnostiska kriterierna för ME, skriver hon.
ME-föreningen upplever stora utmaningar när det gäller diagnos och behandling.
– I Norge tar det i genomsnitt sex år att få en ME-diagnos, och för barn tar det ännu längre tid, skriver hon.
Många får fel råd på vägen och blir sjukare. I praktiken finns det inga behandlingsalternativ, och patienterna följs upp av allmänläkare med varierande kompetens, säger Schei.
– Det faktum att covidviruset nu är en del av de virus vi har omkring oss har sannolikt varit den främsta orsaken till denna ökning, skriver hon.
Artikeln är översatt av Måbra-redaktionen. Den publicerades först på dagbladet.no. Det här är en förkortad version. Foto: TT/Shutterstock, Pressbild, privat