Så slipper du läsglasögon efter gråstarrsoperation
– Men alla vet inte att de kan välja vilken ögonoperation de vill, oavsett landsting, säger ögonläkaren Wamidh Simawi.
Det är världens vanligaste kirurgiska ingrepp och utförs över 130 000 gånger per år – bara i Sverige. En gråstarrsoperation tar cirka tio minuter och du går hem seende samma dag, med ögondroppar. Därefter är ditt öga skyddat mot grå starr, också kallat katarakt, för resten av livet.
Och är du översynt, närsynt, astigmatisk eller en kombination av de tre, kan du samtidigt passa på att byta ut ditt ögas lins till en synkorrigerande lins.
– Ögonkirurgi är en fantastiskt expanderande bransch som hela tiden hittar nya skräddarsydda behandlingar för att leva upp till patienternas krav. Allt fler vill leva aktiva liv och kunna se bra även som pensionärer, säger Wamidh Simawi, ögonläkare och ansvarig för Vårda Sverige Ögonkliniker Clinical Advisory Board.
Han är även överläkare, ögonspecialist och refraktiv kirurg, med 25 års erfarenhet av ögon.
– Ögon är min hobby, min passion och mitt yrke, säger han och ler brett.
Solljus påskyndar utvecklingen
Han förklarar att grå starr kommer vi alla att få, förr eller senare.
– Det är ingen sjukdom, utan en naturlig åldersförändring.
Men när det händer vet ingen. Den grå starren kan dyka upp vid 67 års ålder likaväl som vid 87. Och det är inte mycket vi kan göra för att bromsa utvecklingen.
– Eftersom solens ultravioletta ljus påskyndar utvecklingen av grå starr, skulle man kunna anta att solglasögon med ultraviolett skydd kan motverka den. Men det är inget som är bevisat, säger han.
Grå starr är ofarligt, men den grumliga dimsyn som följer med den brukar upplevas som störande. Andra vanliga symtom är att förlora djupseendet, få bländningsbesvär vid mörkerkörning och att ha svårt att känna igen bekanta på stan.
Linsen byts ut
Grå starr är den vanligaste orsaken till blindhet i världen, men så är inte fallet i Sverige. Här har landsting och regioner erbjudit gråstarrsoperationer länge, något som under de senaste 20 åren kompletterats i allt högre utsträckning av privata kliniker, konstaterar Jonas Lackmar, vd för Vårda Sverige AB:
– I Stockholm är det numera 80 procent av kataraktoperationerna som görs i privat regi. Det innebär att väntetiderna gått ner dramatiskt, från upp till två år till några veckor. Det är väldigt positivt för Sveriges synhälsa och det sänker kostnaden för statskassan – för om man får vänta väldigt länge finns det risk för att katarakten blir svårare att hantera och mer resurskrävande.
Vid gråstarrsoperationen byts den grumlade linsen ut med hjälp av ultraljud och ersätts av en konstgjord lins, förklarar Wamidh.
– Då får du välja vilken styrka du vill ha i din nya lins. När du blir opererad inom den offentliga vården är fokuset att du ska kunna se på ett avstånd, oftast på långt håll. Det innebär att du får en monofokal lins som du kompletterar med glasögon för att också kunna se bra på nära håll.
Går att slippa glasögon
Men i vissa landsting och regioner kan patienten betala ett tillägg och få en lins som gör att de slipper glasögon helt. Lösningen är en multifokal lins som ger god syn på både långt och nära håll – och den möjligheten vill allt fler ta del av. I Norden ökar efterfrågan på korrigering med multifokala linser med cirka 15 procent varje år.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!– Du kan beställa en skräddarsydd behandling efter en noggrann genomgång och diagnostisk undersökning. Under konsultationen diskuterar man synprofil, vanor och synbeteende, för att kunna erbjuda en trygg, individuellt anpassad operation, säger Wamidh.
Vissa landsting godkänner en sådan uppgradering av behandlingen, men inte alla. Stockholm och Skåne erbjuder till exempel den möjligheten, men inte Västra Götaland, förklarar Jonas och uttrycker en frustration över orättvisan:
– Det är fel att Sverige inte erbjuder samma vård i alla landsting. Men det finns det som kallas ”valfrihet i vården” och det kan du hävda var du än bor. Då kan du söka vård var du vill i landet och får då ersättning för operationen från din hemregion. Men du får betala resan själv.
Rätt till önskad vård
Rent tekniskt innebär ”valfrihet i vården” att patienter har rätt att i hela landet söka all öppen vård inklusive dagkirurgi hos offentliga och privata vårdgivare som har avtal med någon region. Detta valfrihetssystem kallas vanligtvis för vårdval eller hälsoval.
– Men människor vet inte om det så de står kvar i sina vårdköer och väntar, säger Jonas.
Och väntetiderna skiljer sig mycket åt i landet. I till exempel september 2024 var medelväntetiden på gråstarrsoperationer i landet som helhet 82 dagar, medan den i Norrbotten var 194 dagar och i Stockholm 33 dagar. Detta enligt Sveriges kommuner och regioner.
– Det är stor skillnad. Och i vissa landsting får patienterna sedan en operation som de kanske skulle vilja uppgradera, men de vet inte om att det går, fortsätter Jonas.
Linserna du kan välja vid grå starr
Monofokal lins: Ger bra syn på antingen nära eller långt håll, utan glasögon. Vanligtvis väljer patienten att få bra syn på långt håll och kompletterar med läsglasögon för att se bra på nära håll. Detta är det vanligaste alternativet för de som har grå starr.
Multifokal lins: Ger god syn på både långt och nära håll vilket betyder att du slipper glasögon helt. Det kräver dock att ögat är friskt och att du har god samsyn. Linserna med två styrkor kallas bifokala och ger bra syn på nära och långt håll. Linserna med tre styrkor kallas trifokala och ger även en bild för mellanavstånd. Hjärnan väljer automatiskt den bild som är i fokus.
EDOF-lins: Förkortningen står för Extended Depth of Focus. Linsen ger ett ökat skärpedjup, med god syn på alla avstånd från cirka 40 cm. Denna lins kan vanligen erbjudas också de med ögonsjukdomar. Du får ofta komplettera med läsglasögon.
Monovision: Uttrycket betyder att du har olika linsstyrkor på höger och vänster öga. Du kan välja en monofokal lins på ditt ena öga för nära seende, och en annan linsstyrka på ditt dominanta öga för att se på avstånd. Detta görs dock alltmer sällan.
Ökning av operationer
Intresset för gråstarrsoperationer ökar stadigt. Mellan 1992 och 2023 ökade antalet operationer per miljon invånare i Sverige med nästan 300 procent. Det finns också en trend mot att det sker vid lägre åldrar, enligt Nationella Kataraktregistret, som också upplyser om att den genomsnittliga åldern för operation av ett första öga är cirka 74 år. Hos Vårda har medelåldern gått från att vara 70–75 år till 65–75, konstaterar Jonas:
– De patienter som kommer från andra län är ofta lite äldre. Det kan bero på att det finns över 30 privata kliniker i Stockholm och så ser det inte ut i övriga landet.
De nya tider som vi lever i har också skapat nya behov. Vi vill enkelt kunna titta på mellan och nära avstånd för att snabbt skifta mellan vår smarta telefon och datorskärmen eller att knappa in pinkoden vid kassan – och utvecklingen av nya linser går också synnerligen fort, framhåller Jonas Lackmar och Wamidh Simawi.
– Det släpps en ny multifokal lins en gång i halvåret på mässor och det forskas enormt mycket. Det som alla söker och vill ha, är en lins som helt och hållet kopierar den naturliga linsens förmåga, säger Wamidh.
Lyckad behandling
Vem som är lämplig för en gråstarrsoperation är en sammanvägning av hur patienten själv upplever sin situation och läkarens bedömning. Risken för komplikationer vid linsbytet är mycket låg. Den allvarligaste men mest sällsynta är infektion, mot vilket det finns ögondroppar.
– De flesta kunder eller patienter frågar sig efteråt varför de inte gjorde operationen tidigare, säger Jonas. Wamidh nickar och tillägger:
– Det är också vetenskapligt bekräftat att hälsoindex lyfter av att bli av med sin grå starr. Man ser bättre generell psykisk och fysisk hälsa där patienten lever ett mer aktivt liv. Vi ser också en minskad risk för sådant som frakturer, bränder och sårskador – eftersom man ser bättre. Detta är en av de mest lyckade behandlingarna genom den medicinska historien. Och den är smärtfri.
Linsbyte grå starr – vanliga myter
Det går många rykten om ögonoperationer. Har du koll på vad som är sant och falskt när det kommer till linsbyten? Här bemöter experterna några vanliga påståenden så att du kan vara mer informerad inför en framtida eventuell operation.
Utbytta ögon
Påstående: När man opererar sig för gråstarr byter läkarna ut ögonen.
Svar: Nej. Det som byts ut är endast ögats lins.
Återkommande synfel
Påstående: När man opererar ögonen och byter till en lins som korrigerar synfelet, kommer synfelet senare tillbaka.
Svar: Nej. Linsen består av ett syntetiskt akrylmaterial som är mycket stabilt så effekten av en synkorrigerande lins varar livet ut.
Få tillbaka grå starr
Påstående: Efter mitt linsbyte kan gråstarren växa tillbaka.
Svar: Nej, men du kan få så kallad efterstarr. Det beror på att linsens kapsel bakom den nya linsen kan bli grumlig. Det är vanligt och kan komma mellan 1–3 år efter operationen. Men det kan enkelt avlägsnas med laserbehandling, så kallad YAG.
Förändrad ögonfärg
Påstående: När jag byter lins byter jag ögonfärg.
Svar: Nej, det är också en vanlig myt, dina ögon kommer se precis likadana ut som innan.
Samma som laser
Påstående: Denna operation är samma som en laseroperation.
Svar: Nej, en gråstarrsoperation/linsbytesoperation genomförs med avancerad ultraljudsteknologi.
Brytningsfel stannar
Påstående: Astigmatism, eller brytningsfel, kan inte behandlas i samband med operation.
Svar: Jo. Astigmatism kan behandlas med en så kallad torisk version av linsen.
Foto: Shutterstock/TT, Vårda