Stina fick högt blodtryck som 44-åring: ”Man känner sig inte sjuk”
Att Stina Berglund Fick, 49, lider av högt blodtryck upptäcktes av en slump. Det var under en hälsokontroll inför en ny tjänst hemma i Umeå som blodtrycket mättes och låg på 141/100. Hon kontaktade vårdcentralen och det visade sig att hon hade ett för högt blodtryck även då.
– Då skickades jag hem med en 24-timmarsmätare. Manschetten pumpades upp var tjugonde minut under hela dygnet och sedan tog doktorn fram ett dygnssnitt. Det låg på 146/105 och det mätningarna visade var att mitt blodtryck låg för högt även under natten och det var inte alls bra, säger Stina.
Hon fick diagnosen hypertoni och ett recept på blodtrycksmedicin skrevs ut.
– Jag började ta medicinen och köpte hem en blodtrycksmätare för att hålla koll på trycket. Redan efter ett par månader hade jag normala mätvärden och jag fick inga biverkningar av medicinen, förutom att jag kunde bli lite yr i början när jag reste mig snabbt.
Äter nyttig mat och tränar
Stina säger att det luriga med sjukdomen och medicineringen är att man varken har symtom eller någon märkbar effekt av tabletterna – eftersom det inte finns några symtom att lindra.
– Jag tyckte att det kändes konstigt att inte få något svar på varför mitt blodtryck låg för högt. Läkaren tog massor av prover för att utesluta underliggande sjukdomar. Det finns ingen ärftlighet i familjen, både mamma och pappa har snarare lågt blodtryck, säger Stina och berättar att visserligen har både hennes pappa och farbror drabbats av hjärtinfarkt, men båda var över 80 år när de blev sjuka.
Någon förklaring till varför hon hade högt blodtryck fanns inte.
– Jag googlade mycket om blodtryck och det första man läser överallt är råden att gå ner i vikt, börja motionera och äta nyttigare. Allt det gör jag redan! Jag är normalviktig, jag springer tre gånger i veckan och äter medelhavskost med mycket grönt och olivolja. Jag äter aldrig skräpmat eftersom jag inte tycker om det.
Hypertonin gav inga symtom
När Stina fick sin diagnos var hon mitt uppe i en stressig period i livet och kanske fanns förklaringen där? När livet lugnat sig, efter ungefär ett år, och medicinkartorna tog slut under en utlandsresa slutade Stina att ta sina tabletter. Hon tänkte att hon nog inte behövde dem längre.
– Men när jag mätte blodtrycket efter några månader var det skyhögt igen, så det blev tydligt att jag behöver min medicin.
Stina tog kontakt med vården för att prata om sina mediciner. Hon lider av migrän också och hade läst att en starkare dos av blodtrycksmedicin kan lindra migrän som en bieffekt.
– Jag har inte märkt någon större skillnad ännu, men har bara tagit den starkare dosen i ett par månader.
Känner sig inte sjuk
Stina efterlyser en ordentlig uppföljning av blodtryckspatienter. Hon hade bara något enstaka återbesök i början.
– Jag jobbar själv som forskningsingenjör, är påläst och van att läsa vetenskapliga artiklar. Jag vet att det är viktigt att medicinera och ändå har jag slutat med läkemedlet vid ett par tillfällen. Utan uppföljning tror jag att det för andra också kan vara svårt att motivera sig att fortsätta medicinera, just för att det inte finns några symtom. Man känner sig inte sjuk.
Kardiologen Johan Sundström håller med. Enligt honom kan det rent av rädda liv att hålla koll på blodtrycket och bli uppmuntrad att fortsätta ta sin medicin.
Foto: Shutterstock/TT, Privat