Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

6 anledningar att äta fermenterat: Boosta maghälsan med bakterier

25 dec, 2020
fermenterade grönsaker som ger bra magbakterier
Nyfiken på hur och varför fermentering fungerar? Här är allt du behöver veta om mat-metoden som ger bra bakterier och kan ge din maghälsa en bra boost.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 hälsosamma snacks eller mellanmålBrand logo
5 hälsosamma snacks eller mellanmål

Vill du äta gott, nyttigt och mata din mage med bra tarmbakterier? Satsa på att äta mer fermenterat! Vi vet ännu inte allt om varför och hur bakterierna fungerar – men många vittnar om att de mår bättre av det.

Fermenterad mat kopplas till bra tarmbakterier

Tarmbakterier har varit minst sagt omtalat de senaste åren, inte minst för att studier visat att vad som pågår i magen kan kopplas till hälsa på så många olika sätt.

I forskning har man bland annat sett att magbakterier hänger ihop med risken för att utveckla diabetes typ 2, övervikt och cancer. Och man vet att tarmfloran påverkar vårt immunförsvar i allra högsta grad. Så det kan verkligen vara viktigt att hålla våra magbakterierna glada.

I fermenterad mat finns prebiotika som stöttar probiotika

I takt med att tarmbakterier blev omdiskuterat fick den gamla konserveringsmetoden fermentering ett uppsving. I fermenterad mat hittar vi prebiotika, som stöttar de bra tarmbakterierna probiotika.

Annons

– Det finns skäl att tro att fermenterad mat är bra för magen men sambandet mellan hälsa och tarmbakterier är komplext. Det går inte att med säkerhet säga hur olika människor reagerar på att börja äta fermenterad mat, det finns ju så mycket annat i livet som påverkar hälsan som stress, övriga matvanor, gener med mera, säger Jenny Neikell som skrivit flera böcker om fermentering.

fermentering pågår: grönsaker som lugnar magen
Att äta fermenterad mat kan göra magen lugnare.

Fermenterad mat kan lugna magen

I Stora boken om fermentering tar hon upp vad den senaste forskningen säger om att äta fermenterat. Men än har man inte kommit så långt att det går att säga exakt hur det påverkar oss.

– Dock finns det otaliga människor som vittnar om att magen blivit lugnare när man börjat äta surkål och andra fermenterade grönsaker.

Annons

Hur mycket man behöver äta, och hur ofta är inte heller klart.

– Det är svårt att säga men forskning visar att regelbundet intag är viktigare än mängden, så ett par matskedar fermenterade grönsaker om dagen är bättre än att klämma i sig en hel burk kimchi varannan vecka. Det är också bra att äta olika typer av fermenterade livsmedel för att få i sig olika mikroorganismer, så variera gärna mellan till exempel fermenterade grönsaker, fil och kombucha och kvass som alla innehåller olika arter av bakterier.

Fermenterat fungerar för många magar

Även om man inte vet säkert hur allt hänger ihop och hur vi påverkas kanske du vill ge det ett försök? Det kommer med hälsofördelar.

– En välfungerande mage påverkar hela kroppen och humöret, så det kan vara värt att prova för att se om man påverkas positivt. Dessutom får man en härlig smakupplevelse på köpet.

6 bra anledningar att äta mer fermenterat

  1. Fermenterat kan hjälpa matsmältningen och det kan vara lättare för magen att ta hand om. Kål kan till exempel bli mer lättsmält som surkål.
  2. Äter du fermenterat tar du lättare upp olika vitaminer och mineraler, bland annat zink och järn. I fermenterade grönsaker bevaras C-vitaminhalten.
  3. Fermenterad mat innehåller bakterier som kan hjälpa till att stärka ditt immunförsvar.
  4. Fermentering sänker GI-värdet så du håller dig mätt längre och får långsammare blodsockerhöjning.
  5. Bra bakterier i tarmen kan hjälpa dig hålla vikten och motverka livsstilssjuk- domar.
  6. Det är väldigt gott och ger en extra krydda till maten.

Fermentering – vad betyder det och hur fungerar det?

När man fermenterar låter man en råvara jäsa i en kontrollerad process med hjälp av bakterier. Det ger hälsosamma bakterier som börjar producera mjölksyra och kolsyra som ger en annan smak och gör maten hälsosam.

Vitkål kan bli surkål, mjölk kan bli yoghurt ... Det tros vara bra för bland annat matsmältning, näringsupptag och immunförsvar.

Vad är skillnaden på probiotika & prebiotika

  • Probiotika ses som en bra typ av bakterier som hjälper till med matsmältning och immunförsvar. De finns naturligt i tarmarna men också i vissa livsmedel.
  • Prebiotika stöttar de goda tarmbakterierna och de måste vi äta regelbundet för att få i oss, de finns i fiberrik frukt och grönsaker. De gör att probiotika trivs bättre i tarmarna.

Foto: TT

LÄS MER:

Drick senaste hälsotrenden: Så gör du vattenkefir!

Probiotika gör vaccin effektivare

14 sätt att få din tarmflora att blomstra

Annons