Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Enkla knepet som gör havregrynsgröten ännu nyttigare

22 aug, 2022
havregrynsgröt
Tillhör du de som lagar havregrynsgröt genom att bara röra ihop gryn med vatten och koka upp direkt? Då kanske du vill testa det här knepet istället?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Havregrynsgröt är inte bara lättlagat och enkelt att variera med olika tillbehör. Det är också nyttigt, relativt billigt och inte minst – näringsrikt. Det finns många anledningar att äta det till frukost varje dag. Minst.

Men om du brukar laga till din gröt genom att helt enkelt lägga grynen i vatten och koka upp den direkt så finns det faktiskt ett knep du kan ta till – som kan göra gröten ännu nyttigare.

Se även: 9 goda tips på riktigt bra frukostar

9 tips på bra frukostarBrand logo
9 tips på bra frukostar

Varför ska man blötlägga sina havregryn till gröten?

Havregryn innehåller nämligen fytinsyra. Fytinsyra binder en del mineraler och gör det svårare för våra kroppar att ta upp mineralerna. Det kan handla om nyttigheter till exempel järn, magnesium och zink.

Annons
Enkla, somriga, proteinboostade frukosttips!

I havre finns från början även fytas. Ett enzym som hjälper till att frigöra mineralerna när havregrynen växer. Men i processen då man tar fram havregrynen värmer man dem, vilket gör att fytasen förloras.

Så när inte fytasen finns på plats och hjälper till att frigöra mineralerna behöver man istället göra det på annat sätt. Och att blötlägga havregrynen mellan 8-24 timmar innan man lagar till gröten kan alltså göra att din kropp kan ta upp mer av de bra mineralerna. Blötläggningen hjälper till att bryta ner fytinsyran.

Hur kokar man bäst gröt på blötlagda havregryn?

Det här blötläggningsknepet har använt länge och lär fungera på samma sätt som om man till exempel bakar med surdeg eller har väldigt långsam jäsningsprocess. En del menar också att det är bra för matsmältningen och även att det gör skillnad för smaken.

Om man har låtit sina havregryn ligga i blöt innan man gör gröten kan man tänka på att inte koka dem lika länge. Det räcker egentligen med att koka upp gröten och sedan stänga av värmen och låta den puttra till konsistensen är som du vill ha den.

Annons

På det här sättet riskerar du inte heller att havregrynsgröten blir klistrig i konsistensen, som den kan bli när man kokar gröt på gryn som inte varit blötlagda innan.

Minst fyra timmar rekommenderas att man låta havregrynen ligga i blöt. Men det gör ingenting om de ligger längre. Ska man koka gröt på morgonen kan man gärna lägga dem i blöt kvällen innan och låta dem stå över natten.

Ännu, ännu nyttigare blir gröten med rätt topping

Vill man sedan göra sin gröt ännu mer näringsrik så väljer man topping med nyttigheter i. Några exempel på god och bra topping till havregrynsgröten är:

  • Blåbär
  • Hallon
  • Lingon
  • Gojibär
  • Nötter
  • Frön
  • Rivet äpple och kanel

Foto: TT

Annons