Lista: Här är minst uppskattade maten i lunchrummet
Om du mikrat fisk någon gång vet du att det sällan går obemärkt förbi, i alla fall inte om det rör sig om torsk eller någon annan vit fisk. Då sprider sig en stark doft, som kan få kollegor att rynka på näsan. Var femte svensk tycker att det luktar så illa att det inte borde vara tillåtet i offentliga miljöer. Det visar en ny YouGov-undersökning, som genomförts på uppdrag av färdigmatsföretaget Factor.
Fisk, kål och kaviar toppar listan
Men det är inte bara värmd fisk som väcker reaktioner. Även kokt ägg, brysselkål och kaviar kan generera skeptiska blickar i lunchrummet. Ungefär var tionde svensk skulle gärna se dessa ingredienser på svarta listan.
Det är framför allt yngre personer mellan 18 och 29 år som reagerar på starka dofter. 60-plussare är betydligt mer toleranta, 65 procent tycker inte att det ska finnas några pekpinnar alls.
Carol England, kulinarisk chef på Factor, ser flera fördelar med att äta bland annat fisk och kål, och tycker inte att man ska ta alltför stor hänsyn till känsliga arbetskamrater.
– Trots att vissa är lite känsliga kring vad andra värmer på i lunchrummet bryr sig de flesta inte alls. Med andra ord borde man inte dra sig för att äta saker som doftar lite, såsom fisk eller kål. Inte nog med att det är livsmedel med massor av näring, det är dessutom riktigt gott, säger hon i ett uttalande.
Topplista: Minst omtyckta maten i lunchlåden
- Fisk (20 procent)
- Kokt ägg (11 procent)
- Brysselkål (10 procent)
- Kaviar (9 procent)
- Banan (5 procent)
- Apelsin (4 procent)
- Korv (4 procent)
Källa: YouGov (1010 personer deltog i undersökningen i januari 2025).
Flera fördelar med matlådor
En fördel med matlådor är ju att man kan ha full kontroll över vad man äter, vilket gör det lättare att äta mer balanserat och hälsosamt. Men enligt undersökningen är det inte näringsinnehållet eller smakupplevelsen som prioriteras högst när vi gör matlådor.
Varannan svensk tar med sig matlåda minst en gång i veckan, och det som är viktigast för de allra flesta är att maten går att värma, följt av hur enkel den är att förbereda. Efter det kommer smakupplevelsen och näringsinnehållet.
– Att personer skiljer sig åt när det kommer till vad man tycker är viktigt i en bra matlåda, understryker att matlådor kommer med många fördelar. Att undvika dyra restaurangbesök och få bättre kontroll över sitt näringsintag är bara några av dem, säger Carol.
LÄS OCKSÅ: 5 vegetariska recept – som är perfekta i lunchlådan
5 tips för bättre matlådor
- Tänk på konsistensen. Tänk på att välja råvaror som håller både smak och konsistens när de värms upp. Bra alternativ är kyckling, fläskfilé, lax, broccoli, blomkål, quinoa, ris och bönor.
- Separera de saker du inte vill ha varmt. Sallader, kalla såser (som dressing, gräddfil eller majonnäs) och andra ingredienser som äts kalla kan förvaras separat. Detta ger en fräschare känsla och bevarar de olika texturerna efter du värmt din matlåda.
- Kryddskåpet är matlådans bästa vän. Uppgradera din matlåda genom att investera i några bra kryddor, färska örter eller smaksatta oljor för att ge din matlåda det där lilla extra.
- Tänk på matlådan som byggklossar. Förbered basvaror som kokt quinoa, rostade rotfrukter, grillad kyckling eller kokta linser i större mängder. Dessa kan sedan kombineras på olika sätt under veckan för att skapa variation och spara tid.
- Spara tid med färdiglagade alternativ. Ibland räcker inte tiden till. Då kan färdiglagade matlådor, såsom Factor, vara ett smart och bekvämt alternativ. Välj noggrant och leta efter alternativ med bra näringsinnehåll och naturliga ingredienser.
Källa: Carol England
Foto: TT/Shutterstock, Annebel Eppinga/Pressbild