Läkaren: ”Vi behöver göra ett stort kostskifte”
Hur stor påverkan kan egentligen kosten ha på din hälsa? Det funderade läkaren David Stenholtz på. Och när han gick igenom vetenskaplig litteratur förvånades han av att den kan ha en så pass avgörande betydelse.
Han uppfattade faktiskt upptäckten som så pass viktig att han slog sig ihop med några kollegor och bildade Läkare för framtiden. En förening som sedan några år tillbaka jobbar för att sprida kunskap om kostens del i att skapa hälsa. Både till sina kollegor inom vården och till allmänheten.
Klara riktlinjer inom kost
– Framför allt är det två budskap vi inom Läkare för framtiden vill föra fram kring kost. Det första är att det inte råder någon förvirring bland riktiga kostexperter, vi vet vad som är bra för oss att äta och vi vet vad som är dåligt, berättar David Stenholtz, och fortsätter:
– Det handlar framför allt om att vi ska öka mängden hela, oprocessade livsmedel från växtriket och minska rött kött, charkvaror, feta mejeriprodukter, processade livsmedel och vitt mjöl.
Han menar att Livsmedelsverket säger samma sak som till exempel American Heart Associations och Världscancerfonden när det kommer till kostråd.
Men vidare till det andra budskapet då:
– Det andra är att maten har stor potential att göra oss friska och att förebygga sjukdom. Men för att det ska ske behöver vi göra ett stort kostskifte.
Läkarens bästa kostråd
Väck smaklökarna
Är du van att äta som en genomsnittlig svensk, och vill lägga om kosten, innebär ett hälsosamt kostskifte att: äta mindre av processad mat, mindre av socker, salt och fett. Tänk då på att dina smaklökar har vant sig vid höga halter av de livsmedlen. Tar du bort allt på en gång kommer maten att smaka papp. Det tar cirka en månad att väcka smaklökarna till liv igen. Du kanske vill börja med att ta bort socker helt men salta lite och ringla över lite olja på maten. Så smaklökarna får vänja sig.
Ät trerätters-måltider
En bra början om man har svårt att ändra sina kostvanor är att lägg till något. Då kan det här vara ett knep att ta till: Innan du börjar laga ditt huvudmål – ät en stor sallad eller lite kokta grönsaker. Laga sedan till ditt huvudmål och ät en lite mindre portion av det. Avsluta med efterrätt i form av frukt. Gärna flera olika frukter, två eller tre. Du kan också gärna toppa din mat med nötter.
Ät mer växtbaserat
Ät mer från växtriket och mindre från djurriket. Ät också mindre av processad mat. ”Jag brukar säga ibland att en bra tumregel kan vara att undvika all mat som det görs reklam för.”
Ingen uppoffring att äta hälsosamt
Då behöver både vårdpersonal och individer ta till sig det här, menar David Stenholtz, som nu har sammanfattat vetenskapliga genomgångar i en bok – Kostens kraft. Här går han både igenom kostråd vid olika sjukdomstillstånd och vad vi mår bra av att äta generellt. Med boken vill han också förmedla att det inte behöver vara en uppoffring att äta hälsosamt. Utan att vi kan äta gott – och dessutom med vetskapen om att varje tugga gör kroppen gott.
Men … även om många av oss kanske egentligen redan vet vad vi mår bra av att äta, så gör vi det ändå inte.
– Det är bara två procent av befolkningen som följer Livsmedelsverkets näringsrekommendationer idag, säger David Stenholtz och menar att det här kan bero på många olika saker. Dels att man inte har riktigt kunskap kring vilken kost man faktiskt mår bäst av. Men det finns många fler faktorer som spelar in.
– Vi har en matmiljö som är extremt ohälsosam. Både sociala drivkrafter, prismässiga, vilken mat som finns tillgänglig, reklam vi ständigt utsätts för … Men att få kunskapen är en bra början.
Myter om kost och övervikt
Ett kapitel i boken ägnas åt att förklara vikten av att äta rätt för en hälsosam vikt. Övervikt är ett hälsoproblem idag och kan ge högre risk att drabbas av bland annat diabetes typ 2, hjärt-kärlsjukdom och cancer. Två vanligas myter om kost och vikt som läkaren tar upp, och ger svar, på är:
Myt: Vi äter för mycket
Svar: Nej, men mängden kalorier i maten har ökat. Vi äter därför mer av kaloritäta livsmedel vilket ger kaloriöverskott.
– Man kan inte bara äta mindre, då blir man hungrig. Och ingen klarar det i längden. När du är hungrig börjar hjärnan signalera att ”du behöver äta annars kommer du att dö”. Följer man en diet kommer man att sluta efter ett tag. Det blir besvikelser och kanske månader av lidande. Det du behöver göra är att byta ut livsmedel till bättre val, så kan du äta mer och normalisera din aptit.
Myt: Vi rör oss för lite
Svar: Även om vi lägger till fysisk aktivitet så behöver vi tänka på kosten. Motion är bra men inte lösningen på överviktsproblem i sig självt.
– Att börja träna gör väldigt liten skillnad när det kommer till att gå ner i vikt, det är så marginellt. Däremot ska vi fortsätta röra på oss för att vi mår bra av det.
Vet man om vilken kraft det kan finnas i att äta rätt typ av kost kanske det blir fler som äter enligt experternas rekommendationer.
– Kan vi bara öka den siffran och få fler människor att äta riktigt hälsosamt så kommer politiker och samhälle komma efter.
Motivationen till att göra kostförändringar tror han kan ligga just i mer kunskap.
– Att få informationen att ”jag har stor makt över min hälsa” tror jag, för många individer, kan vara en stark drivkraft!
Foto: TT/Linus Hallgren