Så kan ett dagsintag av frukt och grönt se ut – enligt nya riktlinjer
Nordisk ministerrådet, NNR, har lanserat de nya nordiska näringsrekommendattionerna, skriver Livsmedelsverket.
”Det är den mest aktuella vetenskapliga genomgången av hur människor bör äta för att må bra. En viktig slutsats är att det som är bra för hälsan också är bra för miljön och klimatet”, går att läsa i ett pressmeddelande.
Bland rekommendationerna från NNR hittar vi allt från hur mycket av de många olika vitaminer vi behöver per dag till rekommenderat kaffe och te-intag.
Till hösten påbörjar Livsmedelsverket arbetet med att uppdatera kostråden med utgångspunkt från NNR:s rapport där de kommer att bedöma ”specifika förhållanden i Sverige”, skriver de vidare.
Rekommendationer intag per dag
Frukt och grönt: 500-800 gram eller mer per dag.
Nötter och frön: 20-30 gram per dag.
Fisk och skaldjur: 300-450 gram per vecka (200 gram bör vara fet fisk).
Rött kött: 350 gram per vecka, bör inte överskridas.
Chark och processat kött: Bör undvikas.
Vitt kött: Försök undvik och ersätt med vegetarisk alternativ eller fisk.
Mejeriprodukter: 350-500 milliliter per dag av mejeri med lägre fetthalt.
Ägg: Inget specifikt intag rekommenderas.
Godis och sötsaker: Begränsat intag rekommenderas.
Alkohol: Undvik helst, barn, ungdomar och gravida bör avstå.
Hur mycket frukt och grönt per dag?
Nya riktlinjerna är alltså att äta mer grönt och växtbaserat och mindre rött kött. Men vad innebär det i praktiken?
MåBra ringde upp näringsfysiologen David Ek för att få en tydligare bild och några exempel på hur mängden kan se ut på tallriken.
Mer frukt och grönt! 500-800 gram rekommenderas alltså minst per dag. Här är en bra måttstock att tänka att halva tallriken ska bestå av grönsaker, säger David Ek.
– Se grönsaker som en del av måltiden, snarare än att det är någonting man äter till måltiden.
– Ett bra sätt att få till halva tallriken med grönsaker utan att man känner att man bara tuggar fiberrika grönsaker är att blanda in mycket grönsaker i matlagningen och att varmrätter innehåller mycket grönsaker och rotfrukter.
Bara en tomat väger mellan 70 och 150 gram ungefär, och en tomatbaserad sås är också ett smart sätt att få i sig mycket grönsaker på, säger David Ek.
– Sen vill jag slå ett slag för att använda frukt och bär i frukostar och mellanmål, säger David Jonsson och tipsar om en deciliter blåbär, hallon och jordgubbar i yoghurten, eller varför inte göra en fruktsallad på morgonen.
Bara genom att äta en apelsin, på ungefär 200 gram, till frukost har du redan täckt en stor del av det rekommenderade intaget.
Så mycket rött kött och chark på en vecka
Rekommendationen för rött kött är att äta mindre och max 350 gram per vecka. Chark och saltade köttyper ska man vara försiktig med, välj hellre svenskproducerat kött, gärna vilt, säger näringsfysiologen.
– Satsa hellre på kvalitet och lite mer sällan. Äter man en standardmåltid med kött får man i sig 100 eller 150 gram i alla fall. Då är det möjligen två eller tre gånger i veckan.
När man äter chark eller köttprodukter, är det fortfarande viktigt att få in grönsaksbiten, menar han.
– En huvudstrategi, snarare än att begränsa, är att titta på vad man ska öka i stället. Att tänka att man ska äta mer fisk eller vegetariskt, till exempel, snarare än att tänka att jag inte ska äta kött. På så sätt gör man mindre plats för kött i sin kost.
Räcker en näve nötter om dagen?
Ha gärna nötter eller frön som en del av en hälsosam livsstil. Det är bra fetter, proteinrikt, fiberrikt med mycket näring i. 20-30 gram om dagen motsvarar ungefär en näve. Men David personligen tycker att man kan äta mer än så.
– Strössla på yoghurten. Tål man inte nötter kan man strössla på med frön, pumpakärnor eller solroskärnor för att uppnå samma effekt.
Nya näringsrekommendationer NNR
För vår hälsan och för miljön rekommenderar NNR följande:
- Mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis, fullkorn, nötter och frön.
- Mer fisk från hållbart förvaltade fiskbestånd.
- Måttligt med mejeriprodukter med låg fetthalt.
- Mindre kött och chark.
- Mindre av mat som innehåller mycket fett, salt och socker.
- Mindre alkohol. Det omdebatterade förslaget om att ammande helt ska avstå från alkohol finns inte med i den slutliga versionen.
Källa: Livsmedelsverket.