Fråga experterna MåBra i klimakteriet Gratis träningsprogram med promenader Förkylning 5 nyttiga höstgrytor Se alla avsnitt av ''Min hälsa'' Om Måbra

Lista: Maten som kan öka risken för ångest och depression

29 aug, 2022
deprimerad kvinna vid köksbord
Fler och fler studier visar att hur vi mår i allra högsta grad hänger ihop med hur och vad vi äter. Just nu tittar man mycket på ultraprocessad mat och hur vi påverkas. Här är några av de livsmedel många av oss äter, men som kan göra oss låga och oroliga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ultraprocessad mat har diskuterats ordentligt på senare tid. Inte minst för att det kommer studier som visar hur det påverkar oss att äta den här typen av mat.

Se även: Så blir du sockerfri på sju dagar

Så blir du sockerfri på 7 dagarBrand logo
Så blir du sockerfri på 7 dagar

Det vill säga mat som oftast innehåller lite näring men mycket av socker, salt, fetter av de ohälsosamma sorterna och olika typer av tillsatser. Ofta handlar det om snabbmat, snacks och olika typer av sötsaker.

Visste du att socker är det näst vanligaste innehållet i våra livsmedel?

Ultraprocessad mat som många äter

När man gjorde en undersökning i USA – där 60 procent av kalorierna som konsumeras kommer från ultraprocessat – kom man fram till att de här ultraprocessade livsmedlen var det här de allra vanligaste personer över 18 fick i sig:

  • Sötade drycker
  • Processade köttprodukter
  • Snacks (som chips, ostbågar …)
  • Pommes frites
  • Flingor
  • Småkakor
  • Tårta
  • Bröd

Ännu fler exempel på vad som räknas till ultraprocessad mat hittar du här.

Annons

Samband mellan ultraprocessad mat och psykisk ohälsa

I undersökningen tittade man också på personernas psykiska hälsa. Man tittade framför allt efter tre saker: allmän mild depression, antal dagar med oroskänslor och antal dagar med psykisk ohälsa.

Man hittade ett tydligt samband mellan att äta ultraprocessad mat och att i högre utsträckning känna sig deprimerad, orolig eller på andra sätt må dåligt psykiskt.

Studien gjordes på över 10 000 personer som svarat i stora undersökningar kring hälsa och nutrition i The National Health and Nutrition Examination Survey. Medelåldern på personerna i undersökningen var 42 år.

Du behöver inte äta socker, men gör du det finns rekommendationer

Att äta näringsfattigt ökar risk för oro och depression

Exakt hur vi påverkas av maten vet man ännu inte. Men tidigare studier har bland annat visat på samband mellan konstgjorda ämnen och inflammation i kroppen.

Att inte äta näringsrikt, och få i sig de nyttiga ämnen som vi behöver, leder också till högre risk för oro och depression.

Vi behöver helt enkelt äta varierat och nyttigt; frukt och grönt, fibrer, hälsosamma fetter … För att kroppen ska kunna bygga och bevara muskler, för att vi ska ha bra immunförsvar, för att hjärnan ska fungera bra – minnet, humöret, fokus, med mera!

Källa: Cambridge Foto: TT

Annons