Anders Hansen: Så hjälper du hjärnan att hålla dina nyårslöften
Har du avgett något nyårslöfte för i år? Kanske att du ska träna mer regelbundet, äta mer grönt eller planera in mer vila i kalendern? Har du också gjort det här förut? För att lyckas hålla det i ett par veckor och sedan prioriterat om och låtit löftet mer eller mindre rinna ut i sanden …
Att det blir så är egentligen inte konstigt. Det kan finnas olika anledningar till det. Ofta har vi inte riktigt grundat löftet i oss själva. Det vi lovar kanske mer är något vi skulle önska en förändring kring än något vi verkligen är beredda att verkligen jobba för att förändra.
Se också – Kändisarnas nyårslöften och nyårshälsningar inför 2022.
Det kan också vara så att vi tar i lite för mycket på en gång. Tänker att vi ska göra en stor förändring när vi ändå är igång. Istället för att göra det enkelt för oss och förändra något litet i taget.
Anders Hansen om hur vi jobbar emot våra egna hjärnor
Läkaren, psykiatrikern och författaren Anders Hansen menar också att det här beror på att vi jobbar emot våra egna hjärnor. Inte minst när det handlar om klassiska nyårslöften som att träna mer och att äta nyttigare.
– Vi människor är lata av naturen och programmerade att sätta i oss alla kalorier vi kommer över. Vi är utvecklade för överlevnad och att ständigt befinna oss vid svältens brant, säger han till Expressen.
Man kan bestämma sig att ta kontroll över evolutionen
Anders Hansen har tidigare pratat om att vi har ett oändligt sug efter kalorier. Det här menar han beror på att när man ser långt tillbaka så var svält det största hotet mot oss, och att vi är gjorda för att dras till fett, salt och sött för att överleva.
Hjärnan vill helt enkelt att vi ska äta när vi kan, vilket kanske var bra på den tiden då det var svårare att få tag på mat. Men som idag ställer till det för oss, då vi har tillgång till saker att äta i stort sett överallt och hela tiden.
Förr i tiden var det också bra att spara på kalorierna man fått i sig, att inte röra på sig för mycket i onödan.
– Att masa sig till gymmet eller ut i joggingspåret innebär att kämpa emot vår natur, fortsätter Anders Hansen berätta för Expressen, och säger att en tanke kan vara att man bestämmer sig för att ta kontroll över evolutionen – genom att faktiskt ta sig iväg och träna.
Anders Hansen: Så hjälper du hjärnan ta kontroll
För att ta kontroll över hjärnan tipsar Anders Hansen Expressen om att bland annat göra så här:
- När det gäller träning: Träna tillsammans med en vän och få in vardagsträning som att cykla till jobbet.
- När det gäller kost: Ta bort alla frestelser, ha inte sådant du inte vill äta hemma.
- När det gäller hälsa generellt: Skapa bra sovrutiner och ta kontroll över din skärmtid.
Källa: Expressen Foto: TT