Därför vill din hjärna att du ska vara lat och överviktig med ångest
"Det är inte konstigt att vi har ångest. Snarare är det mer konstigt att vissa inte har det? Det kanske är de som ska diagnosticeras?"
Det säger Anders Hansen när han analyserar varför många av oss kämpar så mycket med vårt mående idag. För att öka vårt välmående behöver vi helt enkelt överlista vår hjärna.
I podden Feel better, Live more gästar Anders Hansen den omtalade brittiske läkaren, författaren och förespråkaren av livsstilsmedicin, Dr Rangan Chatterjee. Tillsammans pratar de om varför vi idag kämpar så mycket med vårt mående, såväl fysiskt som psykiskt, när vi egentligen har det bättre än någonsin?
Ångest och överätning egentligen logiskt
I grund och botten handlar det om att våra hjärnor är programmerade att överleva. Den instinkten är större än alla andra och eftersom varken hjärnan eller våra gener hängt med i utvecklingen får nu de överlevadsinstinkter som var så bra förut istället oss att överäta, drabbas av ångest, panikattacker, destruktiva beteenden och skippa träningen, förklarar Anders Hansen.
– Det här ser vi ofta som ett misslyckande, något som behöver lagas. Men sett så här så är de plötsligt helt logiska beteenden, sammanfattar Chatterjee.
"Konstigt att vissa inte har ångest"
– En av hjärnans skyddsmekanismer är att se världen som farligare än den är. Det är det som är kärnan i ångest, och det hjälper till att skydda oss mot saker som hotar oss. Så det är inte konstigt att vi har ångest. Snarare är det mer konstigt att vissa inte har det? Det kanske är de som ska diagnosticeras? säger Anders Hansen.
För att illustrera drar de paralleller till förutsättningarna som gällde när vi levde på savannen.
– Hjärnan är kalibrerad att gå på tusen falska alarm för att inte missa den gången det var skarpt, när det verkligen kom ett rovdjur.
– Ångest betyder alltså att du har en hjärna som försöker skydda dig. En stark hjärnan är inte en hjärna som går igenom alla perioder av stress helt oberörd. En stark hjärna vill skydda dig till varje pris, om det så är att må dåligt, förklarar Anders Hansen.
Normalisera ångest
Själva rädslan för ångest är en trigger och ett stort problem i sig. Därför kan acceptans och normalisering av känslorna hjälpa till att minska ångesten. Att ha ett helikopterperspektiv på sin egen hjärna, helt enkelt.
– Jag vill inte förminska hur mycket skada ångest kan göra. Men om du lider av ångest det är viktigt att förstå att det är inget fel på ditt sätt att reagera, förtydligar Anders Hansen.
Hansen tipsar: 2 effektiva knep för att lindra ångest
Andning
Vår inandning triggar igång vår ”fight or flight mode” medan utandningen triggar igång lugnande processer. Prova därför att andas in på fyra sekunder och sedan ut sex sekunder. Upprepa några gånger och känn hur systemet lugnas ner.
– Det är väldigt effektivt, tipsar Anders Hansen.
Sätt ord på dina känslor
Försök identifiera dina känslor och beskriva dem för dig själv, det sätter igång lugnande processer i hjärnan.
Motarbeta hjärnans naturliga instinkter
I dagens samhälle behöver vi alltså aktivt arbeta med att motarbeta hjärnans naturliga instinkter.
Hjärnan vill också att vi ska äta konstant – för att förbereda oss för en svältperiod som för de allra flesta i västvärlden idag aldrig kommer. Samtidigt vill vi ligga i soffan och spara energi.
– Vi har aldrig tidigare i historien haft problem med övervikt, medan svält har varit ett jätteproblem. Våra kroppar har inte hunnit med att anpassa sig, trots att förutsättningarna är helt annorlunda idag.
Inte nog med det, vi utsätts också för en konstant kamp för att motstå saker som triggar belöningssystemet. Mobiler, godis, spelande…
Överlista din hjärna – Anders Hansens tips
Ett av sätten att överlista hjärnan är att på olika sätt använda kroppen för att skapa motreaktioner som skickar positiva signaler hjärnan, exempelvis genom träning.
– Hjärnan är det organ som gynnas mest av motion. I princip alla våra kognitiva funktioner påverkas positivt av rörelse: minne, kreativitet, fokus, intelligens.
Ett annat knep är att eftersom vi är lata av naturen, spela på vanans makt. Gör det till en vana att gå till jobbet eller alltid ta trapporna. Då slipper du förhandla med latmasken i dig, utan bara gör.
– Ju mer vi lär oss om vår biologiska förutsättningar, ju mer frigörs vi från dem, förklarar Anders Hansen.
Foto: TT