Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Utmattningssyndrom Högkänslighet Hantera känslor ADHD Om MåBra

”Livet är inte något som händer – det är ­något du skapar”

26 aug, 2024
Roxie Nafousi och illustration av kvinna som manifesterar
Med manifestering kan du skapa precis det liv du vill ha, menar Roxie Nafousi, som fullständigt transformerat sitt eget liv tack vare det. Här är berättar hon hur DU kan göra för att hitta kraften att leva ditt bästa liv.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För bara några år sedan var Roxie Nafousi på botten. Hon levde ett destruktivt liv, där hon dolde sin olycka i festande och ytlig bekräftelse. Efter att halvhjärtat provat olika metoder och terapiformer, tipsade en vän om manifestering.

Hon läste på och fastnade direkt. Hennes första manifest var ”villkorslös kärlek”.

Några veckor senare träffade hon sin man och på dagen ett år efter det föddes deras son.

Nästa grej hon manifesterade var karriär. Och mitt under brinnande pandemi byggde hon uppB sitt varumärke runt just manifesterande. Hon hade hittat en lucka, som på många sätt gynnades av att pandemin fick många att omvärdera sina liv.

Min hälsa #12 – Förändras personligheten med åldern?Brand logo
Min hälsa #12 – Förändras personligheten med åldern?

Idag, bara några år senare är hon en internationellt bästsäljande författare och självhjälpsguru. Allt tack vare kraften i manifestering, menar hon.

Annons

Riktigt så fort och framgångsrikt ska man nog inte sätta ribban. Men att manifestera kan onekligen hjälpa dig att utkristallisera vad som är viktigt för just dig och hur du får mer av det i livet.

– Manifestation är inte bara självutvecklande, det är transformerande, säger Roxie Nafousi när vi ses i en hotellsvit.

Hon reser med ett helt entourage, vilket kanske speglar den stjärnstatus hon uppnått på kort tid.

– Men, det bästa manifestering lett till för min del är självförtroende och en känsla av inre frid och glädje som jag aldrig trodde var möjlig för mig efter år av svag självkänsla, självförakt och dålig mental hälsa. Det är en otrolig känsla att vara på andra sidan av det.

Idag är Roxie mamma och flerfaldigt bästsäljande författare.

Men vad är då manifestering?

– Att manifestera är, när det görs på rätt sätt, en praktik som innefattar många olika delar av självutveckling och läkande. Det handlar om att ta makten, att kliva ut ur din komfortzon, öva på tacksamhet och förändra ditt tänkesätt. Alla kan och borde använda det för att förändra sina liv.

Annons

Den stora skillnaden mellan manifestation och visualisering, målsättning eller affirmationer me­nar Roxie är att manifestering handlar om så mycket mer. Det är inget man gör, det är ett sätt att leva.

Måste börja från grunden

Grunden är självkärlek. Vår känsla av egenvärde styr nämligen på många sätt vilken verklighet vi lever i, våra val och vilka visioner vi sätter för oss själva. Så börja med att titta inåt och hitta de sår och föreställningar som stoppar dig från att leva fullt ut och jobba med att läka dem. Ett vare sig snabbt eller enkelt jobb, men viktigt för att kunna bli fri från dem och gå vidare på ett bättre sätt.

– Man kan inte göra det här utan den helande resan. Det går inte att bara hoppa över den delen. Du måste verkligen börja förstå dig själv, varför du är som du är, varifrån dina ”sanningar” härstammar och hur du kan börja förändra dem. Vad det än är du vill manifestera så måste du känna att du är värd att få det om du ska lyckas!

Annons

Innan vi skiljs åt skickar Roxie dock med en viktig påminnelse:

– Glöm inte att njuta av resan – att få det liv du redan har att kännas så bra som möjligt, inte bara att koncentrera dig på dina mål.

Så här gör du!

Roxie har benat ut sju steg som skapar ett ramverk för manifesterande. De är inte i kronologisk ordning, utan man arbetar med dem alla parallellt och de göds av varandra. Roxie ger ett exempel:

– Arbetet med dina rädslor och tvivel gör att du läker och din självkärlek ökar, ditt beteende förändras och i takt med det minskar också känslan av avund, som ett naturligt resultat. Och när du övar tacksamhet uppskattar du allt du redan har istället för att titta på det du inte har. Allt det här gör det lättare att hantera utmaningar och ta fler steg mot dina visioner. Så det går hand i hand.

1. Formulera din vision

När du visualiserar framtiden du önskar dig ska du inte bara skapa dig en bild av vad du vill ha, utan också av den du vill vara. Var ärlig mot dig själv! Vad vill DU? Inte vad som förväntas av dig eller vad du borde vilja. Våga drömma fritt, håll inte igen!

Annons

Roxies tips för hur du kommer igång:

Börja med att sätta rätt stämning. Formulera sedan tydligt både visuellt, med bilder, ­inspirerande form och ord vad det är du vill manifestera. Sätt en tidshorisont – ha gärna flera delmål.

Som hjälp för att bena ut vad du drömmer om kan du ställa dig de här frågorna:

Hur känns det inombords?

Vad har jag för relationer?

Hur bor jag?

Vad jobbar jag med?

Vad är jag mest stolt över?

Vad i livet vill jag förändra?

Vad vill jag bevara?

2. Övervinn rädsla och tvivel

Rädsla, tvivel, gamla föreställningar och hjärnspöken hindrar ofta oss från att nå vår sanna potential. För att släppa taget om dem behöver du arbeta med att omprogrammera ditt undermedvetna genom affirmationer, mantran, meditationer, dagboksskrivande. I många fall kan du också behöva hjälp från andra människor, till exempel terapeuter, psykologer, coacher.

När tvivlen kommer, påminn dig själv om att ”nej, vi pratar inte med oss själva så längre” och styr dina tankar så att de matchar med det du visualiserar.

Annons

3. Förändra ditt beteende

Bete dig som den du vill vara! Ta små steg varje dag mot att bli den du vill vara och få det du önskar. Kom ihåg attraktionslagen!

– Allt vi gör, sättet vi talar till oss själva, gränserna vi sätter, de vanor vi skapar, de är alla representanter för hur vi känner och uppfattar oss själva, påminner Roxie och fortsätter:

– En vanlig fälla är att man tror att man bara ska visualisera varje kväll och vänta på att det ska hända. Men så fungerar det inte. Du kan inte tänka dig fram till framgång, du måste tro på ditt eget värde, agera och vara proaktiv, kliva utanför din komfortzon.

4. Omvandla avund till ­inspiration

Medan avundsjuka bottnar i bitterhet och en tro på att man själv inte kan få det man önskar eller som någon annan har, så bottnar inspiration i känslan av möjligheter. Lite uppriktig självreflektion kan hjälpa dig att få syn på din avund, erkänna den och låta den visa dig vad du vill.

Annons

– Avundsjuka är ett symtom på vår osäkerhet och vårt låga självvärde. De är ett tecken på vad som behöver läkas och på vad vi fortfarande vill ha i våra liv. Just därför kan det vara ett riktigt kraftfullt verktyg om vi istället förvandlar det till inspiration.

5. Hantera utmaningar

Du kommer att råka ut för både utmaningar och hinder, men det gäller att ha tilltro till processen – att man är värd det man manifesterat och att det väntar något bättre på andra sidan prövningen.

– Livet kommer inte att vara bra hela tiden. Vi behöver utmaningar för att växa och utvecklas. Det är ett viktigt perspektivskifte som gör det lättare att hantera livet med större lätthet och motståndskraft.

6. Odla tacksamhet

En tacksamhetsdagdok kan vara ett bra verktyg för att påminna sig om både det som redan är bra och värdefullt i ens liv, men också för att uppmärksamma de små framstegen i processen.

För att kickstarta rekommenderar Roxie en tacksamhetsövning där du under en dag skriver ner allt du är tacksam för och allt bra som hände. De små ögonblicken, vardagliga stunder av glädje: solen sken, mitt kaffe smakade gott, någon log mot mig på stan.

Annons

– Det är en mycket kraftfull tacksamhetsövning, eftersom det tränar ditt undermedvetna på att leta efter allt det goda som redan finns i det ”vanliga”. Det är så vi skapar ett lyckligt liv. Det hjälper dig också att inse att även om en dålig sak händer, betyder det inte att allt är dåligt.

7. Ha tilltro

Eftersom manifestering inte är en snabb lösning, utan ett sätt att leva, kan det ibland ta tid innan du skördar frukten. Ibland kommer du råka på besvikelser och ”misslyckanden”. Men håll ut. Det hör livet till och då var det var inte menat för dig. Om du har en underliggande grundtro i att saker och ting händer av en anledning, är det också lättare att ha ett öppet sinne. Och att se och uppskatta bra saker som du kanske inte först föreställt dig, men som kan bli början på något annat, kanske ännu bättre!

Annons

Samtidigt är det ett pågående förändringsarbete, och ibland kanske det helt enkelt är dags att ändra siktet. Men hur vet man när det är dags för det?

– Jag tror att när något inte blir som du vill, kommer du antingen känna att ”äh, jag ville nog inte ha det så gärna ändå”. Och det är ett tecken på att omdirigera. Eller så kommer du att känna att ”Det här är det jag verkligen vill ha. Det har inte hänt ännu, men jag kommer att fortsätta”.

Attraktionslagen

En viktig grundfilosofi i manifestering är attraktionslagen. Det du sänder ut drar till sig mer av samma energier.

– Glädje, kärlek, frid, tacksamhet och så vidare ger och attraherar ännu mer av detta. På samma sätt fungerar det med avund, ilska och bitterhet.

Det är dock viktigt att komma ihåg att attraktionslagen bara är en del av manifestationsprocessen.

– Om du tror att det bara handlar om attraktionslagen, så blir du besatt av tanken att du måste känna och skicka ut positiva vibbar. Det går inte att må bra hela tiden, påminner Roxie.

Annons