Rädslan för att rodna lamslog henne: ”Blev skamfyllt”
Redan som liten kände hon sig obekväm när födelsedagsgäster stod i en ring, tittade på henne och sjöng “Ja må du leva”. Från gymnasiet minns Sophie Håkansson flera tillfällen när hon rodnade inför hela klassen – situationer som utåt sett kanske verkade harmlösa, men som satte spår i henne långt upp i vuxen ålder.
– Jag kunde få en oväntad fråga och hela klassens blickar vändes mot mig. Jag blev jätteröd i ansiktet och några av mina klasskompisar uppmärksammade det. Det gjorde att jag kände mig väldigt utsatt och som att jag tappade kontrollen. Att det dessutom uppmärksammades var en fruktansvärd känsla, säger Sophie Håkansson.
Ångest för att rodna
Varje gång det hände, blev rädslan för att det skulle ske igen ännu större. Till slut var det egentligen inte själva rodnaden som var problemet – utan ångesten inför att kanske rodna. Sophie tog till säkerhetsstrategier för att kunna dölja sitt ansikte.
– Jag hade aldrig uppsatt hår för jag ville kunna gömma mig bakom det. Jag satte mig aldrig i mitten i matsalen, utan alltid längs med kanterna och med ryggen mot resten av rummet. Jag hade stora sjalar runt halsen som jag kunde dra upp lite som ett skydd för ansiktet.
Senare, i sitt jobb som fotograf, kunde hon föreläsa på folkhögskola men hade alltid sina knep för att dölja eventuell rodnad: Att böja sig ner och gräva efter något i väskan eller att gå iväg för att fylla på sitt vattenglas. Saker som att hålla tal vid bröllop eller födelsedagar har hon gärna velat göra, men avstått från på grund av sin ångest.
Terapi mot erytrofobi
Redan för 20 år sedan sökte hon på nätet och hittade termen “erytrofobi” och kände igen sig. Trots att rädslan för att rodna i perioder varit förlamande, har den inte gått ihop med hennes självbild. Sophie har alltid identifierat sig som social, någon som vågar testa saker, resa ensam och som står upp för vad hon tycker och känner.
– Jag är ju en stark person, så jag har förnekat och tryckt undan den här sårbara, rädda delen av mig själv. Men när ångesten har kommit har jag blivit helt kidnappad av den och inte kunnat hantera den. Det här blev så fult och skamfyllt att jag knappt har kunnat säga ordet “rodna” för mig själv ens. Det har varit jättetufft.
År 2020 påbörjade Sophie en 3-årig utbildning till diplomerad samtalsterapeut, något som ledde till att hon bestämde sig för att möta sin ångest över att rodna.
Under sin utbildning fick hon många insikter om hur hon själv fungerar. Och de timmar av samtal med terapeuter och psykologer som utbildningen kräver, hjälpte mycket mot rädslan och skammen hon bar på.
Foto: Privat/@sophiehakanssonphotography