Så briljerar du på mingelfesten – expertens tips
Tycker du att det är jobbigt att gå fram till personer du inte känner på mingeltillställningar, så kan du trösta dig med att du troligtvis inte är ensam. De flesta känner så, enligt kommunikationskonsulten Leena Männik Styren, som skrivit boken Mingel – konsten att knyta kontakter.
Hon tycker att man ska ha det i åtanke under mingelfester, så att man kan vända det till sin fördel.
– Tänk inte så mycket på dig själv, utan tänk på alla andra som kommer. Tänk på att de flesta andra också är obekväma, och att de skulle bli väldigt glada om du tar kontakt med dem, säger hon.
Första intrycket är avgörande
Brukar du vara lite nervös i början av kvällen finns också flera knep att ta till. Till att börja med, glöm det där med att “fint folk kommer sent”. Det är mycket lättare att få kontakt med andra gäster om du är bland de första på plats, än om du kommer när olika gruppkonstellationer redan bildats, enligt Leena.
Det kan också vara smart att reflektera över vilka signaler man sänder ut.
– Om du ser glad ut har folk lust att komma fram till dig. Det betyder inte att du ska storflina, men visa att du tycker om att vara där.
I början är kroppsspråket nästan viktigare än vad du säger, eftersom det är det som avgör om en person vill gå fram till dig eller inte, betonar mingelexperten.
Utöver ett lätt leende på läpparna, så kan det vara taktiskt att titta ut i lokalen, i stället för ned i mobilen. Att sträcka på sig lite och att tänka på var man har händerna, så inte båda två vilar i byxfickorna – vilket kan ge ett nonchalant intryck. Och sträcker någon fram handen för att hälsa, ta ett ordentligt grepp – låt inte handen hänga som en “död fisk”, understryker Leena.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Vanliga misstag på minglet
Det finns dock större misstag än ett lamt handslag.
– Det finns de som gör alla andra till sin publik, som bara pratar om sig själva, utan att visa något intresse för andra. De kan prata, prata, prata, i all oändlighet om sig själva eller om vad de håller på med. Och ingen annan får någon syl i vädret.
Blir det väldigt tyst när du stänger munnen kan det indikera att du pratat lite väl mycket.
– För det är en fälla man kan ramla i. Och så blir man lite nervös för att den andra är tyst, och så fortsätter man bara att prata och prata. Istället för att bli tyst, och ställa en fråga.
Ett annat klassiskt misstag är att stå i ett hörn och scrolla i mobilen eller att bara hålla sig till personer som man redan känner. Det är inte det som är syftet med ett mingel, kommenterar Leena.
– Meningen är att man ska träffa åtminstone några nya personer.
Tycker man att det är jättejobbigt, kan man göra det till en utmaning. Man kan förbereda några frågor och sikta på att prata med tre personer som man inte träffat förut, föreslår Leena.
– Och om du ser att någon är ensam, gå fram till den personen. Det är lättare än att gå fram till ett gäng på fyra-fem personer som redan står och pratar och skrattar.
Leena tycker att man ska satsa på enkla och öppna frågor när man minglar runt.
– En del tycker att det låter ytligt. Men vi måste börja på ytan och skapa en kontakt, för att komma in på djupet. Mingeltillfällen är till för att skapa kontakter, inte för djupa relationssamtal, säger hon.
Springer man på ett ex, som man inte har en särskilt bra relation till längre, så är det inte heller läge att reda ut något där och då.
– Om exet börjar göra det, kan man säga att man inte har lust att göra det just nu, säger hon.
Skilj på jobb och privatliv
Vad för samtalsämnen som lämpar sig bäst beror även på vilken typ av tillställning det är. Är man på en jobbfest, så kretsar många samtal troligtvis kring just jobb.
– Man har ett uppdrag, och det är att skapa nya kontakter. Man kan pejla vem man har framför sig, och om det är någon man kan kontakta efter. Är det en framtida kontakt som ens företag har nytta eller glädje av?
På privata tillställningar däremot, bör man helst hålla sig borta från för långdragna samtal om ens jobb, anser Leena.
– Om någon frågar vad man jobbar med så kan man berätta det. Men inte börja sälja sig själv. Och returnera frågan, så att man inte håller en föreläsning om hur det är att jobba som it-konsult i ett multinationellt företag. Det är inte så intressant efter två minuter.
Enkla ingångs- och avslutningsfraser
På privata tillställningar
Hej, jag heter X. Vad heter du? (funkar alltid)
Hur känner du värden?
Hur ska du fira jul?
Jobbevent:
Jobbar du här?
Vilken anknytning har du till företaget X?
Känner du några andra här?
Vanliga avslut:
Det var kul att träffa dig, nu ska jag hämta lite mer och dricka/äta.
Tack för det här samtalet, vi ses senare.
Nu ska jag mingla vidare.
Foto: TT, Tina Männik Almqvist