Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor ADHD Om MåBra

Vanliga tecken på social baksmälla – så förebygger du

22 aug, 2023
AvRosanna Berg
Splitbild: Kvinna ligger i sängen och Åsa Vikman, föreläsare inom HSP
Känner du dig urlakad bara en vecka efter jobbstart? Eller helt slut efter en intensiv ledighet?
För vissa kan höstens uppstart komma med en släng av ”social baksmälla”.
– Man kanske är kvar i semesterlunket och är van att få mycket egentid och återhämtning, säger Åsa Vikman, socionom och föreläsare inom högkänslighet.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

För många är semestern slut och vardagen ett faktum. Beroende på vem man är, och hur ens ledighet har sett ut, kan hösten komma som ett efterlängtat lugn, eller tvärtom, en intensiv rivstart som får oss att längta efter... semester.

7 saker en högkänslig person behöver för att må braBrand logo
7 saker en högkänslig person behöver för att må bra

Åsa Vikman, som även är månadens MåBra-profil, föreläser om högkänslighet och driver kontot orkidebarnsverige på Instagram. För någon som är högkänslig kan det bli extra kännbart att återgå till jobbet efter ledigheten och mötas av alla intryck, berättar Åsa.

– Man kan försöka ta det lite lugnt nu i början när man har varit iväg. Alla kanske inte har laddat upp sina batterier under sommaren heller, speciellt inte de med småbarn, säger hon.

Vad är social baksmälla?

”Social baksmälla” är en beskrivning av ett tillstånd där man upplever en känslomässig och mental trötthet eller utmattning. Ofta är det i samband med att man tillbringat för mycket tid i sociala sammanhang utifrån sina egna förutsättningar, förklarar Åsa.

Annons

– Det kan ju variera från person till person hur mycket man orkar med. För en del kanske det räcker med en dag eller en vecka på jobbet, framför allt nu när man har haft semester. Man kanske är kvar i semesterlunket och är van att få mycket egentid och återhämtning.

Vanliga tecken på social baksmälla

De som känner av social baksmälla är oftast mer introverta och högkänsliga med ett mindre socialt batteri. Symtomen ser olika ut från person till person, men trötthet är ett av de vanligare, berättar Åsa. Här är några vanliga tecken på social baksmälla:

Trötthet

Generellt sett kan social baksmälla ta uttryck i stor trötthet, säger Åsa. Trots att man sover lika mycket som man som brukar göra, kanske man behöver sova ännu mer, eller så sover man sämre än vanligt.

Behov av återhämtning och drar sig undan

Man kan ha ett extra stort behov av återhämtning och egentid. ”Man känner att man verkligen vill dra sig undan och vara i sin tysta och trygga vrå”, säger Åsa.

Annons

Lättirriterad och kort tålamod

Många kan bli lättirriterade och ha kort tålamod. Man ställer in sociala tillställningar för att man helt enkelt inte orkar gå, man känner sig för trött och överväldigad känslomässigt. Man kan också få en mer negativ syn på andra människor och på livet.

Svårt att koncentrera sig

Andra tecken på social baksmälla kan vara att man har svårt att koncentrera sig. Man kan känna sig spänd i kroppen, och uppleva en slags mental dimma, som en ”dissociation”, brukar Åsa beskriva tillståndet.

Känslig för ljud och ljus

Som högkänslig kanske man redan är känslig för exempelvis ljud och ljus. Men vid social baksmälla kan man bli ännu mer känslig för sinnesintryck. ”Det är som att volymen skruvas upp”, säger Åsa. Allt blir extra högt och extra jobbigt att ta in.

Sjukdomskänsla

Man kan känna sig stressad och fysiskt sjuk. Är man benägen att känna ångest eller nedstämdhet kan även det bli extra påtagligt.
”Tar man inte hand om sig själv kan man utveckla psykisk ohälsa”, understryker Åsa.

Annons
Lär dig hantera och dra fördel av dina superkrafter.

Hur förebygger man social baksmälla?

Om man känner sig emotionellt utmattad kan man analysera situationen och spåra bakåt: Vad har jag gjort på sistone? Har jag träffat mer människor än vanligt?

Här ger Åsa fler tips på hur man kan förebygga social baksmälla:

  • Se till att batteriet är fulladdat
    Se till att alltid ligga på ett överskott. Se det som ett batteri som alltid behöver vara fulladdat för att du ska orka med socialt, både när det kommer till jobb och privat.

  • Ha koll på vad som ger en energi – och vad som tar energi
    Om man vet att någonting kommer ta mycket energi är det viktigt att ha det i åtanke. Orkar man verkligen träffa vännerna efter jobbet?
    Och ska man exempelvis iväg på en konferens, då kan man lägga energin på den del som är obligatorisk, och skippa delen som är frivillig. Planera gärna in vila innan och efter.

  • Våga sätt gränser
    Om du känner att det börjar bli för mycket, våga sätt en gräns, annars orkar man inte i längden. ”Våga säg nej, våga stå upp för dig själv. Du är absolut viktigast för dig själv”, säger Åsa. ”Hur andra reagerar på dina gränser får stå för dem”.

  • Ta hand om dig själv – rutiner
    Fokusera på det som får dig att må bra, kanske är det att lyssna på favoritmusiken eller träning.
    Generellt sett är rutiner viktigt; att lägga sig ungefär samma tid varje kväll, och vakna samma tid varje morgon. Se till att sova ordentligt. Varva ner inför kvällen, kanske ta ett varmt bad eller en dusch, det kan påskynda trötthetskänslan, tipsar Åsa. Prata gärna med dina nära om hur du mår.

Så återhämtar du dig från social baksmälla

Om man misstänker social baksmälla är det vila som gäller, säger Åsa.

Annons

– Nervsystemet har hamnat lite i obalans, och då behöver man ”nervsystemreglera”, som det kallas.

Det kan exempelvis vara att vila, promenera ute i skogen eller att meditera. Om det lockar att bara ligga raklång på soffan och inte göra någonting är det också ”helt okej”.

– Var snäll mot dig själv, sänk kraven och sätt gränser, även när du är i det. Ofta har vi väldigt höga krav på oss själva, att vi ska prestera och inte säga nej eller vågar säga nej till exempelvis släkten, säger Åsa och fortsätter:

– Det är viktigt att lyssna på sin intuition, säger kroppen nej så är det nej. Och säger kroppen inte ett direkt ”ja” så är det också ett nej. Det är viktigt att man vågar lyssna på sin inre röst.

Annons