Fråga psykologen Fråga KBT-terapeuten Narcissism Utmattningssyndrom Hantera känslor Så fungerar dopamin ADHD Om MåBra

Mörk psykologi – varningstecken att se upp för i en relation

13 dec, 2024
author Nina Nyström
Nina Nyström
deprimerad kvinna
Alla ljuger och manipulerar vi lite var till mans, utan illasinnade intentioner. Men är avsikten ond blir det destruktivt. De manipulativa teknikerna kan dock vara svåra att genomskåda. Här hjälper psykologen dig att få syn på några av de vanligaste – och ger en grundkurs i självförsvar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker som avslöjar en psykopatBrand logo
5 saker som avslöjar en psykopat

Själva begreppet ”Mörk psykologi” används egentligen inte särskilt mycket av psykologer, säger David Waskuri, aktuell med en bok om just mörk psykologi. Däremot har det de senaste åren figurerat en del på sociala medier, och därför blivit en snackis.

– Rent konkret så är det som ett samlingsbegrepp om hur man använder psykologi för att vilseleda och manipulera människor på olika sätt, förklarar han.

Begreppet innefattar olika tekniker som gaslighting och lögner, omvänd psykologi, kärleksbombning, smicker och tyst behandling. Vi går strax närmare in på dem.

Medelålders man tittar in i kameran.
Man kanske inte initialt ska öppna upp sig för mycket för helt nya relationer, råder psykologen David Waskuri. Foto: Gabriel Liljevall

Lätt att bli manipulerad

Att bli medveten om detta är viktigt för att kunna förstå om eller när man blir manipulerad.

Annons

– Det är inte lätt att se det här. Vissa är så duktiga på att ljuga och spela på smicker att det är svårt att märka att de ens gör det, säger han och fortsätter:

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

– Jag tror att många som läser det här kommer se att ”Aha, oj, det här brukar jag vara med om med den personen.” Eller ”Det tror jag att jag blir utsatt för där”. Att få ett ord för olika handlingar och beteenden och förstå vad det är.

De flesta som utövar mörk psykologi gör det medvetet, med en tydlig och väl genomtänkt strategi, för att uppnå egna syften. Ofta ligger då starka narcissistiska, psykopatiska eller machiavellistiska personlighetsdrag bakom.

Annons

Så känner du igen den mörka triaden

De mest extrema utövarna av mörk psykologi är ­personer med starka narcissistiska, psykopatiska och machiavellistiska personlighetsdrag. De brukar också kallas för ”Den mörka triaden”. En relation med en sådan person kan aldrig vara sund och är sällan långsiktig. De byter ständigt omgivning och socialt sammanhang: vänner, kärleksrelationer, arbetsplatser. Förr eller senare brukar omgivningen se igenom det destruktiva beteendet, men innan dess kan de ofta återfinnas på höga positioner i samhället.

Narcissisten

Narcissisten är egocentrisk och anser sig förmer än andra. Till en början är hen mycket tilldragande och visar överdriven omtänksamhet. Men narcissisten vill ha kontroll, och en bit in i relationen visar sig den manipulativa sidan och hen tvekar inte att köra över andra för egen vinning. Egentligen har hen en vacklande självkänsla och är därför oerhört känslig för kritik och i ständigt behov av bekräftelse. Är ofta svår att identifiera eftersom hen är en duktig skådespelare.

Psykopaten

Är likt narcissisten charmig med en ­grandios självbild och framställer ofta sig själv som mycket kunnig. Men bakom ytan bedrar och utnyttjar hen andra helt utan samvete och empati. Kan till en början vara svår att upptäcka eftersom hen utåt sett framstår som kontrollerad. Men i själva verket är psykopaten allt annat än stabil. Hen kan skifta humör blixtsnabbt och när fasaden väl har krackelerat kan starka våldsyttringar följa och psykopaten kontrollerar ofta sin omgivning genom skrämsel och hot.

Machievellisten

Machievellisten använder manipulation i än större utsträckning än narcissisten och psykopaten, och gör det enbart i syfte att utnyttja. Här finns inte samma typ av bekräftelsebehov eller nyckfullhet som hos de andra i triaden. Det är inte heller charm som är den drivande kraften bakom att folk blir lurade. I stället är machiavellisten lugn och beräknande, och beredd att göra exakt det som krävs för att få igenom sina planer, ofta genom intriger och dubbelspel.

Annons

En äkta mästermanipulatör kartlägger hur du fungerar och vilka dina svagheter är innan hen avgör vilka strategier som kommer bita på just dig. Till en början kan det se ut som omtanke och intresse, vilket gör att det tar tid innan du inser att det ens försiggår. Gränserna flyttas sedan gradvis i takt med att murarna rivs.

Manipulatören ger dig skulden

Om du konfronterar manipulatören, skyller hen ifrån sig och lägger över ansvaret på dig. Dessutom kommer personen att få det att framstå som att det är hens synsätt som är det sunda. De egna felen slår hen helt ifrån sig.

Vad är det som driver någon att bli en manipulatör?

– Det är en kombination av arv och miljö, som alltid inom psykologin. Man vet att en del personer har mer av vissa drag, rent medfött. Andra delar är inlärda. Jag tror att det påverkas väldigt mycket av vad man har varit med om och lärt sig som liten. Sådant man sett andra göra eller själv blivit utsatt för fortsätter man med på egen hand.

Annons

En annan förklaring är att dessa beteenden snabbt ger kortsiktiga belöningar, vilket ökar incitamentet att fortsätta med dem. Till slut går det per automatik.

Men, i vissa fall är personen ifråga själv faktiskt inte ens medveten om sitt beteende och konsekvenserna av det. Då kan problemet ofta lösas bara genom att ta upp problemet.

Men om känslan av att bli felaktigt behandlad eller att saker inte känns trovärdiga är återkommande är det viktigt att göra något åt det och återta sina egna gränser.

Varningstecken i en relation

Manipulation och förtryck kan uttryckas på många olika sätt. Främst genom emotionell och psykologisk manipulation, men också genom att göra någon fysiskt, ekonomiskt och socialt beroende. Känner du igen dig på flera av punkterna nedan råder David Waskuri dig att försöka lämna relationen så fort och konfliktfritt du kan. Om ett fåtal av punkterna stämmer in, men relationen i övrigt har en sund bas, kan det finnas hopp att beteendet går att förändra. Men det kommer krävas hjälp.

  • Blir du ofta övertygad om att du gjort något du inte har gjort?
  • Får du ofta höra att du är ”så känslig”?
  • Får du höra att du inte förstår enkla skämt?
  • Blir du ombedd att utföra tjänster för att behaga din partner?
  • Blir du anklagad för att ha ett kontrollbehov?
  • Får du ofta höra att du ”alltid är så orolig”?
  • Får du höra att du saknar förståelse, att du är hjärtlös?
  • Har du en känsla av att du inte tillåts kommunicera på ett öppet sätt?
Annons

– Jag tror att det är rätt vanligt att man inte vågar sätta en gräns. Man vill inte ha en konflikt, för man tycker det är jobbigt och man är rädd för att det ska stöta sig på något sätt när man har en ­person i sin närhet som inte låter saker passera.

Börja med att tydligt markera om ett beteende inte är ok. Om det ändå inte upphör är nästa steg att börja ta lite mer avstånd från personen, råder David Waskuri bestämt.

– Man är värd bra relationer. Det finns inga perfekta människor, men man måste alltid ha en gräns, annars blir det skadligt.

Vanliga tekniker för mörk psykologi

Kärleksbombning

Att i en början av en relation gemensamt överösa varandra med kärlek är något helt annat än när den ena parten ”kärleksbombar”. Det vill säga bedyrar sin kärlek på ett nästan överdrivet sätt, för att sedan plötsligt ignorera, ställa krav och ägna sig åt psykisk nedbrytning. Efter ett tag återkommer bekräftelsen som suger offret allt längre ner i den onda spiralen, där dessa ­mönster avlöser varandra, om och om igen.

Lögner, gaslightning och semantisk ­förvrängning

Att ”gaslighta” någon är att medvetet underminera personen, och få hen att börja tvivla på sig själv. Om det fortgår under en längre tid förvrängs hela ens världsbild och den som blir utsatt är tillslut helt nedbruten och i beroendeställning till den andra parten. Lögner är en vanlig metod, en annan är så kallad semantisk förvrängning, att man framför en snedvriden bild av vad som faktiskt hänt eller sagts.

Omvänd psykologi

En av de mildare manipulationsteknikerna, som bygger på den förenklade grundidén att ingen vill bli tillsagd vad de ska göra, utan vill i stället välja själva. Genom att säga tvärtom kan man därmed få någon att göra det man själv tänkte att de skulle göra – eftersom man nu har vänt på alltihop. Du tror alltså att du tar egna beslut, fast du blivit manipulerad.

Tyst behandling

Alla som blivit utsatta för tyst behandling kan känna igen sig i hur stressande och nedbrytande det kan vara. Tyst behandling kan vara en bestraffning, men också bero på att personen i fråga helt enkelt är väldigt dålig på att ­kommunicera.

Annons