Trösta inte offerkoftan: Så stöttar du någon som inte kan sluta älta
Att känna oro och älta problem är ett djupt mänskligt beteende och är i sig inte något negativt. Det är ett sätt att bearbeta upplevelser och känslor som påverkar oss, och finna i mening i varför de händer. Problemen uppstår när ältandet går till en överdrift – och i allt för stor utsträckning påverkar hur vi mår eller begränsar vårt levande.
Se också: 3 tekniker för att sluta älta negativa tankar
Katja Munk Brandt är karriärcoach, föreläsare, samtalsterapeut och en av grundarna av Motivationsinstitutet. Hon är dessutom aktuell som författare med boken Sluta älta, acceptera och gå vidare, vilken ämnar att ge människor verktygen de behöver för att kunna sätta punkt och lämna sitt vardagsältande bakom sig. Så här rekommenderar hon att du hjälper en närstående som fastnat i negativa tankemönster.
Skilj på vardagsältande och sorg
Först och främst kan det vara bra att skilja på huruvida den närstående sörjer eller ältar, menar Katja Munk Brandt. Att gå igenom en kris eller hantera ett trauma är något helt annat, där hon rekommenderar att den drabbade vänder sig till en professionell psykolog eller psykoterapeut för hjälp. Så vad innebär vardagsältande?
– Det är oftast vardagssituationer eller relationer som är eller har varit som människor har en tendens att älta kring. Det kan vara inom familjen, din partner, vänner eller på jobbet. Det handlar oftast om att man inte förstår varandra, man vill men lyckas inte komma fram. Kanske vet man inte hur man ska gå till väga för att ta upp ett eventuellt känsligt ämne, säger Katja Munk Brandt.
Intensivt ältande kan skada oss fysiskt och psykiskt
Eftersom det oftast handlar om saker vi känner är viktiga för oss, är det lätt att tankarna tar över och i hög grad påverkar hur vi mår, både psykiskt och fysiskt.
– Ältandet kan leda till dålig sömn och koncentrationssvårigheter. Något som i sin tur kan leda till att man inte orkar med sitt jobb, sociala relationer, träning och annat som är viktigt. Tänker man på något intensivt under en lång period, kan det också påverka en på så sätt att man slutligen identifierar sig med dessa tankar.
Som närstående till en ältare kan detta vara bra att ha i åtanke, då det är lätt att tänka att vi stöttar denne som bäst då vi lyssnar och bekräftar hens oro eller problem.
Hur får jag min kompis att sluta älta?
– Första steget är att bejaka och bekräfta känslan hos den närstående. Få sedan, på ett omtänksamt sätt, din vän att förstå hur mycket energi personen i fråga lägger på att älta. Att denna energi skulle kunna omvandlas till andra tankar och aktiviteter som påverkar livet i en positiv riktning, förklarar Katja Munk Brandt och fortsätter:
– Om du ska ta en sådan dialog är det viktigt att försöka göra det på ett icke dömande sätt. Att fråga med ett öppet förhållningssätt och få personen att själv dra slutsatsen att för mycket energi går åt ett ältande som inte leder någonstans.
Det är så klart inte det enklaste alla gånger, men det viktigaste är att få personen att förstå att man menar väl, och att det finns sätt att komma ur det som upptar stora delar av dennes känsloliv. Förslagsvis kan man ta hjälp av Katjas bok vilken innehåller en rad verktyg som får en att tänka till. Inledningsvis kan det vara bra att göra nedan test, för att få en fingervisning om det kan vara så att ältandet gått till en överdrift.
Test: Är mitt ältande överdrivet?
Så gör du testet: Sätt 1 – 7 poäng efter varje påstående nedan, där 1 står för "Stämmer i mycket låg grad, eller aldrig" och 7 står för "Stämmer i mycket hög grad, eller alltid".
1. Mina tankar orsakar mig oro och påverkar mig känslomässigt.
2. Jag kan bli så upptagen av mina tankar att de hindrar mig att göra de saker jag helst vill göra.
3. Jag har en tendens att överanalysera situationer så att det i slutändan inte hjälper mig att komma vidare.
4. Jag upplever att jag får kämpa med mina tankar.
5. Vissa tankar gör mig upprörd över att jag överhuvudtaget har dem.
6. Jag trasslar in mig i mina tankar.
7. Jag fastnar i energikrävande tankar, även om jag vet att de inte tar mig vidare.
Hur många poäng blev det? Ju högre poäng du har (20 poäng och mer), kan vara ett tecken på att du identifierar dig med dina tankar mer än vad som är hjälpsamt i livet. Att du ältar, inte accepterar och inte kommer vidare – och att det kan vara hög tid att göra något åt det.