Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Psykologens tips: Så hanterar du en syster som trycker ned dig

18 feb, 2025
author Elisabeth Granseth
Elisabeth Granseth
Två kvinnor som är osams.
Är din syster nedlåtande mot dig? Önskar du att er relation var bättre? Här delar psykologen Caroline Erkers med sig av tre tips på hur du kan hantera problemen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 tecken på att du har fastnat i en relation som du borde lämnaBrand logo
4 tecken på att du har fastnat i en relation som du borde lämna

En syskonrelation är ofta en av de längsta vi har genom livet – längre än den vi har med våra föräldrar, vänner eller vår partner. Men vad ska man göra om ens syster hela tiden är nedlåtande och får dig att må dåligt?

Caroline Erkers är legitimerad psykolog och VD på Svea KBT och har stor erfarenhet av att arbeta med kommunikation inom familj och nära relationer.

– Jag har jobbat med många som har svårigheter i sina syskonrelationer. En del systrar kan vara väldigt verbalt skickliga på att göra varandra illa. Många säger att det finns få personer som vet vilka knappar man ska trycka som ett syskon, säger hon och fortsätter:

Annons

– Eftersom en syster ofta kan såra en allra mest, gör det otroligt ont, även om kommentarerna bara är lite nedlåtande. Det känns värre när det kommer från någon som känner en så väl och som man tycker så mycket om, än om det hade kommit från en kollega, till exempel.

Caroline E
Caroline Erkers, psykolog på Svea KBT.

Därför bråkar vuxna systrar

Det finns många olika anledningar till att vuxna systrar är nedlåtande mot varandra.

– Det kan handla om allt från att man har svårt att prata om riktiga känslor, och att det här blir ett slags utlopp för det. I sådana fall kan man behöva utveckla sina kommunikationsfärdigheter och öva på att ha konstruktiva samtal – något man sällan gör. Det är ingenting man lär sig i skolan eller brukar lägga fokus på, och då kan det istället komma ut som nedlåtande kommentarer, säger Caroline Erkers.

Annons

Sedan kan det också handla om avundssjuka eller att systern upplever mycket stress i livet.

– Då brukar man kunna vara hård mot andra, och speciellt om man är nära sin syster och har en bra kontakt, så brukar det vara den personen som får ta mest av det jobbiga.

Självkänslan påverkas av nedlåtande kommentarer

Syskon har ofta känt varandra i stort sett hela livet, och det gör att man känner varandra utan och innan. Men det kan också leda till svårigheter med att acceptera de nya dynamiker som uppstår i relationen över tid.

– Om det handlar om en storasyster och en lillasyster finns det ofta roller som etableras under uppväxten. Kanske förväntas den ena ta mer ansvar, vara den smarta eller vara den duktiga. Men när båda blir vuxna behöver den här dynamiken förändras, eftersom man då möts som två jämställda vuxna. Det kan vara väldigt svårt om man under många år har haft en tydlig rollfördelning i relationen. Eftersom syskonrelationen ofta varar hela livet, hinner dynamiken ändras många gånger, och det kan vara svårt att hinna med i de förändringarna. Därför kan det bli tufft att navigera relationen i vuxen ålder, säger Caroline Erkers och fortsätter:

Annons

– Självkänslan hänger nära samman med upplevelsen av sitt eget självvärde och känslan av att vara värd att bli älskad. När man blir illa behandlad av någon som borde älska en mest, någon som är en av ens närmaste relationer, gör det därför väldigt ont.

När din syster är nedlåtande mot dig – Psykologens 3 tips

1. Prata med din syster

– Det första steget är att säga som det är till din syster. Helst inte i stunden när det händer, för då tror jag inte att systern är mottaglig. Istället kan man vid ett annat tillfälle, på neutral mark, säga: "Jag skulle vilja prata om något viktigt" – och sedan ta upp det. Försök att undvika att fokusera på enstaka situationer och istället säga något i stil med: "Jag känner att du ibland uttrycker dig på ett sätt som gör mig ledsen", säger Caroline Erkers.

2. Prata med en person som känner er båda – för att få objektiv input

– Det kan vara hjälpsamt att prata med någon som känner er båda och som vill ert bästa, för att få lite objektiv input. Det kan också vara värdefullt att vända sig till vänner för att få stöd.

Annons

3. Jobba på er relation i terapi

– Ett annat steg, om man vill, är att arbeta med relationen i terapi, och det kan fungera väldigt bra. Men om man känner att systern inte vill ändra sig, trots att man har försökt allt, handlar det istället om att skapa en hälsosam distans för att inte själv ta skada.

Då ska du säga upp kontakten med din syster

Om det handlar om en relation som du faktiskt vill ska fungera, rekommenderar Caroline Erkers att du minskar kontakten med din syster istället för att bryta helt. Försök att träffas mer sällan, snarare än att avsluta relationen.

– Innan man bryter med någon helt brukar jag föreslå att man kan, som jag kallar det, degradera relationen istället för att eliminera den. Det handlar om att skapa en relation som kanske är lite mindre omfattande, men som inte behöver vara sämre, säger Caroline Erkers och fortsätter:

– Ibland finns det specifika situationer där relationen faktiskt fungerar. Till exempel kan det gå jättebra att gå ut och shoppa tillsammans, men vi kan inte vara hemma hos varandra eftersom det bara leder till bråk. Då umgås man helt enkelt på det sättet som fungerar. Vi kanske inte kan prata i telefon, men sms går bra. Och om det ändå blir svårt kan man minska kontakten till exempelvis en gång i månaden.

Annons

Det kan kännas både dramatiskt och hårt att säga upp kontakten med sin syster.

– Många tycker att det är väldigt svårt när de ställs inför frågan: Ska jag avsluta kontakten med min syster? Hon var ju min bästa vän, och nu ska hon försvinna ur mitt liv. Då tycker jag att det här är ett bättre alternativ – att minska tiden man ses. Men om man har testat det och det ändå inteS fungerar, krävs det kanske mer och mer distans, och till slut kanske det faktiskt inte går. Då får man bryta relationen, och det behöver inte vara för alltid, men det kan vara nödvändigt för att man själv ska må bra.

Foto: TT

Annons