Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Sluta störa dig – och bli lyckligare

11 apr, 2025
author Nina Nyström
Nina Nyström
medelålders glatt par på sommaren samt Mia Törnblom
Irriterar du dig ofta på närståendes egenskaper och ovanor? Det är många gånger bortkastad energi, säger Mia Törnblom. Här ger hon kloka råd som kan hjälpa dig att skifta förhållningssätt – och ge dig större lugn i både själ och relationer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
9 tips för en lyckad relation i sommarBrand logo
9 tips för en lyckad relation i sommar

Äntligen närmar sig sommar och ledig tid tillsammans! Härligt! Eller?

När vi plötsligt ska vara ihop de flesta av dygnets timmar kan irritationsmoment uppstå. Och ju närmare relation vi har, desto mer tenderar vi att ge uttryck för vår irritation.

Och visst kan vi alla relatera till frustrationen när ens partner återigen gnäller över vädret, tonåringen aldrig lyckas hålla ordning på sitt rum eller svärmor lägger sig i.

Förändra dig själv istället för andra

Men vad händer om du skiftar fokus? Om du istället för att försöka förändra andra – istället arbetar med att förändra dig själv?

Acceptans som förhållningssätt kan hjälpa oss att hantera både kriser och svåra omständigheter, men också att minska vårt energiläckage i vardagen, både i våra relationer och våra egna val. Mycket handlar om att få syn på och kanske justera sin egen inställning och sina förväntningar. Och inte minst, få en större acceptans för andras val och olikheter.

Annons

Coachen och föreläsaren Mia Törnblom har själv haft stor hjälp av just acceptans, och därför har hon skrivit en hel bok om ämnet, Acceptans som superkraft.

– Träna på att försöka skifta förhållningssätt. Att acceptera och sluta älta är inte samma sak som att helt plötsligt börja tycka att den andre gör rätt, det är viktigt att förstå. Det handlar helt enkelt om att välja var du lägger din energi, förklarar hon.

Mia Törnbom
Mia Törnblom är coach, föreläsare och hyllad författare med fokus på självkänsla och självledarskap.

Det första steget är stanna upp och reflektera kring vem eller vad som faktiskt irriterar dig. Vad är orsaken? Är det något stort och allvarligt du stör dig på, eller är det egentligen en liten skitsak?

Annons

– Är det en liten skitsak som inte går att förändra så försök att tänka: "Jag väljer att släppa taget" eller "Låt henne! Hon får göra som hon vill, jag tänker inte lägga min energi på det".

LÄS OCKSÅ: Forskare: Lyft din mentala hälsa med "lemonading"

Analysera dina känslor

1. Vad eller vem stör jag mig på?

2. Varför gör jag det?

3. Vad hos mig är hotat i denna situation, relation eller konflikt? Är det min känsla av egenvärde? Är det min ambition för framtiden? År det mina värderingar som är hotade, mina personliga relationer eller kanske till och med min känslomässiga trygghet?

4. Vad har jag för egen del i detta? Har jag varit otydlig? Är jag intolerant, har jag varit tanklös eller självcentrerad?

5. Vad kan jag göra för att påverka min situation, alternativt vad kan jag lära mig av den?

– Det kan vara tufft för egot att se att vi har del i en situation men det coola är att då har vi makt att förändra, påminner Mia Törnblom.

Som exempel ut sitt eget liv berättar hon om hur hon själv irriterade sig på hur hennes man ständigt klagade på sina medtrafikanter när han körde bil. Mia tyckte att det var slöseri med energi och försökte få honom att sluta med beteendet, men efter ett tag insåg hon att hon själv slösade lika mycket energi genom att irritera sig på att han störde sig – och var inte det egentligen ett ännu onödigare slöseri med kraft? Så nu låter hon honom hålla på.

– Han står ju ut med mina brister och tillkortakommanden och skulle aldrig försöka ändra på mig!

Kom ihåg – ingen är perfekt

Just det, att du kan inte kräva perfektion av vare sig dig själv eller andra, är något vi lätt glömmer bort.

Annons

– Andra människor är som de är och ibland vill de inte ändra sig. Ju mer vi ältar, desto mer energi tappar vi, vilket leder till att vi blir frustrerade och sämre på att kommunicera. Du kommer bara felsöka ännu mer.

Om du går runt och stör dig på alla hela tiden så kan du behöva lägga tid på att bygga upp din självkänsla, råder Mia Törnblom.

– Vi reflekterar gärna över andras beteenden för att trygga oss själva. Det är fullt naturligt men tänk på att när det är någonting som skaver, när vi blir frustrerade och irriterade, så ligger makten i att titta på oss själva. Det finns få saker som stärker vår självkänsla mer än att vi tar ansvar för vad som är vår egen del.

Så nästa gång du står inför ett potentiellt irritationsmoment, testa att ta ett djupt andetag och fundera över om det är värt den energi det tar, eller om du kan hitta ett annat förhållningssätt?

Och du! Låt gärna din ökade toleranströskel för andras ofullkomligheter följa med in i vardagen – då kan den behövas minst lika mycket.

Det här ska du inte acceptera

Här ligger fokus på att acceptera olikheter och mindre, vardagliga brister. Du ska givetvis aldrig acceptera att någon annan behandlar dig illa eller går över tydliga gränser.

Annons