Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

7 vanliga semesterfällor för relationen – så undviker ni dem

07 jul, 2023 UPPDATERAD 24 maj, 2024
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
medelålders skrattande par
Foto: TT
Semestern är här och äntligen ska du och din partner få tillbringa tid på tu man hand. Långa frukostar, varma kramar och lata dagar i hängmattan – inget kan kasta skugga över de evigt soliga dagarna. Eller?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Tips för att komma nära sin partner i sommarBrand logo
Tips för att komma nära sin partner i sommar

Jo, självklart kan mörka moln segla in även på semestern. Kanske är det till och med mer regel än undantag att semesterdagarna fylls av irritation och sura miner? Semestern kan sätta relationen på särskilda prov och problem som har legat och grott under en hektisk vardag kan komma upp till ytan.

En vanlig semesterfälla för relationen är att inte ha stämt av förväntningar och önskemål med varandra på förhand, menar parterapeuten Anneli Östling som driver podden Stora relationsguiden och är författare till boken med samma namn.

– Det är vanligt att en i relationen tidigt har fått ”projektledarrollen” och det kan kännas ensamt och mindre kul att vara själv om att få planerna att gå ihop. Dessutom blir det lätt att den andre står vid sidan om och är missnöjd när saker inte blir som man önskat, trots att man inte ens engagerat sig och tagit ansvar för att få sina egna intressen tillgodosedda.

Annons

Planera semestern tillsammans

Prata i stället om och planera semestern tillsammans, så att den blir något som ni båda ser fram emot och är engagerade i. Kanske vill den ena ut på turné för att hinna träffa tjocka släkten, medan den andre vill ligga hemma på altanen med en god bok i handen dagens alla ljusa timmar.

– Genom att våga vara ärliga, säga vad ni vill, tycker och önskar på ett empatiskt sätt och att bjuda in till att vilja lösa situationen så att det blir bra för båda, kan ni både förändra, förbättra och värna om och få tid för relationen.

När viljor och önskemål är kommunicerade handlar det sedan om att ge och ta.

– Två personer med stark vilja har kanske inte förstått betydelsen av en nöjd och glad partner som får en del av sina önskemål som en gåva. Det är en kärleksfull handling att vilja göra sin partner glad, säger Anneli Östling.

Anneli Östling, parterapeut.
Anneli Östling, parterapeut. Foto: Ulrika Lundholm Ericsson

Lugna dagar för att minska stress

En annan semesterfälla är att nästan vika sig dubbel för att hinna med så mycket som möjligt, i stället för att planera in lugnare dagar som kan ge utrymme för att bara vara. En hög stressnivå gynnar såklart varken en själv eller relationen.

Annons

– Många skulle behöva semester och vila efter semestern. Det som är viktigt är att var och en, eller som par eller familj, har rätt att själva välja och ta ansvar för att den egna semestern ska bli den njutning, glädje och återhämtning som man behöver. Det bör inte få styras av vad släktingar eller andra personer vill och förväntar sig.

Att gå från en vardag där ni som par kanske inte hinner tillbringa så mycket kvalitetstid med varandra, kan göra att det blir stor press på kärlekslivet under semestern. Därför kan det vara en god idé att avsätta tid för varandra redan före ledigheten.

– Vet man med sig att semestern brukar leda till besvikelser och onödiga gräl och skav, trots att ni båda längtar efter närhet och kontakt, så bör ni prioritera mera tid tillsammans i vardagen för att sedan kunna njuta av all bonustid ni får tillsammans under ledigheten. Att börja semestern med att bygga upp en skön känsla igen kan ta tid.

Annons

Skapa kontakt

Att i vardagen stanna upp och ge varandra odelad uppmärksamhet kan göra underverk för relationen, menar Anneli Östling. Att medvetet se varandra varje dag, ta sig tid till att lyssna på varandra och vara lyhörd för hur partnern har det ger en känsla av kontakt.

– På semestern kan ni skapa kontakt på samma sätt, men också genom att ge varandra i gåva att få önska sig något i stort eller smått varje dag. Det kan vara en promenad tillsammans, en löptur för sig själv, en sovmorgon eller en timme med sin bok. Det kan inrymma både egentid och tid tillsammans.

Dela på sysslor

Ett bra sätt för att föra in energi i relationen kan vara att hitta på aktiviteter tillsammans, till exempel träningsformer som lockar till skratt eller att återuppta gamla intressen. Det är viktigt att lägga undan mobiltelefonen och ha utrymme för spontanitet.

– Ett annat tips är att verkligen dela på sysslor så att båda får möjlighet till återhämtning, så att inte den ena hela tiden hamnar i köket till exempel. Boosta relationen kan man göra genom att göra mycket tillsammans och visa att man tycker om att samarbeta, säger parterapeuten Anneli Östling.

En man och en kvinna som sitter i en säng.
Den kanske vanligaste semesterfällan är att inte ha stämt av förväntningar och önskemål med varandra. Foto: TT

7 vanliga semesterfällor för relationen

Här guidar Anneli Östling dig till några av de vanligaste missarna som riskerar att sätta käppar i hjulet för äkta närhet och gemensam lycka i sommar.

Annons

1. Negativ inställning

Om du inte bidrar med en positiv inställning på semestern så kan du orsaka både irritation och stress i relationen. Det kommer leda till onödiga gäl och en missnöjd, besviken partner.

2. Dålig närvaro

Om du inte är närvarande och vill lyssna på din partner så är det svårt att känna nära känslomässig kontakt. Ni kommer sakna gemensam glädje och det kommer kännas ensamt och ledsamt för er båda.

3. Prioritera mobilen

Ger ni mobilen mer uppmärksamhet än partnern så är det svårt att skapa nära kontakt och kunna förvänta sig glädje och njutning. Mobilen kan vara en riktig fälla för att känna närhet och sex.

4. Brist på lyhördhet

Om du inte är lyhörd för din partners signaler och behov kan du upplevas som självupptagen och ointresserad. Din partner kommer inte känna sig sedd och omhändertagen tillsammans med dig.

5. Inte göra partnern delaktig

Missar du att göra partnern delaktig i dina planer så kan det uppstå besvikelse, ilska och avsaknad av vi-känsla. Det leder lätt till distans i relationen.

Annons

6. Förväntningar

Har ni för höga eller för låga förväntningar på semestern och inte varit tydliga med vad ni önskar er, bäddar det för besvikelser. Ni kommer inte att vara motiverade att agera som ett team när saker inte blir som ni tänkt er och risken är stor för onödiga gräl istället för att ha det kul och mysigt tillsammans.

7. Inte prioritera kvalitetstid

Att inte engagera sig och ta ansvar för att hitta kvalitetstid tillsammans kan vara det som leder till ännu en tråkig semester. Att känna sig prioriterad som partner kan betyda allt, även för den näring som behöver fyllas på i relationen.

Så vårdar ni relationen i sommar

1. Kärlek och omtanke

Visa din kärlek och slösa med omtanke på ett sätt som ofta inte blir av i livspusslet med rutiner och måsten. Det krävs så lite för att göra din partner glad, men du behöver bestämma dig för att lyckas få det där leendet och glittrande ögon.

2. Närvaro och engagemang

Visa närvaro och engagemang för större och mindre aktiviteter som kan ge kvalitetstid med full närvaro för dig och din partner. Om du ger odelad uppmärksamhet i små stunder tankar du relationen med kärlek, vilket har stor betydelse för framtiden.

3. Skäm bort varandra

Erbjud din partner det du vet eller tror att din partner blir glad av – utgå inte från dig själv. Det kan vara en extra sovmorgon eller kanske en stunds egentid med en löptur, en bok eller en vän. Nästa gång kan det vara din tur.

4. Fysisk beröring

De flesta känner ­välbehag av beröring, speciellt när det kommer från en partner som visar att det också är njutningsfullt att ge. Ta dig tid och berör din partner på ett sätt du vet eller tror att din partner tycker om. Det kan vara allt från att bli pillad i håret eller hålla handen till lättare massage eller ett ömt förspel som kanske kan leda till sex. Glöm inte att själv njuta av stunden medan du ger.

5. Positiv inställning

Undvik onödiga ­konflikter och smågräl genom att fria i stället för att fälla. Ha ett möjlighetsfokus och agera på ett lugnt och tålmodigt sätt så blir du bästa ­semestersällskapet!

Annons