Film och TV Kändisnyheter Nyheter Podd

Så kan fullvaccinerade smitta andra – då får du en tredje dos

03 aug, 2021
Kvinna som får en dos coronavaccin.
Folkhälsomyndigheten meddelar nu att många av oss lär bli erbjudna en tredje dos coronavaccin nästa år.
Samtidigt tyder data på att det finns en viss risk att även fullvaccinerade kan smitta andra. Varför är det så?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittarBrand logo
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittar

Deltavarianten som tidigare kallades den indiska mutationen, har på kort tid blivit dominerande i flera länder.

Den är 50 procent mer smittsam än alfavarianten, som tidigare kallades den brittiska mutationen, medan alfavarianten i sin tur redan var 50 procent mer smittsam än ursprungsvarianten, enligt DN.

Man pratar till och med om att vi håller på att utsättas för en fjärde våg. Nu har också coronavarianten My upptäckts i Sverige.

Därför kan även fullvaccinerade smitta andra

Enligt en ännu inte granskad kinesisk studie kan det även vara så att deltavarianten förökar sig snabbare i kroppen och dessutom tidigare under sjukdomsförloppet än andra varianter av coronaviruset, rapporterar Aftonbladet.

Annons

Se ocksåhär vill vi semestra men här drabbar också deltavarianten hårt.

Det höjer risken att hinna smitta andra, även som fullvaccinerad. För trots att man är fullvaccinerad kan man fortfarande få in viruset i kroppen och då det förökar sig snabbt och tidigt är risken stor att man hinner smitta andra. Detta oavsett om man själv får några symtom eller inte.

– Fullvaccinerade minskar risken för allvarlig sjukdom med 20 gånger men det är ingen ”force shield”. Är man fullvaccinerad och immunförsvaret inte lyckas stoppa viruset från att ta sig in i cellerna kan man hinna få mycket virus och smitta andra även utan att ha symtom, säger Farshid Jalalvand, molekylärbiolog vid Lunds universitet, till Aftonbladet.

Se ocksåvaccinerna är effektiva mot deltavarianten – men inte så länge.

Fortfarande störst smittspridning hos ovaccinerade

Enligt en källa med insyn i den amerikanska smittskyddsmyndigheten Center for Disease Control, CDC, ska nya opublicerade data också tyda på att vaccinerade som smittats av deltavarianten bär på lika mycket virus som ovaccinerade som smittats. Det rapporterar CNN och Aftonbladet.

Annons

Men det råder fortfarande konsensus om att smittspridningen framför allt sker hos ovaccinerade och att fullvaccinerade sällan blir smittade och sjuka.

Därför är det viktigt att ta andra dosen coronavaccin

En studie som nyligen publicerades i Nature visar att den andra dosen coronavaccin skulle kunna bidra till ett helt annat typ av skydd än vad man får av enbart den första dosen. Om så är fallet kan det kännas ännu mer angeläget att ta den andra dosen.

– Den andra sprutan har kraftfulla fördelaktiga effekter som vida överstiger den första sprutan, säger Bali Pulendran, professor vid universitetet Stanford i USA och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Andra dosen vaccin kan skydda mot andra sjukdomar också

Forskarna undersökte en mängd parametrar i immunsvaret hos 56 personer och såg bland annat att den andra dosen vaccin inte bara ökade antikroppsnivåerna utan även gav ett mycket bättre T-cells-svar än den första dosen.

Annons

Men kanske mer förvånande var att den andra dosen vaccin även verkade öka en grupp celler i blodet som kallas monocyter. Något som den första dosen inte gjorde alls på samma nivå.

– Det är möjligt att de här cellerna kommer att ha en hållbar verkan inte bara mot sars-cov-2 utan mot andra virus också, säger Bali Pulendran.

Forskningen är utförd på Pfizer-vaccinet som bygger på samma teknik som Moderna-vaccinet.

Vi kommer att behöva minst tre doser vaccin

Innan alla ens har hunnit få sin andra dos coronavaccin planeras det för fullt för en tredje. Folkhälsomyndigheten meddelar att det är sannolikt att en större andel av befolkningen kommer att erbjudas en påfyllnadsdos nästa år.

För vissa riskgrupper kan en tredje dos bli aktuellt redan till hösten. Då handlar det främst om de som är över 80 år, bor på särskilt boende eller har nedsatt immunförsvar.

Omfattningen är dock ännu oklar. Den kommer att bero på nya virusvarianter och vad forskningsstudier kommer att visa om vaccinernas skyddseffekt över tid.

– Bedömningen är att det inte är möjligt att utrota viruset och därför bör vaccinationsarbetet vara långsiktigt och inriktat på att minska allvarlig sjukdom och död. Det är fortsatt viktigt att vi har ett särskilt fokus på vaccination av grupper och boende i geografiska områden med låg vaccinationstäckning, säger Anders Tegnell, i pressmeddelandet.

Källa: Dagens nyheter, Aftonbladet, CNN, Nature, Stanford, Folkhälsomyndigheten

Foto: TT

Vad gäller egentligen när det gäller vaccin till barn och unga?
Annons