5 tillfällen när du INTE ska träna
Träning är bra för mycket. Du bygger upp en stark kropp, sover bättre, stressar mindre, håller blodtrycket i schack, minskar risken för vissa cancersorter och motverkar sjukdomar som demens och diabetes typ 2 – och mycket mer.
Meningarna går isär om hur mycket man ska träna och vad. Kanske gäller det vara att hitta ett sätt som passar en själv, vilket ny forskning också pekar på? Men det finns tillfällen när träning inte är lösningen, när din kropp är i större behov av vila.
Här har vi listat 5 tillfällen när du ska hålla dig borta från ditt hårda gympass.
Läs också: Bli av med depressioner genom att träna mer
När du är arg
Detta eftersom träning och upprörda känslor var för sig är en trigger för hjärtinfarkt: Båda sakerna höjer blodtrycket och hjärtrytmen och gör att blodkärlen drar ihop sig. Råkar man då ha plack i blodkärlen kan de lossna och utlösa en infarkt. Kombinerar man starka känslor och träning ökar risken för detta ytterligare.
I en studie om detta, som presenteras i tidskriften Circulation, lät man över 12 000 personer i 52 länder svara på vad de gjort timmen innan de fick sin första hjärtinfarkt. 14 procent svarade att de hade tränat och lika många uppgav att de var arga eller upprörda.
Läs också: Hur mycket träning behövs egentligen?
När du är väldigt stressad
Många – både forskare, läkare och psykologer – förespråkar ofta träning och fysisk aktivitet som hjälp mot stress och utmattning. Men du kan inte använda det som en ursäkt att fortsätta med dina dåliga stressvanor. Gör du det är risken istället att du påskyndar din väg in i väggen.
När träningen känns som ännu ett måste istället för något du gör för din egen skull, då är det kanske bättre att avstå. Träningen ska inte spä på din psykiska stress. Är du dessutom utbränd brukar man få rekommendationen att inte träna alls.
Så här skriver bloggaren Isabel Boltenstern om sin första tid som utbränd:
”När jag väl fick min diagnos beordrade min läkare mig att inte anstränga mig mer än korta promenader. Jag slutade med exakt all styrke- och konditionsträning, och det enda jag orkade var att gå ut och promenera vår hund runt kvarteret. Resten av dagen låg jag nedbäddad i antingen sängen eller soffan.”
Läs också: Det här ska du INTE säga till någon som är utbränd
När du är sjuk
Vanliga förkylningsvirus, som yttrar sig genom snuva och ont i halsen, kan leda till hjärtmuskelinflammation om du överanstränger dig. Risken för detta är som störst i början av infektionen och är större ju värre förkylningen är. Du ska heller aldrig träna om du har feber.
Vill du ändå träna när du är sjuk – undvik all pulshöjande träning. Satsa istället på teknikträning eller styrketräning. Yoga kan vara en skön idé.
När kan man börja träna som vanligt igen då? Så här säger personliga tränaren Katarina Woxnerud:
– Generellt kan man säga att infektionskänslan i kroppen helt ska ha försvunnit. Du vet – känslan av att kroppen väger bly, och musklerna har förvandlats till filmjölk. Det enda som ska återstå är ”över-nacken-symptom” dvs lätt rinnande näsa, nysningar eller lätt kliande hals. Då är det vanligen riskfritt att motionera på låg eller medelhård intensitet.
Läs också: 7 smarta tips som lindrar och förebygger förkylningar
När du är gravid
När du är gravid har du högre halter av hormonet relaxin i kroppen, vilket kan göra att du lättare får ont i leder och ligament när du tränar. Allmänt brukar man säga att alla aktiviteter där det finns en risk för fall för undvikas om man är gravid – till exempel ridning, skidåkning eller gymnastik.
Det bästa är att prata med din läkare eller barnmorska om vilken träning som kan passa dig, och att träffa en personlig tränare som kan hjälpa dig med övningar och rätt teknik.
Det finns gånger du du inte ska träna alls som gravid, här är några av dem:
- Om du har haft tre eller flera spontana aborter.
- Om du har haft för tidig vattenavgång.
- Om det finns en risk för en för tidig förlossning.
- Om du väntar tvillingar eller fler barn (samtala i så fall med läkare).
- Om du har problem med försvagad livmoderhals.
- Om du har haft blödningar under andra eller tredje trimestern.
- Andra medicinska tillstånd som diabetes, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar bör bedömas noggrant av en läkare innan du kan få några rekommendationer om träning.
Läs också: Så tränar du säkert när du är gravid – PT:ns 7 bästa tips
När du presterar sämre
Om du tränar på och allt går som det ska, resultaten kommer som på löpande band och du känner dig stark och frisk – men så plötsligt vänder det. Om du, till synes utan anledning, börjar göra sämre ifrån dig, inte orkar springa lika långt eller lyfta lika tungt – kan det vara ett tecken på att du tränat för hårt.
När du inte vilar och kroppen inte får någon återhämtning börjar den bryta ner muskler istället för att bygga upp dem. Ett annat tecken på detta är att du plötsligt börjar gå ner i vikt, och det är just för att du tappar muskler.
Du MÅSTE vila också!
Källa: 1177 Vårdguiden, Babyhjälp
Foto: Thinkstock
Hitta din träningsform – baserat på stjärntecknet
Läs också: Hitta din träningsform – baserat på stjärntecknet