Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Börja med yoga

7 tecken på att du använder fel sorts träningsskor

12 mar, 2020
träningsskor och kvinna som tränat i fel sorts skor
Rätt sorts träningsskor är viktigt för att hålla dig skadefri. Välj skor för just dina fötter och den träning du utför. Här är sju tecken som tyder på att du ske se över ditt skoval.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Oavsett om du ska springa, hoppa, dansa eller gå så är det viktigt att du gör det med rätt skor på fötterna. Skor som är anpassade efter just dina, unika fötter – och efter vad du ska göra och efter de behov du har. På så sätt ger du dig själv bättre förutsättningar för att hålla dig skadefri och får förstås en skönare träningsupplevelse!

Fötter hjälper till att stabilisera upp resten av våra kroppar och när vi går på dem ökar belastningen. Springer eller hoppar vi belastas de ännu mer, faktiskt upp till fem gånger vår egen kroppsvikt i varje hopp.

Ett par saker du kan tänka på kring din fot och dess behov när det gäller skor är om du lägger tyngden på foten jämnt eller extra mycket på in- eller utsidan. Du kan också ta hänsyn till ditt fotvalv, om det är lågt eller högt, och kanske behöver extra stöd.

När det gäller själva skon så är det bra om den sitter säkert kring hälen, att det finns utrymme framtill och att de sitter skönt från början. Här är 7 tecken på att det kan vara bra att se över dina träningskor!

Annons

1 Du får skadade tånaglar

Om skon är lite för liten, eller om det trycker på någonstans vid naglarna kan du få blånaglar eller till och med tappa naglarna. Om du använder skorna till att springa i så ha gärna ordentligt utrymme framme vid tårna, många går upp en storlek i sina löparskor mot vad de har i vanliga skor.

2 Du får blåsor eller skoskav

Får du skoskav och blåsor av dina skor så kan du börja med att se över vad du använder för strumpor. Se till att de sitter tajt och säkert kring foten så att de inte bildar ”knölar” någonstans. Det är också bra att välja strumpor som inte blir fuktiga så lätt, hellre syntet än bomull. Har du redan bra strumpor så är det troligtvis skorna som inte riktigt passar dina fötter. Du ska aldrig behöva ”gå in” skor, de ska sitta skönt, säkert och bekvämt direkt. Köp aldrig skor som inte känns supersköna på foten från början.

3 Du känner smärta i hälen när du går

En av de vanligare orsakerna till hälsmärta är plantar fasciit, eller hälsporre, som känns igen på att du troligtvis känner smärta de första stegen när du går upp på morgonen, och andra stunder när du inte stått på ett tag och reser dig igen. Det kan bli bättre av att röra sig men gör även ont efter att du belastat foten ett tag igen. Felaktiga skor är en av anledningarna till att man får det, det kan också bero på lång tids belastning på hårt underlag. Har du väl drabbats av plantar fasciit kan du behöva hjälp att hitta skor som stöttar på rätt sätt.

Annons

4 Du får ont i hälsenan

Om du tränar något med mycket spring eller hopp och får ont, eller blir öm, i hälsenan kan det bero på hälseneinflammation. Det kan man få av flera orsaker men vad gäller skor så kan en orsak vara att de trycker på vid fel ställen. Om du vinklar foten lite utåt eller inåt i dina steg så kan du behöva ha skor som är anpassade för pronation eller supination.

5 Du blir öm i benhinnorna efter träning

Att bli öm i benhinnorna på framsidan, eller insidan, av underbenen kan i första hand bero på att man till exempel har börjat springa och går ut lite för hårt, eller när man börjar springa igen efter ett uppehåll. Det kan också bero på att man springer på för hårt underlag. Men om man inte känner igen sig i något av det så kan det vara skorna man behöver se över. Se till att prova ut rätt sorts skor för dina fötter som även är anpassade till den aktivitet du ska göra. Du kan till exempel behöva skor som ger bättre dämpning, för ett mjukare steg.

Annons

6 Du får smärta i knäna

Fel sorts sko är EN av orsakerna till att man kan få ont i knäna, lika gärna som det kan handla om obalanser i muskler eller annat. Men det kan vara så att man behöver mer dämpning i skorna om man springer eller hoppar mycket till exempel. Det är också viktigt med rätt stöd för hälen.

7 Du känner av värk i ryggen

Att du får ont i ryggen kan förstås bero på en mängd olika saker. Men får du det är det extra viktigt att se över vad du har på fötterna. Om du till exempel lägger större delen av din tyngd på sidan av fötterna i dina steg, så blir det lättare så att ryggraden kröks mer och det ger större påfrestningar på musklerna i nedre delen av ryggen. Då kan du behöva skor som stöttar på rätt ställen. Att träna i för platta eller stela skor kan också göra ländryggen tröttare.

Obs, får du värk någonstans när du tränar ska du förstås alltid uppsöka hjälp för att gå till botten med problemet bakom!

Källor: Gå & löpkliniken, Idrottskade-expterten 

LÄS MER:

Så får du bort dålig lukt från dina träningsskor

Experten: Här är träningen du ska undvika om du har ont i ryggen

Spaning: Här är 6 stora träningstrender som tar över 2020

Annons