8 vanliga misstag vi gör på löpbandet
När kylan och mörkret tränger sig på är vi många som byter den härliga skogsrundan mot ett tråkigt löpband på gymmet. Men det är helt klart bättre än ingenting!
Däremot skiljer sig löpbandslöpning en hel del från utelöpning, och det finns några vanliga fel vi gör som dels kan stå i vägen för våra resultat och dels faktiskt kan leda till skador och förslitningar.
Här är 8 vanliga misstag vi gör på löpbandet.
1. Fel skor
Ett par bra löparskor kostar ofta därefter – men de flesta gym blir mycket missnöjda med dig om du börjar springa på bandet med dina ordinarie skor som du har använt utomhus. Då är vi många som istället tar de inneskor vi har, som kanske inte är löparskor över huvud taget. Har du skor som inte ger dig rätt stöd när du springer är det risk att du drar på dig skador och får ont.
Eller kanske köper du ett par skor just för löpbandet – och sedan använder samma skor för styrketräningen eller danspasset? Då ökar du istället risken att stuka foten när du dansar, då de sulor som är bäst för löpning sällan är lika bra för andra aktiviteter.
Lätt löparsko för neutralt steg från Adidas. ANNONS Läs mer och köp här.
2. Du tittar på dina fötter
Ett annat vanligt misstag är att du tittar på dina fötter medan du springer, vilket inte bara kan göra att du tappar balansen utan även överanstränger din nacke och kan göra att du tappar höfterna bakåt vilket lägger mer ansträngning på ryggrad, höfter och knän.
Försökt istället att titta rakt fram och hålla axlarna bakåt och öppna upp bröstet, det kommer att ge dig en bättre hållning.
3. Du sätter ner hela foten
När du springer ska du helst landa någonstans mellan mitten och den främre delen av foten och sedan rulla framåt, men många som börjar springa på löpband sätter ner hela foten på en gång med vikten på mitten och bakåt. Det som händer då är att musklerna kan bli överansträngda, då det är lätt att man börjar luta sig bakåt vilket ställer höga krav på rygg och höfter.
Försök istället att hålla kroppen så upprätt som möjligt och undvik att landa på hälen. Det kommer dessutom att ge dig bättre balans.
Svarta, hellånga löpartajts från Nike. ANNONS Läs mer och köp här.
4. Du kör samma pass
Har du ett löppass som du kör om och om igen? Du är inte ensam, men det kommer inte att göra dig bättre och kan dessutom göra att du överanstränger musklerna som får jobba på samma sätt hela tiden.
Testa istället att variera med intervaller på bandet och kanske byta ett löppass mot ett på crosstrainern eller roddmaskinen. En variant är också ett cirkelpass där du kör 10 min löpning, 10 min crosstrainer och 10 min rodd eller trappmaskin så länge du orkar. Du håller ångan uppe men varierar vilka muskler som får arbeta!
5. Du tar för långa steg
Något många gör på bandet är att de tar mycket längre steg än vanligt för att ”komma längre”. Men faktum är att det går ut över både tekniken och effektiviteten i löpningen. Dessutom är det risk för att du slår i löpbandets ram fram och tappar balansen och ramlar och slår dig.
– Det kräver en massa extra energi och ökar dessutom risken för skador. Du ska egentligen knappt lyfta foten, säger John Higgins, medicinprofessor vid University of Texas Health Science Center till Prevention.
Den perfekta hastigheten enligt Higgins är tre steg per sekund.
Pulsklocka från Fitbit, Charge 2. ANNONS Läs mer och köp här.
6. Du håller i dig
Brukar du ta en powerwalk med lutning på bandet? Superbra träning – men inte om du håller dig i löpbandets räcken. Det är ”fusk” och kommer bara göra att du bränner färre kalorier – och får stela axlar.
Gå istället så naturligt som möjligt i lutningen. Du ska vara nästan helt vertikal i kroppen, med endast en liten lutning framåt för balans. Fötterna ska sättas ner mitt under din tyngdpunkt och inte framför.
7. För nära kanten
När man är ny på bandet kan det lätt kännas som att man ska åka bakåt och ramla av – vilket resulterar i att du istället håller dig så långt fram du kan. Men det kan påverka ditt löpsteg negativt och göra det onaturligt, så det bästa är att försöka hålla dig till mitten.
Ofta har du mer utrymme bakåt än du tror!
Träningsbehå med extra stabilitet från Better Bodies. ANNONS Läs mer och köp här.
8. Du tappar hållningen
Som sagt är en halvtimme på löpbandet sällan lika motiverande som en sväng ute i solen – och det går lätt ut över tekniken. Försök att hålla fokuset och hålla kroppen rak med en lätt framåtlutning. Och försök att inte ”sätta dig” ner i steget när du blir trött i kroppen. Håll ut!
Källa: Prevention, Runners World Foto: IBL
Läs också: Kom igång med löpningen – här är ditt startprogram!
Läs också: Löpning – 11 knep som gör rundan roligare
Läs också: Stor guide: Vilken löpträning passar dig?
Läs också: Stor guide: Vilken löpträning passar dig?
Läs också: Löpning – 5 vanliga misstag