Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Börja med yoga

Är dina träningskläder giftiga? Kolla här!

23 nov, 2012
Innehållet i dina träningsplagg kan slå knock out på det mesta om du inte ser upp...
De motverkar svettlukt och håller vätan på avstånd – men de funktionella träningsplaggen har långt fler egenskaper än så…
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Användandet av antibakteriella träningsplagg, vars syfte är att hålla svettlukten borta, ökar stadigt. Men det är få konsumenter som är medvetna om plaggens negativa miljö- och hälsopåverkan. Det befarar Weronika Rehnby, ansvarig för Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval Textil.

Hon får medhåll från Stockholm Vatten, som också vädjar till sina kunder att helt undvika denna typ av plagg.

– Antibakteriella plagg hindrar svetten från att lukta illa genom att ta kål på bakterierna som bryter ner svetten. Problemet är att processen fortsätter även utanför den textila produkten, där viktiga vattenlevande organismer dör i kontakt med ämnena, berättar Weronika Rehnby.

Det är silverjoner och de hormonstörande ämnena triklosan och triklokarban som används i plagget för ett bakteriedödande syfte. Samtliga är sedan tidigare känt miljöfarliga.

Enligt en studie av Kemikalieinspektionen tvättas 98 procent av de aktiva ämnena ur redan efter tio tvättar. Plagget mister därmed sin påstådda egenskap, medan miljö och reningsverk får tampas med gifterna.

Annons

Svårare att få barn

Triklosan och triklokarban har båda en negativ inverkan på hormoner och reproduktionsförmåga, med tydlig koppling till fertilitetsproblem, medan silverjoner kan sammankopplas med en ökad risk för multiresistenta bakterier. De ämnen som inte läcker ut i lokala vattendrag stannar i reningsverkens rötslam, som så småningom sprids på åkrarna och via odlade grödor snart hamnar på våra matbord – och i våra kroppar.

Men det är inte bara trenden med luktfria träningsplagg som hotar människa och miljö.

Se upp för smuts- och vattenavvisande plagg

Den som tränar ute i ur och skur använder ofta plagg som stöter bort vatten. Den typen av kläder och skor är i regel behandlat med perfluorerade ämnen.

– Perfluorerade ämnen, som förekommer i smuts- och vattenavvisande kläder, är också skadliga för människa och miljö. Studier har visat att många är hormonstörande och svårnedbrytbara, förklarar Weronika Rehnby.

Annons

Skippa tröjan med tryck

– Ofta används hormonstörande ftalater som mjukggörare vid plasttryck. Trycket på tröjan innehåller ofta dessa ämnen, som påverkar vår fortplantningsförmåga negativt och de kan också finnas i necessären eller träningsväskan.

Vilka träningskläder är ok?

– Fråga efter miljömärkta plagg när du handlar, uppmanar Weronika Rehnby, och tillägger:

– Om plagget är märkt med Bra Miljöval, GOTS, EU Eco label eller Svanen har krav ställts på att kläderna inte innehåller något av dessa skadliga ämnen.

 

BILD: Thinkstock

Annons