Stort test: Årets bästa vandringskängor 2024
Packa ryggsäcken, knyt skorna och bege dig ut i naturen. Oavsett om du ger dig ut på en lugn tur i välkända områden – eller mer äventyrliga strapatser i okänd mark är riktigt bra vandringskängor grunden för en lyckad strapats.
I årets stora test av vandringskängor har vi på MåBra-redaktionen gått många, långa mil på olika underlag och i alla typer av väder. Här presenterar vi vinnarna i testet – våra nio favoriter som tryggt kommer ta dig fram på din vandring.
Vilken typ av känga ska du välja?
- Höga skaft ger extra stöd för anklarna och är bra för ojämn terräng eller tung packning.
- Låga skaft är lättare och mer flexibla för plana eller lätt kuperade stigar.
- Hårda sulor ger bättre stöd på steniga underlag.
- Mjuka sulor är bekvämare på mjukare underlag.
- Vattentäta kängor skyddar mot blöt terräng, regn och snö, medan luftiga kängor håller fötterna svala och torra i varma klimat.
Källa: Renata Chlumska, professionell äventyrare
Expertens tips: Så hittar du rätt vandringskänga
Utbudet är stort och att hitta rätt sko för just sin fot är inte helt lätt. Du behöver också ta hänsyn till vilket typ av underlag du ska gå på, om du planerar dagsturer eller riktigt långa vandringar.
Vi bad en riktig expert på området om tips, nämligen Renata Chlumska som är professionell äventyrare:
– Med vandringsskor är det viktigt att de sitter bra från början. Prova dem gärna på eftermiddagen när fötterna är som störst. Gå in skorna med kortare promenader för att minska risken för blåsor.
Renata tipsar också om dubbla socklager för att minska friktionen. Först en tunn liner-socka och utanpå den en tjockare vandringssocka – för att minska friktionen.
Tips!
Packa med ett par badtofflor om du ska ut på en längre vandring. De väger inte mycket och är skönt att byta om till när man fått av sig kängorna när du nått dagens mål (och även perfekta att snabbt hoppa in i om man behöver kissa på natten).
Källa: Renata Chlumska, professionell äventyrare
Bäst i test: Årets bästa vandringskängor
För att undvika godtyckliga omdömen har varje skomodell testats av två personer innan vi utsett årets vinnare. I testpatrullen finns både vana vandrare och nybörjare, med olika typer av fötter, för att ge testet bredd. Här är våra nio utvalda favoriter!
Väldämpad: Cascade Mid Cut, Helly Hansen
Omdöme: En lätt och väldämpad vandringskänga som är bekväm från första steget. Ger bra stadga och stabilitet i foten, har rejäla sulor som klarar utmanande underlag, har en skyddande tå- och hälkappa och är helt vattentät. Med andra ord: En ny favorit för både långa och korta turer! Passar även breda fötter. Pris: 2 000 kr.
Älskad klassiker: Graninge Bred Ofodrad
Omdöme: En skönare (och snyggare) vandringskänga är svår att hitta! Den här klassikern kommer följa med till både fjället och stan. Gjord av slitstarkt läder som håller år efter år och med en yttersulan i gummi som ger bra grepp. Denna vågar du vandra med även på vintern – kängan utlovas hålla värmen ända ner till minus 20 grader tack vare isoleringsmaterialet PrimaLoft. Pris: 1 999 kr.
Supergrepp: Rover 2 GTX, Icebug
Omdöme: En lätt sko som ger ett grepp utöver det vanliga tack vare yttersulans gummiblandning och mönster. Dämpningen känns skön på både hårt och mjukt underlag. Snörningssystemet är smidigt och gör att skon omsluter foten som ett smäck. För breda fötter kan lite invänjning krävas, och det kan också vara en bra idé att gå upp en storlek. ANNONS Läs mer och köp här
Mjuk och luftig: Oxo GTX High, Haglöfs
Omdöme: Otroligt bekväma kängor som tar dig långt utan ett endaste skav! De är gjorda för bredare fötter och är både mjuk och luftig att gå i. Tack vare Gore-Tex membranet hålls dina fötter torra oavsett väderlek. Skon utlovar hög stötdämpning och lever dem upp till det! ANNONS Läs mer och köp här
Superlätta: Aerios Mid GTX, Arc'teryx,
Omdöme: Det kanadensiska friluftsvarumärket Arc'teryx har uppdaterat sin superlätta vandringskänga med två pigga färger – rosa och lavendel. Överdelen är tillverkad av 100 procent återvunnen polyester och gore-texmembranet håller dig torr utan att foten blir för varm. Skon sitter som ett smäck och ger fin stabilitet. ANNONS Läs mer och köp här
Stabil snygging: Moab Speed 2 GTX, Merrel
Omdöme: Den kortskaftade kusinen till Mid GTX-varianten i samma modell. Här har vi stabila vandringskompisar med grymt grepp i yttersulan. Passar fint i terrängen och är så pass snygga att de håller för en hike som börjar eller slutar i statsmiljö. De kan uppfattas lite stumma på längre okuperade sträckor, men hanterar både regn och snedsteg i vattendrag fint. Trots vattenavstötande yttre andas skon fint. ANNONS Läs mer och köp här
Hållbar kompis: Bjerg Mid, Lundhags
Omdöme: Trygga klassiker med lång livslängd om mockan vårdas rätt. Funktion samsas med komfort och vibramsulan skapar ett grymt grepp. Och trots bra skydd mot väta har fötterna fått fin luft även efter ett par avverkade mil. Behöver gås in, men sen är de redo att ta dig ut på riktigt långa vandringar. ANNONS Läs mer och köp här
Vattentät lättviktare: Ridge Flex Mid WP, Keen
Omdöme: En vattentät, pfas-fri känga som ska minska energiåtgången i stegen med 60 procent. Och visst känns den enkel att gå i – den är lättviktig, flexibel, stabil kring anklarna och håller fötterna godkänt svettfria även en försommardag. Den har generöst utrymme i tårna och passar även bredare fötter. Den som har smala fötter behöver snöra åt kängan ganska hårt kring foten, eller lägga i en tunn sula, för att undvika friktionsskav under fötterna. Pris: 1 400 kr.
För lättare vandring: Terrex Free Hiker 2.0 GTX, Adidas,
Omdöme: Här har du en perfekt sko för lättare vandring. Greppet i sulan tar dig upp för leriga backar och den något rundade undersidan blir en hjälpsam kompis som rullar dig framåt. Skon sitter åt bra över skenbenet och vaden – en funktion som tillsammans med det breda tåpartiet ger dig en stabil känsla. Aningen liten i storleken. ANNONS Läs mer och köp här