Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Balansträning

Fysioterapeuten: 10 starka hälsoskäl att dansa oftare

20 okt, 2022
AvEmelie Aune
Ett par som dansar i köket
Visste du att dans kan leda till minskad stress, oro och ångest? Det finns även fler positiva hälsoeffekter! Här berättar fysioterapeuten och dansinstruktören Sofie Högström mer.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att dansa är roligt och det är också nyttigt. Genom att ta klivet ut på dansgolvet gör du dig själv en stor tjänst.

Sofie Högström är fysioterapeut och dansinstruktör, samt doktorand vid Örebro Universitet. Hon ingår i ett forskarteam vid Universitetssjukvårdens forskningscentrum Region Örebro, som undersöker hälsoeffekterna av dans och yoga. Här förklarar hon fördelarna med att dansa, och hur det hänger ihop.

Se också: Stanna upp och fånga lyckan - lär dig vara här och nu

Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nuBrand logo
Stanna upp och fånga lyckan – lär dig vara här och nu

Vilka hälsoeffekter har dans på kroppen?

– Dans har många positiva effekter. Dans är pulshöjande, vilket ger ett starkare hjärta och därmed en ökad kondition. Det kan därför anses som både förebyggande och behandlande för hjärt- och kärlsjukdom. Samtidigt stärker man muskelstyrkan och balansen när man dansar.

Annons

Hur påverkas vi mentalt av att dansa?

– Dans leda till minskad stress, oro och ångest. Samtidigt kan det ge starkare självkänsla och självförtroende. Studier visar också att dans kan motverka åldrandets effekter på hjärnan. I dansen stimuleras området hippocampus, som är hjärnans centra för bland annat minne och inlärning.

Sofie Högström
Sofie Högström är fysioterapeut, dans- och yogainstruktör och doktorand vid Örebro universitet.

Vad är det för skillnad i hälsoeffekter mellan dans och annan fysisk aktivitet, som till exempel löpning?

– I studier som har jämfört dans med andra aktiviteter har man sett att dansen även ger en ökad balans, volymökning av stödjande vävnad runt hippocampus i hjärnan, och en ökad empatisk förmåga. Detta har inte visat sig då man har jämfört med andra typer av konditionsträning. För neuroplasticiteten i äldres hjärnor är lärande i dans mer effektivt än repetitiv fysisk aktivitet.

Väck det dödaste av förhållanden – 6 minuter är allt som krävs

Många säger att de blir så glada när de dansar. Varför?

– Det finns både fysiologiska, psykologiska och sociala aspekter. När man dansar frisätts endorfiner och andra hormoner som påverkar sinnesstämningen. Det blir också socialt när man träffar andra i grupp och känner grupptillhörighet och gemenskap, vilket är ett grundläggande behov hos oss människor. Dans kan både ge starkare självkänsla och självförtroende menar fysioterapeuten och dansinstruktören Sofie Högström.

Foto: TT

Annons