Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Börja med yoga

Därför ska du undvika HIIT-träning

04 feb, 2019
Det finns både för- och nackdelar med HIT-träning.
Även om HIIT-träning är en effektiv träningsform så passar den inte alla. Här är riskerna med den.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Högintensiv intervallträning, så kallad HIT- eller HIIT-träning, har varit omåttligt populär de senaste åren. Och fördelarna har varit många. Studier har bland annat visat att HIT-träningen är ett effektivt sätt att förbättra sin kondition och uthållighet. Dessutom är den tidseffektiv. Genom att lägga in ett antal supermaxade intervaller på 20–40 sekunder kan man på kort tid få ut mycket av sin träning.

Men allting har en baksida, likaså HIT-träningen. Personliga tränaren Max Lowery har i sitt yrke sett en hel del nackdelar med att träna på det här sättet, skriver han i brittiska The Telegraph.

Det här är HIIT-träningBrand logo
Det här är HIIT-träning

Han menar bland annat att fokuset på att träna så hårt som möjligt går ut över tekniken, vilket ökar risken för skador. Att träna HIT mer än 3 gånger i veckan är ingen bra idé, fortsätter han. Det blir en alltför stor påfrestning på kroppen, inte minst för otränade och överviktiga.

Annons

Han hänvisar även till en studie i American Journal of Medicine, där man sett att personer drabbats av muskelsönderfall till följd av HIT-träning, vilket är väldigt ovanligt och extremt. Det finns också en risk för överträning om man tränar alltför hårt flera gånger i veckan, utan återhämtning.

Inte alltid tidseffektivt

Enligt idrottsforskning.se finns det några viktiga saker att tänka på vid HIT-träning:

Intervallerna kan vara tuffa. Målet med träningen, för att få så bra effekt som möjligt, är att man ska ta ut sig helt under intervallerna. Detta kan vara jobbigt och svårt för personer som inte är vana att träna högintensivt. Dels kan det slita på kroppen, dels kan det vara svårt träna på det sättet om man aldrig gjort det tidigare. Att hitta motivationen att fortsätta efter att man blivit helt utmattad kan också vara svårt.

Det är inte så tidseffektivt som man tror. Eftersom intervallerna är väldigt intensiva behöver kroppen återhämta sig mellan dem. Den rekommenderade vilotiden är 1–4 minuter, vilket gör att passet kan bli nästan lika långt som ett vanligt konditionspass.

Bild: TT/Shutterstock

Läs mer:
Så minskar du tröttheten – med träning
Är det farligt att träna för mycket? Ny studie ger svar
Test: Får du tillräckligt med vardagsmotion?

Annons