En fjärdedel av svenska kvinnor rör sig för lite
Hälsan i världen blir allt bättre – förutom när det gäller fysisk aktivitet, visar nya siffror.
Trots mål satta av världshälsoorganisationen WHO:s medlemsländer om att förbättra världens rörlighet har ingenting hänt sedan 2001, enligt en stor undersökning som publicerats i Lancet Global Health.
Siffrorna visar att omkring 1,4 miljarder av jordens befolkning rör sig så pass lite att det kan innebära en hälsofara. Att röra sig mindre än 150 minuters motion på medelnivå per vecka kan kopplas till bland annat ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes, bröst- och ändtarmscancer och psykisk ohälsa. Förutom att det ökar risken för en ohälsosam vikt.
Läs också: Fetman ökar – allt fler barn i Sverige är feta
I undersökningen, som gjordes 2016, samlade man in enkätsvar från 1,9 miljoner vuxna människor i 168 länder om deras motionsvanor. Resultaten visar framför allt att det är i rika länder vi rör på oss minst, och i botten ligger länder som Kuwait, Irak och Saudiarabien. I topp när det gäller att röra på sig ligger afrikanska Uganda, Mozambique och Lesotho.
Uppdelat i världsdelar rör man sig mest i Oceanien och minst i Latinamerika och Karibien. I 55 av de 168 länderna var andelen av befolkningen som rör sig ohälsosamt lite över en tredjedel.
Anledningen till detta tror artikelförfattarna är att det är vanligare med stillasittande arbeten samt stillasittande transporter i höginkomstländer.
För Sverige var siffrorna inte heller alltför ljusa. 21,5 procent av männen och 24,7 procent av kvinnorna rör sig alldeles för lite. Både Norge och Tyskland har sämre siffror, men Finland var bättre, där bara 16 procent rör sig ohälsosamt lite.
Läs också: Fetman ökar men operationerna minskar
Överlag rör sig kvinnor mindre än män – störst skillnad mellan könen är det i Bangladesh, där 40 procent av kvinnorna rör sig ohälsosamt lite, men männen bara 16 procent. Anledningen till dessa skillnader tros vara kvinnors begränsade rörelsefrihet i många delar av världen, något WHO måste jobba för att minska.
Artikelförfattarna vill också påpeka att även om många länder har en plan för att få sin befolkning att röra sig mer så tycks dessa vara verkningslösa och behöver omprövas.
Läs också: Diabetes – 5 ovanliga symptom att ha koll på
Källa: The Lancet Global Health/Worldwide trends in insufficient physical activity from 2001 to 2016 Foto: IBL