Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Börja med yoga

Forskare: Kompressionskläder gör dig INTE snabbare

14 jun, 2017
AvMikaela Råberg
Är du sugen på att investera i ett par dyra kompressionstajts för att prestera bättre i löpspåret? Nu får du tänka om. Ny forskning visar nämligen att det är mer värt att lägga pengarna på annat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tajts, tröjor, ärmar och strumpor – ja, det finns många kompressionsprodukter som sägs motverka trötthet i musklerna och därmed gör dig snabbare, starkare och bättre.

Med genomtänka sömmar, speciell passform och utvalda material marknadsförs sportkläderna som hjälpmedel mot trötta muskler. Med ett ökat tryck på vissa områden av kroppen ska kompressionskläderna öka blodflödet, ge mer syre till musklerna vid hård prestation och minska uppkomsten av mjölksyra. Och de påstådda fördelarna märks inte minst av på prislappen. Träningstajts med kompression tenderar att kosta mer än vanliga tajts.

Läs också: Här är 10 effektiva sätt att motverka celluliter

Men nu visar ny forskning att kompressionskläder trots allt inte gör dig till en bättre atlet. I en amerikansk studie från The Ohio State University, som presenterades i början av juni, kunde forskarna inte se att kompression resulterade i bättre bevarad energi i musklerna.

Annons

– Vi använde ett speciellt slags löpband som kunde mäta kraften i löparnas steg. Löparna hade också en pulsmätare som mätte ansträngningen under hela träningspasset, säger Ajit Chaudhari, fysiologen som ledde studierna.

– Vi kunde inte uppmäta någon effekt på uthållighet, styrka eller spänst av kompressionstajtsen.

Läs också: Så hittar du den perfekta löptekniken

En omfattande studie från 2016 visade samma resultat och kom fram till att kompressionstajts inte har någon effekt för den som springer ett lopp mellan 400 meter och ett maraton.

I den studien framkom det däremot att kompressionskläder kan ha en positiv effekt vid behandling av exempelvis en löparskada med inflammation i musklerna. Den åtsittande passformen kunde då göra gott, men gjorde dock ingen skillnad när det kom till snabbheten.

Om du trivs att träna i kompressionstajts ska du självklart fortsätta med det. Många modeller är snygga, riktigt bekväma och håller allt på plats – och det skadar ju inte att träna i något man själv trivs i.

Källa: SVT, The Ohio State University Foto: IBL

 

Löpning – 11 knep som gör rundan roligare

Löpning förlänger livet.

Läs också: Löpning – 11 knep som gör rundan roligare

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons