Så vet du om du drabbats av frozen shoulder
Frozen shoulder är ett besvärligt tillstånd, som till en början kan misstas för överansträngning. Men allt eftersom blir tecknen tydligare. Här ger fysioterapeuten Jessika Törnblom Drangert, som skrivit boken Skadebibeln, svar på de vanligaste frågorna om frozen shoulder.
Vilka är tecknen på frozen shoulder?
– I början kan det vara svårt att urskilja vad det är. Det gör mest ont och du blir lite stelare, precis som vid andra tillstånd. Allteftersom klingar smärtan av, men stelheten dröjer kvar. Det blir svårt att vrida på armen och lyfta den ovanför huvudet till exempel. Man blir väldigt rörelsebegränsad. Frozen shoulder är ett tålamodskrävande tillstånd där det kan gå månader mellan faserna. Det positiva är dock att de allra flesta blir helt återställda, axeln ska igenom dessa faser helt enkelt.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Vad beror frozen shoulder på?
– Man vet inte helt varför. Det är ledkapseln som är involverad, den blir av någon anledning förtjockad och stram, vilket försvårar rörelser. Men man vet inte riktigt varför. Det finns två sorters frozen shoulder, primär eller sekundär. Den sekundära uppstår när du råkat ut för något, kanske ramlat. Då är det lite mer logiskt att en skada uppstår men den primära, som är mer vanlig, vet man inte helt orsaken till.
Vem drabbas av frozen shoulder?
– Det är vanligast mellan 40 och 60 och drabbar främst kvinnor. Har man haft problemen i ena axeln är det vanligt att även den andra drabbas tyvärr.
Hur behandlas frozen shoulder?
– Eftersom axeln ska igenom alla faser så kan man säga att den självläker. Men man kan självklart ta något mot den inledande smärtan om man behöver. Och sen, när den gradvis blivit bättre, är det viktigt att återställa den funktion som fanns innan, så att man inte blir stelare än nödvändigt.
Hur tränar man vid frozen shoulder?
– I början, vid den värsta smärtan, ska man anpassa träningen så att man inte förvärrar symtomen. Därefter handlar det framför allt om rörlighetsövningar och att stärka upp de små musklerna kring axelleden och därefter gradvis gå tillbaka och bygga upp resten. Man får inte ha för bråttom dock, det gäller att ha tålamod och göra det axeln accepterar. Ta hjälp av fysioterapeut för ett skräddarsytt program.
Finns det någon bra övning vid frozen shoulder?
– Eftersom man är väldigt stel kan det vara bra att avlasta armen så att den hänger fritt när du tränar rörligheten. Det kan vara att du lutar dig framåt med överkroppen och pendlar med armen i olika riktningar. Du kan även klättra med fingrarna upp mot en vägg. Efter ett tag är det bra med gummibandsövningar där man kan jobba med vridningar. Den som är väldigt orörlig får jobba statiskt i den riktning man kan. Det gäller att anpassa sig. Så småningom är målet att kunna göra allt man kunde innan, men då kan det ha gått 6 till 12 månader.
Foto: Tt/Shutterstock