Gör du plankan? Här är 4 vanliga misstag
Plankan – när du står på händer och tår med en helt rak kropp däremellan – är en av de bästa helkroppsövningarna vi har, och tar rejält i de djupa, stabiliserande magmusklerna.
Dock är den inte så lätt att göra som den kan verka, och det är viktigt att inte stå fel i positionen, då riskerar du istället att skada dig eller få ont på lång sikt. Gör du rätt kanske du till slut kan stå lika länge som Dana Glowacka som har världsrekord i planka!
Här är några vanliga misstag som många gör just när de ska utföra plankan.
Läs också: Dagens svett: Planka med klapp
1. Ryggen är inte rak
En bra planka innebär inte nödvändigt vis att hela kroppen hålls helt rak. Det är viktigt att du inte tappar höfterna mot golvet – istället är det bra om höfter och axlar är i samma höjd. Det kanske krävs lite övning för att hitta rätt, men det är viktigt för att du inte ska tappa spänningen i magmusklerna och istället lägga press på ryggmuskulaturen.
Läs också: Platt mage med världens mest effektiva övning!
2. Svajig sidoplanka
En sidoplanka gör du som den vanliga plankan, men du är vänd på sidan. Du står alltså på en arm medan den andra hålls mot taket, har en höft ner och en upp. Här är det lätt att bli skev i kroppen, och därför är det viktigt att armarna är raka – till exempel ska du se upp med att hålla den övre armen för långt ovanför huvudet.
Läs också: 4 effektiva magövningar – som tar på djupet
3. Hängande huvud
Vid en korrekt planka hålls hals och nacke rak, i linje med ryggraden. Mång glömmer huvudet och låter det hänga ner mot golvet, men det kan istället resultera i att du får ont i både nacke och rygg, och kommer att göra övningen mindre effektiv.
Läs också: Platt mage – med världens 6 bästa magövningar!
4. Böjda armar
Plankan kan göras både ståendes på handflatorna eller på armbågarna. Står du på handflatorna måste du komma ihåg att hålla armarna raka och inte böja dem i armvecken, även om du blir trött. Då börjar du spänna fel muskler. Det är mage och rygg som ska vara spända.
Och vilken av ställningarna du än väljer – kom ihåg att händerna ska vara rakt under axlarna och inte för långt in under dig eller utanför kroppen, samt att du inte får hamna för långt framför brösthöjden.
Källa: Aktiv Träning
Foto: IBL
Häng med på årets Rutmaning!
Läs också: Häng med på årets Rutmaning!