Här är höstens stora träningstrender – och de är varandras motsatser
I ett samhälle där vi blir mer och mer stressade, och där vår ”göra ingenting-tid” sakta men säkert verkar försvinna, finns det två håll vi verkar gå åt med vår träning.
Antingen försöker vi pressa ihop träningspassen för att få ut så mycket som möjligt på minsta möjliga tid – eller så använder man den tiden för att motarbeta stressen i vardagen och försöker att koppla av och ner.
Och de stora trenderna på träningsfronten pekar åt just de hållen.
Snabb och effektiv träning
Något av det hetaste att träna just nu heter HIIT – högintensiv intervallträning. Studier har visat att intervallträning ger goda effekter på fettförbränningen och det har många idag tagit fasta på.
– Det passar perfekt för den som har ont om tid och gillar att köra tufft, berättar Lisa Blomquist, personlig tränare och hälsocoach på gymkedjan Actic.
Läs mer: Kvinnor bättre än män på intervaller
Men begreppet ”intensivt” är relativt. För helt otränade personer kan en rask promenad vara intensiv träning, för andra fordras ett tufft löppass. Det som avgör hur stor andel fett som används som bränsle är bland annat hur hög din puls blir av ansträngningen.
Genom att träna upp din kondition sänker du pulsen och ökar fettförbränningen. En nyckel till högre fettförbränning är därför att få bättre kondition. Ett effektivt sätt att uppnå det på kort tid är att köra intervallträning.
Läs mer: Lägg mindre tid på att träna – med lika bra resultat!
Varje gång du ”maxar” (även om det är under väldigt kort perioder) förbättras din hjärtkapacitet. Redan efter några få gånger kommer du att märka att du kan träna ”som vanligt” med lägre puls än vad du hade tidigare, vilket innebär att fettförbränningen ökar.
Slutsatsen är enkel: Istället för att bara köra långa, lågintensiva träningspass i förhoppning om att bränna mycket kalorier så får du bättre effekt på viktminskningen om du varvar med korta, pulshöjande träningspass.
Naturen lockar mot stressen
En annan trend är nästan raka motsatsen – hiking. Hiking eller vandring ger en chans till rörelse, frisk luft, lugn och närhet till den läkande naturen.
En japansk studie från 2010 visar att skogspromenader kan sänka ditt blodtryck, hjärtrytm och nivåer av stresshormonet kortisol i saliv. Betydligt mer än om du rör dig i stadsmiljö. Andra studier har även visat att en längre vistelse i skogen kan förbättra vårt immunförsvar genom att öka antalet vita blodkroppar markant.
Läs också: Så mycket måste du promenera för att få bättre hälsa
Därför har skogspromenader blivit en del av sjukvården i Japan och Korea – du kan till och med få det på recept!
– Framförallt handlar det om att komma ut i naturen och få den friska luften. Det är något annat än att gå in på ett gym där det står mycket folk och där det finns den här sociala stressen som många inte tycker är så härlig, säger Sofia Ståhl, personlig tränare och hälsoprofil, till SVT Nyheter.
Läs också: Bli av med stressen – gå ut i naturen
Hon tror att vi känner ett ökat behöv av att komma tillbaka till naturen när vardagen blir allt mer hektiskt och fullbokad.
– Om man har ett väldigt stressigt liv då behöver man inte en stressig och intensiv träning. Man vill också ha upplevelsen man får av att vistas ute och ta en paus från skärmar.
Teorierna om varför skogen är så nyttig för oss går isär. Vissa tror att det är fytonciderna som alla växter ger ifrån sig som har en avslappnande effekt – något om inte kunnat bevisas. En annan teori är att skogspromenader kan väcka känslor av förundran – något som ska kunna ha hälsosamma effekter, liknande de som märks hos astronauter som ser jorden från rymden.
Men träning är ju inte som klädmode – har du hittat en träningstyp som passar dig så gör du rätt i att hålla fast vid den, tills du är sugen på att testa något nytt!
Varför inte testa en blandning av de bägge, som vår träningsbloggare Sara på Hälsoboosten, som nyligen åkte på löparresa i Dalsland. Visst ser det härligt ut?
Källa: Vardagspuls, Washington Post, SVT Nyheter, MåBra Foto: IBL
Tio tips när du ska börja träna
Läs också: Tio tips när du ska börja träna