Högintensiv träning kan hjälpa personer med reumatiska problem
Axial spondylartrit heter en typ av reumatiska problem som framförallt sätter sig på leder och ledband i ryggen. Det drabbar ofta unga personer och oftare män än kvinnor. Om problemen får gå obehandlade riskerar personen att få besvär i form av bland annat permanent ryggstelhet, böjd kroppshållning och därmed en försämrad rörelseförmåga.
Man har vetat sedan tidigare att motion är bra mot reumatiska besvär och artros, både mot själva symptomen men även mot den ökade risken för hjärt-kärlsjukdom som medkommer. Men hur hårt man kan träna har varit lite av ett frågetecken. När det kommer till högintensiv träning har det till och med ryktats om att det skulle göra med skada än nytta för patienter med axSpA.
Nu visar dock en ny studie att det kanske inte stämmer.
Intervallträning och styrketräning
I studien, som är publicerad i den medicinska tidskriften BMJ, deltog en testgrupp och en kontrollgrupp (båda bestående av personer med axial spondylartrit i åldrarna 20-60 år). Kontrollgruppen fortsatte motionera som de gjort innan studien, medan testgruppen fick ta sig an 40 minuters konditionsträning med högintensiva 4-minutersintervaller på över 90 procent av sin maximala hjärtfrekvens, varvat med treminutersintervaller på en lägre intensitet. Därefter utövade de 20 minuters styrketräning. Träningstestet pågick i tre månader.
I resultatet kan man se att intervallträning gav testpersonerna både minskad sjukdomsaktivitet och lindrade symtom. Det vill säga minskad smärta, trötthet, styvhet i leder, och inflammation, bättre kondition OCH minskar risk för hjärt-kärlsjukdom.
– Våra resultat visar att patienter med axial spondylartrit kan dra nytta av de många hälsoeffekter som högintensiv träning ger, utan risk för ökad sjukdomsaktivitet. Resultaten verkar också tyda på att fysioterapeuter tryggt kan stödja patienter med axSpA till träning även på denna höga intensitet utifrån att inga fysiologiska hinder föreligger, säger Annelie Bilberg. Hon är överfysioterapeut och medicine doktor på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg och en av forskarna bakom studien.
Att tänka på när du börja träna
Den som har reumatism och är ovan vid att träna bör dock inte hoppa på de högintensiva intervallerna direkt. Det är vanligt att reumatiker upplever ökad smärta när de börjar träna, och därför är det bra att börja lugnt – men att inte ge upp! Lite träning är bättre än ingen.
Vi har tidigare skrivit om att yoga kan hjälpa mot reumatiska besvär. Läs mer om det här!
Källor: Reumatikerförbundet, Reumatikerlinjen Foto: TT
Läs mer:
3 råvaror som kan ge dig smärta i lederna
Ont i lederna? Din läsk kan vara boven!
Test: Är du tillräckligt rörlig i dina leder?