Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Balansträning

Kan jag träna bort ångesten? Träningsexperten svarar

12 apr, 2019
author Mikaela Alex
Mikaela Alex
Träna bort ångest – går det?
Träning hjälper mot bland annat depression och stress – men kan det även hjälpa mot ångest? Och hur ska man då träna för bästa resultat? Här svarar MåBra:s träningsexpert Anna Sundesten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

FRÅGA: Hej. Jag lider sedan många år tillbaka av ångest och oro. Jag har provat både terapi och mediciner, men har aldrig riktigt blivit hjälpt av det. Nu läste jag att träning kan vara ett bra sätt att bli av med ångesten, stämmer det? Hur ska jag träna i så fall?

/Marianne

 

”Träningen kan till en början kan ge en känsla av ökad ångest”

SVAR: Hej Marianne. Motion är positivt för hjärnan på alla möjliga sätt – när det gäller allt från minne och inlärning till koncentration och kreativitet. När det gäller ångest så finns det ju olika typer, både mildare varianter och de som är väldigt begränsande. Träning är ett sätt att lindra vissa former, visar forskning.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

När det gäller så kallad generell ångest, som innebär en långvarig ångest, har man sett att den kan lindras med både konditions- och styrketräning, minst två gånger i veckan.

Annons

För en akut ångestdämpande effekt rekommenderar FYSS (Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling) att man tränar konditionsträning med hög intensitet i minst 15 minuter. För att sedan få en varaktig effekt krävs det träning i minst 10 veckor. Lägg upp träningen så att du antingen tränar högintensivt 75 minuter per vecka, uppdelat på 3–5 pass, eller längre pass på en lägre intensitet. Det kan till exempel vara raska promenader, löpning, cykling eller pulshöjande pass på gymmet.

När det gäller allvarligare tillstånd, såsom depressioner, har man sett att effekten av fysisk aktivitet kan vara lika bra som effekten av antidepressiva läkemedel och kognitiv beteendeterapi, KBT. Detta gäller dock endast vid lindrig till måttlig depression.

En sak som är viktig att veta är att träningen till en början kan ge en känsla av ökad ångest. Det beror på att kroppen reagerar på samma sätt vid träning som vid ångest, med ökad puls, svettningar och snabbare andning. Detta är inget farligt men kan upplevas som lite obehagligt i början.

Annons

Är du i övrigt helt frisk finns det inga som helst risker med att prova på träning som ett sätt att lindra din ångest.

Lycka till!

/Anna

 

Läs mer:

”Min man förstör min träning” – här är träningsexpertens råd

Träningsexperten: Så gör du det roligare att träna!

Hur långt bör ett träningspass vara – egentligen?

Annons