Fråga träningsexperten Börja träna Träna hemma Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Balansträning

Kan jag träna när jag är sjuk? Experten svarar

03 jan, 2020
AvAnna Sundesten
Är det okej att träna när man är sjuk?
Är det okej att träna när man är sjuk? Och var går gränsen för när man måste vila? MåBra:s träningsexpert Sandra Friberg reder ut denna vanliga fråga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

FRÅGA: Var går gränsen för om man kan träna eller ska vila när man känner sig sjuk?

/Amanda

Tecken som inte ska ignoreras

Tack för din viktiga fråga! Det är inte helt ovanligt att man går och tränar trots att man känner sig både hängig och har feber – men var går den magiska gränsen?

Först och främst finns det många tydliga tecken som inte bör ignoreras och det är till exempel feber, halsont eller influensakänslor med muskelvärk, huvudvärk, feber och trötthet. Det finns faktiskt inget som försvarar ett träningspass i dessa lägen, det enda kroppen behöver då är vila.

Även om det inte syns så jobbar kroppen oftast väldigt hårt för att bekämpa infektionen och det går åt mycket energi när immunförsvaret har gasen i botten. Då är det viktigt att kroppen får lägga energi på rätt saker: Att bli frisk. Så det är helt klart högsta prio.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Men i vissa fall kanske man bara känner sig lite snuvig eller har lite känningar av något och då tycker jag det är okej att träna, men tänk fortfarande på att kroppen inte ska ansträngas för hårt.

Annons

Jag brukar gå på hur pulsen är. Tränar du regelbundet har du troligtvis bra koll på hur högt din puls brukar ligga, och om du håller lite koll på den under träningen så märker du också om den går upp högre och snabbare än vanligt. Då bör du dra ner på tempot direkt. Om pulsen däremot inte avviker avsevärt från hur den brukar ligga är kroppen inte ansträngd eller upptagen med virusbekämpning.

Om du inte brukar känna efter vilken puls du har så ligger kvinnor i genomsnitt på mellan 60 och 80 slag per minut i vilopuls (lägg dig ner i tio minuter, därefter tar du din puls på handleden i 30 sekunder och multiplicerar med två). Det styrs dock både av ålder och hur vältränad man är.

När jag själv känner mig hängig brukar jag alltid ha som regel att träna försiktigt och känna efter först innan jag tar i. Lyssna på kroppen helt enkelt. Eller så tar jag en promenad med frisk luft – för även om träningen utförs på en lägre intensitet mår kroppen oftast bra av att röra på sig.

Annons

Har du feber ska du alltid stanna hemma och vila dig tills du är frisk och helst vänta 1–2 feberfria dagar innan du tränar igen.

Då ska du undvika träning:

Om du är osäker på hur sjuk du är.

Om vilopulsen är högre än vanligt.

Om din magkänsla säger nej.

Om du har feber eller är riktigt hängig.

Om du har ont i halsen.

/Sandra

Foto: TT

Läs mer:
Hur slipper jag skador av löpning? Träningsexperten svarar
Kan jag träna bort ångesten? Träningsexperten svarar
Snabbaste vägen till en fastare kropp? Här är expertens svar!

Annons