Har du hakat på cykelboomen? Checklista för dig som ska köpa hoj!
Förmodligen har du redan hakat på cykeltrenden, för med tanke på hur populärt det har blivit att cykla kan det inte finnas många icke-cyklister kvar…
Cykelförsäljningen har stadigt gått uppåt och allt fler har upptäckt cykling som både motionsform och som ett bra färdmedel att ta sig till arbetsplatsen eller skolan med.
Coronapandemin har gett cyklingen ytterligare ett uppsving. Dels är det många som har använt den som färdmedel som alternativ till att åka kollektivt, dels har många känt behov av att komma ut och röra på sig på ett bra sätt.
Förra cykelåret såldes över 500 000 cyklar i Sverige
Under förra cykelåret såldes 545 000 cyklar i Sverige, enligt den årliga marknadsuppskattningen från Cykelbranschen. Det var en ökning med 30 procent från året innan.
100 000 av cyklarna som såldes var elcyklar, ungefär lika många som två år tidigare när elcykelpremien gjorde det möjligt att köpa eldriven cykel till ett billigare pris.
Men det var inte bara elcyklar som var populära. Cykelbranschen märkte också av att intresset för att cykla mountainbike ökar. Cykelhandlare vittnade om att cyklarna tagit slut i butikerna i fjol.
Och cykeltillverkarna bekräftade att de faktiskt inte kunde hålla det tempo som behövdes för att kunna möta den stora efterfrågan.
Fler vill cykla mountainbike i naturen
Kanske hade också vår längtan till naturen något att göra med att så många lockades att investera i en mountainbikecykel. Det går ju i linje med att allt fler väljer att vandra, bada ute året om och prova på nya utomhusaktiviteter.
Förra året firade också de flesta semester hemma i Sverige, istället för att resa utomlands, vilket absolut kan ha varit en anledning att investera i en ny hoj.
Något annat som visar på att cykeltrenden ökar är att Skatteverket meddelar att det numera är vanligt att arbetsgivare leasar cyklar till sina anställda. Tjänstecykel är den nya ”tjänstebilen”.
Fler väljer att ta elcykel till jobbet
Den största ökningen på cyklar kan man se i storstäder, man har också sett att varje cyklist cyklar fler resor och att de cykelresor man gör har blivit längre. Det kan bero på att fler väljer elcykel, som gör det möjligt att ta sig långt och ändå ha kraft och energi kvar.
Att cykling har blivit så stort och populärt känns väl egentligen ganska naturligt. Allt fler vill ta hand om sin hälsa och cykling kan vara både ett bra sätt att få in mer vardagsmotion i sitt liv, och ett bra sätt att riva av sina mer intensiva träningspass på.
Allt beror förstås på hur man cyklar, och vilken typ av cykel man väljer att cykla på.
Att välja cykeln kan rädda liv
Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm har gjort en studie som säger att var tredje person som idag väljer att ta bilen till och från jobbet skulle kunna välja att ta cykeln istället och ändå vara framme på mindre än en halvtimme.
De konstaterade också att den motion som de här bilisterna skulle få om de gick över till att bli cyklister skulle rädda i snitt runt 20 personer varje år. Och att ytterligare cirka 60 personer skulle överleva på grund av att de inte utsatts för lika mycket luftförorening.
Bättre hälsa är alltså en riktigt bra anledning att välja cykel, utöver att det är ett härligt, smidigt och roligt sätt att ta sig fram på!
Cykelboomen var ett faktum redan innan coronapandemin kom och gjorde rent hus i cykelbutikerna. Har du också hakat på den heta trenden redan – eller är det dags nu?
Checklista vid cykelköp
- Fundera först på vilken typ av cykel det är du behöver? Det vill säga hur och vad kommer du att använda den till? Är det för att transportera dig varje dag, eller ska du främst ha den till att motionera emellanåt? Vill du kunna cykla året runt?
- Ta hjälp av någon som kan cykling, så du verkligen får hjälp att tänka igenom allt du kan behöva fatta beslut om. Ta också reda på vilken ramstorlek du behöver, anpassat till din längd.
- Testcykla alltid några olika cyklar så att du får en känsla för skillnaden mellan olika modeller. Testcykla cykeln du fastnar för lite extra.
- Ställ in cykeln efter dig och dina behov, justera styre och sadel så att du sitter riktigt bekvämt. Kom ihåg att köpa alla tillbehör du vill ha och behöver. Hjälm, lås, lampor, reflexer, stänkskydd.
- Registrera cykeln och se över att du har en försäkring som täcker den.
Källa: Svensk cykling Foto: TT