Lofsan: Så undviker du de 7 vanligaste träningsmisstagen
Är du trött på att gå vilse på vägen mot bättre vanor? Träningsprofilen Lovisa ”Lofsan” Sandström, aktuell med boken ”Bli hälsoklok”, guidar dig över sju vanliga fallgropar så att du kan dissa dina träningsmissar!
Skapa tid för förändring
Problem 1: Du orkar inte eller glömmer bort att skapa tomrum, att frigöra luft för att få utrymme för träning, nya vanor och beteenden.
Lovisas lösning: Ta bort åtaganden, sänk kraven på dig själv för vad du ska utföra.
Kartlägg din vardag. Vad lägger du tid på under en vanlig dag, timme för timme? Vilka timmar har ett innehåll som du:
- måste göra?
- vill göra?
- förväntas göra?
- gör utan att veta varför?
Kan du utifrån denna kartläggning se vad du skulle kunna ta bort eller förändra för att skapa mer utrymme för hälsosamma val?
Låt motivationen växa
Problem 2: Du tror att det ska gå lätt och förstår inte varför du inte lyckas när ”alla andra” gör det.
Lovisas lösning: Ta ditt hälsoprojekt på allvar genom att avsätta tid och energi till att ändra dina vanor. Motivationen växer om du gör trots att du inte har lust. Det betyder att du behöver skapa struktur och ramar för att dra igång motivationen, som sedan automatiskt kommer att accelerera.
Hitta rätt träningsform
Problem 3: Du fokuserar mer på resultat än på lust och process.
Lovisas lösning: Fokusera på träningsformer du tycker om, träna där du trivs, undvik gymmet om du inte gillar det! För många skulle tillfredsställelsen med träning bli betydligt större om de nöjde sig med att gå på känsla, vara mer spontana och träna lagom.
Ägna ett par veckor åt att pröva olika träningsformer, röra på dig i olika miljöer och under olika tidpunkter på dagen. Det är svårt att veta vad man tycker om när man inte har provat!
Gör det enkelt för dig
Problem 4: Du söker motstånd och friktion snarare än det som känns lätt för att du tror att det lätta är mindre värt än det svåra.
Lovisas lösning: Du kan få fina resultat av träning, motion och nya vanor utan att behöva göra obekväma saker så länge du gör något över huvud taget under några veckor. Träning behöver inte vara jobbig för att ge resultat.
Många tror att ju mer, hårdare och svettigare, desto bättre. Men att söka effekt snarare än motstånd är mer hållbart på längre sikt. Det innebär antagligen att alla träningsprogram som säljs in som det mest optimala, effektivaste och snabbaste sättet att komma i form inte är vad som kommer att förändra din vardag på sikt.
Hitta din målbild
Problem 5: Du sätter orealistiska mål.
Lovisas lösning: Fundera över hur du vill att din drömvardag ska se ut. Kan du hitta drivkraft där för att göra små förbättringar av din livsstil?
Att ha en målbild är viktigt för all typ av motivation. Den kan vara i form av en känsla på söndagskvällen, en scen som utspelar sig inom dig, en hel dags uthållighet i skidbacken tillsammans med dina barn eller att vara smärtfri i ryggen under arbetsdagen.
Hitta din målbild, snarare än ett specifikt tränings- eller kostmål.
Variera din träning
Problem 6: Du gör som du brukar och riskerar därför att bli uttråkad.
Lovisas lösning: Variera din träning och din vardagsmotion. Träna på olika platser, variera dina mellanmål och fundera över hur ofta du behöver byta fokus för att bibehålla din motivation. Ta hjälp av ett träningsprogram.
Det finns inga regler för hur träning eller fysisk aktivitet ska gå till, se ut eller vara. Har du misslyckats många gånger förut, testa att göra tvärtom den här gången!
Ta hjälp av omvärlden
Problem 7: Du tror att din egen motivation och drivkraft till förändring ska räcka, utan att du behöver göra någon förändring över huvud taget i din närmiljö.
Lovisas lösning: Så länge du har samma partner och kompisar, handlar i samma affär och jobbar på samma arbetsplats kommer det vara svårt att förändra ditt eget beteende, dina tankar och dina känslor.
Att träna upp sin disciplin eller karaktär är svårt, kanske till och med omöjligt för många. Att förändra miljön runt omkring sig är betydligt lättare. Om du tycker att det är jobbigt att stå emot frestelser i mataffären, beställ mat på nätet; om du tycker att det är svårt att komma ihåg att ta pauser under arbetsdagen, be din kollega påminna dig. Att ändra sin närmaste omgivning för att må bättre innebär kanske att du behöver göra drastiska förändringar: byta arbetsplats, avsluta relationer eller flytta. Det kan låta dramatiskt men jag kan lova att det är få som ångrar förändringar som gör att de mår bättre och känner sig gladare.
Foto: Shutterstock/TT
…
Läs mer:
Lofsan: ”Vi tränar mer nu – men var i bättre form förr”