Lågintensiv träning ger oväntat bra resultat
Många förknippar träning med flås, svett och slutkörda muskler. Det är intervallträning, cross fit eller kilometer efter kilometer i löpspåret. Men faktum är att det finns många fördelar med lugnare träning som att promenera, vandra, yoga eller cykla. Den typen av träning utförs vanligtvis i en jämn takt, till skillnad från högintensiv intervallträning, eller HIT, som växlar mellan maximal ansträngning och vila.
Högintensiv träning kan vara oerhört effektiv men är inte för alla.
– För personer som precis börjat träna, varit sjukskrivna eller haft ett långt träningsuppehåll passar lågintensiv träning bättre," säger MåBra:s tränignsprofil Sandra Hiort.
Vad är lågintensiv träning?
Lågintensiv träning är när du tränar mellan 57 till 63 procent av din maxpuls under en utdragen period på 30 minuter eller mer.
Lågintensiva träningspass kan också vara lättare att få till i vardagen än ett pass på gymmet. Och kontinuerlig träning, träning som verkligen blir av, överträffar intensiv träning om man strävar efter en sund och hållbar livsstil.
Om du ändå inte känner dig övertygad. Här listar vi sju anledningar att börja med lågintensiv träning.
7 anledningar att välja lågintensiv träning
1. Du ökar aktiviteten i hjärna
Lågintensiv träning visar på positiva bieffekter för alla typer av psykiska sjukdomar och NPF-diagnoser, såsom depression och adhd.
En studie från 2019 utförd av Universitetssjukhuset i Bonn mätte effekterna av både högintensiva och lågintensiva övningar på hjärnan. En grupp idrottare utförde de två separata intensiteterna på olika dagar, med MRI som mätte hjärnans aktivitet. Den högintensiva träningen visade en större effekt på emotionell intelligens, medan den lågintensiva träningen hade visat en större förbättring av kognition och koncentration, enligt en artikel i Huffpost.
2. Mer skonsamt för kroppen
Lugnare övningar och träning utgör mindre stress på muskler och leder. Högintensiva övningar kan även leda till överbelastningsskador. Låg intensitet betyder också mindre tid under tung belastning, vilket minimerar risken för skador.
3. Du kan träna var som helst – när som helst
Du slipper anpassa dig efter schemalagda pass, äta inför, byta om och ta dig dit och hem igen. Lågintensiv träning kan vara så enkelt som att gå ut genom ytterdörren och ta en promenad eller cykeltur.
4. Du förbättrar din balans
Om du har dålig balans och tränar intensiv träning som innehåller till exempel hopp kommer det innebära en del påfrestningar för kroppen bara att undvika att falla, särskilt om du är otränad. Med långsamma övningar, som balansövningar i yoga, kommer du att kontrollerat träna upp stabilitets- och balanssystemen.
5. Du boostar din energi
De flesta av oss har erfarit hur energin och välbefinnandet ökar efter en promenad. En studie från University of Georgia kom fram till att stillasittande människor ökar sin energi med 20 procent bara genom genom att delta i lågintensiva träningspass. Forskargruppen rekryterade frivilliga som vanligtvis inte motionerade och delade upp dem i två grupper för att genomföra måttliga respektive lågintensiva träningspass. De upplevde alla samma ökning av energi, men gruppen som tränade med lägre intensitet kände sig betydligt mindre trötta än gruppen med måttlig intensitet.
6. Du kan göra flera saker samtidigt
Ibland finns det helt enkelt inte tillräckligt med tid under dagen för att hinna med allt som ska göras. Lågintensiva träningspass ger chans att ta det där samtalet eller lyssna på boken du aldrig blir klar med, samtidigt som du promenerar i naturen.
7. Du tränar även när du inte känner för att träna
Vissa dagar är vi verkligen inte upplagda för träning. Men du kanske är sugen på att träffa en vän och äta lunch eller ta en kaffe? Ta cykeln eller promenera till träffen och vips så har du tränat utan att ens ha tänkt på det.
Källa: Huffpost