Maria uppfann tantparkour: ”Att jag vågar får fler att våga”
"Jag ser bara hinder nu för tiden", skojar Maria Ringsén, kvinnan bakom begreppet och Instagramkontot tantparkour. Hon beskriver sig själv som en helt vanlig femtioplussare. Hon tycker om att vara ute i skog och mark, har lätt att lägga på sig några extra kilon och är en periodare när det kommer till att ta sig till gymmet.
Det var under en fjällvandring för några år sedan som musikläraren Maria från Borås började fundera över kroppens och sinnets begränsningar. De skulle hoppa över en fjällbäck men Maria fick en låsning. Även särbon tvekade initialt, men slängde sedan över ryggsäcken och hoppade över själv. För Maria blev det tvärstopp.
"Som helvetesgapet i Ronja Rövardotter"
– Jag blev kvar. Jag fick nästan panik. Det blev som helvetesgapet i Ronja Rövardotter för mig. Efter en timme och en del tårar så vågade jag till sist ta mig över, berättar hon för MåBra.
Händelsen satte igång tankar hos Maria. När blev det så här? När slutar man ha roligt med sin kropp, leka, upptäcka och våga? Och inte minst lita på kroppen. Maria kunde inte minnas.
– Jag kände att jag måste ta itu med det här.
Att plocka fram barnasinnet låg nära till hands för Maria som till vardags jobbar med barn och unga. Parkour hade hon ju hört talas om. Det lät dock för prestationsinriktat. När hon satte "tant" framför blev det genast roligare, tyckte hon.
Ser omgivningen som sin parkourpark
Under sina promenader började hon nu klättra upp på stenar, balansera på stockar och ta avstickare från den vanliga vägen till jobbet. En viktig del var att släppa taget om det pinsamma och ta fram lekfullheten.
– För visst kan det se roligt ut med en tant som kravlar sig upp på en mur vid busshållplatsen.
När folk tittar vinkar Maria bara glatt tillbaka.
Så har hon hållit på ett ett par år nu, men när hon i september startade ett Instagramkonto blev responsen massiv. Följarna började skicka in egna videos på sina parkourövningar.
– Det har blivit något av en rörelse, konstaterar Maria.
Kvinnor i olika åldrar som studsar fram på klipphällar, balanserar på räcken och besöker lekparker på kvällstid.
– Att jag vågar får fler att våga. Men det finns även en seriös sida av detta. Vi behöver träna upp de här förmågorna. Det vill säga balans, styrka och smidighet.
Efter dagens tantparkour är Maria på strålande humör och "lite lagom svettig". Övningarna får inte vara för svåra, man ska inte göra sig illa eller få blåmärken. Då är det inte tantparkour, menar Maria.
Kom igång med "tantparkour": Marias 3 tips
1. Ta på dig på tanparkour-glasögonen. Det finns hinder överallt! Bomar, betongsuggor, nedfallna träd i skogen ...
2. Tänk som ett barn. Murar är till för att balanseras på, varje liten backe är ett berg som ska bestigas.
3. Kliv över eller under istället för att gå runt. En vägbom, en mur eller andra hinder. Inget hinder är för litet!
Foto: Privat, Instagram/tantparkour