Så minskar du tröttheten – med träning
Många svenskar lider av trötthet, det visar inte minst en av de senaste hälsoenkäterna från Folkhälsomyndigheten. Där svarade 67 procent av de drygt 9 000 tillfrågade att de besväras av trötthet eller svår trötthet. Ett effektivt sätt att bli piggare är att vara fysiskt aktiv, visar forskning. När University of Georgia i USA sammanställde 70 studier visade 90 procent av dem att personer som tränar regelbundet upplever mindre trötthet än andra.
När du motionerar händer det en massa saker i kroppen som leder till att du blir piggare och mer skärpt.
– Det handlar bland annat om ett ökat blodflöde till hjärnan, men också om frisättning av signalsubstanser och en ny nervcellsbildning i hjärnan. Det är flera pusselbitar och ett komplext system som samarbetar, säger Magnus Lindwall, professor i psykologi.
Effekten är omedelbar – vilket innebär att kroppen påverkas positivt så fort du börjar aktivera dig. Och du behöver inte alls träna hårt för att få resultat.
– Det räcker med att få upp pulsen lite, det kan vara långt ifrån jobbigt. Välj en aktivitet som du tycker är kul, då är det lättare att hitta hållbara rutiner. Just långsiktighet är en av de viktigaste faktorerna för att få effekt på kropp och hälsa.
För att besegra tröttheten kan det vara bra att veta hur den egna kroppen fungerar. Så här gör du en enkel kartläggning:
Hitta dina energitoppar
När på dagen är du som piggast? Det är då du ska lägga in ditt träningspass. Om det funkar med ditt övriga schema naturligtvis. Försök hur som helst att träna innan din största dipp för dagen kommer. Är det direkt efter jobbet? Träna innan du åker hem och landar i soffan i så fall. För hamnar du där kommer du troligtvis aldrig upp. Inte för ett träningspass i alla fall.
Tips: Kartlägg din energi under några dagar, skriv anteckningar – och försök sedan att hitta mönster i hur mycket ork du har under en dag. När är du som piggast? När är du som tröttast?
Hitta dina fällor
Vad är det som gör dig trött och energilös? Detta kan vara en fortsättning på din kartläggning ovan. Skriv ner vad som kan kopplas till dina energinivåer. Var du trött för att du hade ätit dåligt? Hoppat över mellanmålet till exempel? Eller var du trött för att jobbet hade varit slitsamt? Var du kanske piggare än vanligt någon dag? Vad kan det ha berott på? Försök hitta sätt att undvika fällorna, eller hur du i alla fall kan minska dipparna.
Hitta rätt träning
För att hitta långsiktig träningsmotivation måste du träna för din egen skull, inte för att någon annan tycker att du borde röra på dig. Därför behöver du hitta en träningsform som passar dig och som du förknippar med positiva känslor. Då är det lättare att fortsätta. Och för att du ska kunna motverka din trötthet på lång sikt måste du röra på dig regelbundet. Och, återigen, kom ihåg att du inte behöver träna tungt för att få effekt. När du har hittat din träningsform är det bra att börja lugnt och utan krav.
Hitta lagom nivå
Glöm träning varje dag, du kan bli piggare med betydligt mindre träning än så. I en studie delades deltagarna in i tre grupper. En fick i uppdrag att träna medelintensivt i 20 minuter, tre gånger i veckan under sex veckor. Det kunde vara raska promenader till exempel. Den andra gruppens uppdrag var att träna lågintensivt lika mycket, såsom lugna promenader – medan den tredje gruppen var inaktiv. Resultatet visade att båda träningsgrupperna hade ökat sina energinivåer med 20 procent efter de sex veckorna, medan den inaktiva gruppen låg på samma nivå. Den största skillnaden såg man i den upplevda tröttheten, där lågintensiv-gruppen uppgav en minskning på 65 procent, jämfört med 49 procent i den andra träningsgruppen. Så tre lugna promenader på 20 minuter i veckan kan alltså hjälpa dig att bli piggare!
Foto: Shutterstock/TT