PT:n: Så tränade Sverrir för att få Björn Borg-kroppen
Han rappade med Rob’n’Raz på 90-talet, var med i Melodifestivalen 2005 och jobbade med Mikael Persbrandts kropp så väl att den blev utnämnd till ”Årets kropp” 2012.
David ”D-Flex” Seisay har varit personlig tränare åt många kändisar genom åren, och hans senaste projekt var att få skådespelaren Sverrir Gudnason att se ut som Björn Borg gjorde omkring 1980.
Läs också: Träna hemma: 4 övningar för fastare rumpa
– För mig personligen ligger hela Borg/McEnroe-fajten väldigt nära hjärtat, så jag blev glad när de ringde mig, säger David till MåBra.
Men förutsättningarna var inte ultimata. Han hade tolv veckor på sig att få Sverrir i form innan filminspelningen skulle börja, och skådespelaren hade i princip inte tränat sedan han var nio år gammal.
– Jag tänkte ändå ”det här kan jag fixa”, och vi satte ribban högt direkt. Målet var att han till och med skulle vara i bättre form än Björn Borg när jag var klar med honom.
Läs också: Träna dig starkare och slankare – på bara 6 veckor!
Sverrir tränade tennis tre timmar fem dagar i veckan och eftersom han inte behövde gå ner i vikt lades ingen ytterligare konditionsträning till. D-Flex fokuserade i stället enbart på styrketräning, och för att skapa en kropp som var så lik Borgs som möjligt krävdes väldigt specifika övningar.
– Han fick köra väldigt mycket greppträning med en sådan där klämma, men bara på ena armen eftersom vi ville att serve-armen skulle bli större än den andra, säger David.
Björn Borg var också väldigt bredaxlad, och därför lades mycket fokus på bröst-, biceps- och axelövningar. De tränade fyra dagar i veckan och vilade tre. Under en eller två av vilodagarna fick Sverrir äta vad han ville och fick absolut inte träna. Han fick även massage och strikta order om avkoppling.
Läs också: 7 enkla övningar med maxad förbränning
– Vi fick till ett bra flow och Sverrir var sjukt disciplinerad. Men det tar ju ett tag innan man ser resultat och efter tre veckor var filmproduktionsteamet oroliga. De ringde flera gånger och frågade: ”hur går det, hur går det?”
Men träningen skulle snart visa sig ge resultat.
Varje kroppsdel täcktes två gånger i veckan. Ena gången med många repetitioner och lätta vikter, andra gången med få repetitioner och tunga vikter. Allt för att kroppen inte skulle hinna vänja sig vid övningarna.
Läs också: 10 bra anledningar att börja styrketräna
– Men mage körde vi varje gång vi sågs, säger han och pekar på en bild som visar Sverrirs tydliga sexpack.
Sverrir gick inte på någon särskild diet, däremot behövdes mycket mat; många kalorier och bra kalorier. Inga kolhydrater uteslöts och knappt några kosttillskott användes. Eftersom han inte hade någon övervikt att bli av med behövde han äta mer än han tidigare gjort för att kunna bygga muskler och dessutom vara pigg och alert vid filminspelningarna.
Läs också: MåBra reder ut: 3 myter om styrketräning
– Alltså, han fick trycka i sig väldigt mycket mat, skrattar David.
Sverrirs träningsupplägg
- Sverrir styrketränade med D-Flex 4 dagar i veckan med vila var tredje dag, följt av två dagars vila. Under vilan tränade han inte alls, och åt precis vad han ville på helgen.
- Varje kroppsdel/muskelgrupp täcktes två gånger i veckan. Ena gången med lätta vikter och många repetitioner, andra gången med tunga vikter och få repetitioner.
- Magmusklerna tränades vid varje träningstillfälle
- Tennis tre timmar/fem dagar i veckan.